Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bonus-record primit de un angajat la o companie de stat: 700.000 de euro, pe anul trecut

Publicat

transgaz Cea mai mare primă dată vreodată pentru un angajat al unei instituții de stat a fost înregistrată la Transgaz SA. Beneficiarul acesteia este Petru Văduva, primul administrator privat al societății naționale de transport a gazelor naturale, cu sediul în Mediaș.

Ca urmare a rezultatelor obținute de Transgaz anul trecut, Văduva a primit 3.144.361 lei (700.000 de euro). Pe lângă aceste bonusuri, salariul net încasat de Petru Văduva în anul 2014 a fost echivalentul a 48.700 de euro. Bonusurile primite au fost, potrivit turnulsfatului.ro, pentru obiective pe care tot el și le-a stabilit.

Petru Văduva a devenit director general al Transgaz în vara lui 2013, în urma deciziei Guvernului de a aduce management privat în fruntea uneia dintre cele mai importante societăți comerciale pe care o deține Statul Român. Rezultatele asumate de Văduva pentru 2014 au fost comparate de Adunarea generală ordinară a acționarilor cu cele efectiv realizate în cursul anului trecut. În urma acestor comparații, Comitetul consultativ de nominalizare și remunerare a Transgaz a stabilit că Petru Văduva are dreptul să primească, alături de salariul deja încasat, alte 3,1 de milioane de lei.

Pe lângă salariu (remunerație fixă în valoare de 24.224 de lei, brut, lunar), potrivit contractului de mandat încheiat, directorul general al Transgaz mai are dreptul la o „remunerație variabilă” formată din trei prime (bonusuri), care i se acordă dacă îndeplinește tot atâtea obiective asumate pentru anul anterior: profit (EBIDTA, în termeni specifici), reducerea cheltuielilor de exploatare și creșterea nivelului investițiilor realizate.

Pentru anul 2014, Petru Văduva a bifat îndeplinirea a două din cele trei obiective: a crescut profitul și a redus cheltuielile. Pentru că a crescut EBIDTA, lui Petru Văduva i se cuvine un bonus de 172.277 de lei (bani pe care i-a încasat anul trecut), iar pentru reducerea cheltuielilor, un bonus de 2.972.084 de lei, după cum avea să calculeze Comitetul consultativ de nominalizare și remunerare din cadrul Transgaz. Prima pentru reducerea cheltuielilor are la bază un algoritm relativ simplu: 3% din economiile suplimentare realizate față de cele estimate în programul de administrare. Alături de el, de bonusuri (dar în valori mai mici) au beneficiat și ceilalți membrii ai Consiliului de administrație.

Petru Văduva a renunțat la o parte din primă, la fel ca și celelalte șase persoane din CA al Transgaz, din motive care nu au fost făcute publice. „Menționăm că președintele CA, directorul general precum și ceilalți membri (actuali sau foști) ai CA și-au exprimat intenția fermă de a renunța voluntar la o parte din cuantumul net al bonusului anual ce li s-ar cuveni pentru anul 2014”, se arată în raportul Comitetul consultativ de nominalizare și remunerare a Transgaz. Astfel, Văduva a mai cerut să mai încaseze efectiv drept primă pentru activitatea de anul trecut suma de 1.474.136 de lei (aprox. 327.000 de euro).

surse: realitatea.net, turnulsfatului.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax