Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Boom imobiliar în comuna Ciugud, după deschiderea terenului de golf. Prețuri cu 40% mai mari la terenuri

Publicat

Comuna Ciugud din județul Alba a fost dată în ultimii ani ca exemplu de bune practici pentru comunitățile rurale din România. Notorietatea construită în timp, atragerea de fonduri europene, dar și faptul că anul trecut s-a deschis aici cel mai modern teren de golf din țară au schimbat și piața imobiliară din zonă. Prețurile la terenuri și case au crescut într-un an cu aproximativ 40%.

Dacă în unele zone rurale din România sunt din ce în ce mai puţini locuitori la sate, Ciugud este comuna care face excepție de la regulă, fiind printre puținele localități unde populația este în continuă creștere. În anul 2000 avea 2.600 de locuitori, iar acum numără peste 3.200 de locuitori. Acest lucru se datorează dezvoltării constante, dar locaţiei: se află aproape de municipiul reşedinţă de judeţ, Alba Iulia.

O schimbare majoră din punct de vedere imobiliar pentru comună a venit odată cu construirea Theodora Golf Club, la Teleac, sat ce aparţine administrativ de comuna Ciugud. Într-un an, prețurile terenurilor au crescut cu peste 40%, chiar 50% în unele situații.

Un teren de 750 mp în Ciugud este pus la vânzare cu 16.000 de euro, adică 21 de euro/mp, în timp ce în Șard, o localitate aflată la aproximativ aceeași distanță de Alba Iulia, un teren de  1.500 mp se vinde cu 15.000 de euro (10 euro/mp)

În satul Limba din comuna Ciugud, un teren pe strada principală se vinde cu 22 de euro/mp. În satul Șeușa, 6 parcele de teren, cu toate utilitățile se vând la 95.000 de euro, 16.000 de euro parcela de 800 mp. Comparativ, în cartierul Micești se găsesc terenuri care pornesc și de la 20 de euro/mp, iar prețurile cresc în funcție de poziție și utilități.

Media prețurilor pe teren în comuna Ciugud este undeva la 17 euro/mp. Găsim terenuri, în general suprafețe mari, și la 12-15 euro/mp.

Primarul comunei, Gheorghe Damian, spune că prețurile au crescut odată cu deschiderea terenului de golf. Potrivit edilului, un teren care anul trecut se vindea cu 15 euro/mp acum ajunge și la 25 de euro/mp.

„De când s-a construit terenul de golf, s-a vândut teren cu 25 de euro metrul pătrat în Ciugud, ceea ce nu s-a întâmplat nici când era boom-ul imobiliar, atunci era maxim 10-15 euro”, declara primarul comunei, Gheorghe Damian, într-o conferință de presă.

Pentru a evita o dezvoltare imobilară haotică, primăria lucrează la un plan urbanistic general care va avea reguli clare în ceea ce privește regimul de înălțime al clădirilor, culoare etc.

„Prin regulamentul de urbanism nu o să dăm autorizație de construire celor care nu au toate utilitățile în parcelă și asta pentru a-i face pe oameni să înțeleagă că un teren este valoros nu datorită faptului că este în intravilan și nu are utilități, ci este valoros datorită faptului că este într-o zonă în care sunt toate utilitățile”, mai declara primarul Gheorghe Damian.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax