Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Bonificație de 3% pentru firmele care-și plătesc la timp impozitele. Lege adoptată la Senat. Anunțul deputatului Florin Roman

Publicat

Firmele bune-platnice vor beneficia de bonificație de 3%, similară celei acordate persoanelor fizice. Proiectul a fost adoptat de Senat, a anunțat deputatul Florin Roman.

”În contextul în care partidele de stânga au țintit mediul privat, în calitate de liberal am gândit și depus un proiect de lege care prevede și bonificații, nu doar sancțiuni cum gândesc alții, pentru buni platnici.

Bonificația este similară cu cea acordată fiecărui român care își plătește voluntar anticipat taxele și impozitele locale și care beneficiază de reducere.

Legea pe care am inițiat-o propune o bonificație de 3% pentru toți contribuabilii buni-platnici de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care au respectat termenele de plată trimestriale și nu înregistrează datorii către bugetul general consolidat la 1 ianuarie 2024.

Firmele nu vor mai da cei 3% la stat, ci îi vor păstra pentru a-i duce în investiții precum construcții, instalații tehnice, mijloace de transport, animale și plantații, sau pentru susținerea învățământului profesional dual.

Bonificatia poate fi folosită și pentru cofinanțarea unor investiții mai mari, sub rezerva respectării categoriilor de investiții prevăzute în această lege.

Legea a fost votată în unanimitate la Senat”, a comunicat Florin Roman.

Condiții din legea adoptată de Senat

Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare se modifică:

Se introduce art. 41.1

”Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și de plată prevăzut la art. 41, precum și contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul trimestrial/ plata anticipată până la termenele scadente, beneficiază de o bonificație în cotă de 3% asupra impozitului datorat, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial / plata anticipată până la termenele scadente
  • la data de 1 ianuarie 2024, nu înregistrează oligații fiscale restante la bugetul general consolidat
  • utilizează bonificația de 3% exclusiv pentru realizarea de investiții prevăzute în Catalogul privind clasiicarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului, în:
    • Grupa 1 Construcții
    • Grupa 2 Instalații tehnice, mijloace de transport, animale și plantații sau pentru susținerea învățământului profesional-dual

Bonificația de 3% se utilizează până cel târziu la data de 31 decembrie a anului în care aceasta se acordă.

Bonificația de 3% neutilizată se restituie la bugetul de stat, cu dobânzile și penalitățile corespunzătoare.

Procedura de aplicare a aprevederilor alin. 1-3 se stabilește, în termen de 30 de zile de la publicarea legii, prin normele de aplicare a Legii 227/2015”.

Pentru a fi aplicată, legea mai trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 13.12.2023 at 16:36

    Ce faci mă,pozezi în apărătorul contribuabilului ? Iar îţi asumi ceva care nu protejează omul ci foamea voastră de bani. Umblaţi mă la marii datornici ai României, nu veni cu cioace de babă obosită.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax