Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO BREAKING NEWS: Două baze americane din Irak, ATACATE cu rachete balistice. Loviturile, lansate din Iran

YouTube video

Publicat

Iranul a lansat un atac asupra trupelor conduse de coalția americană din Irak. Țintă a loviturilor au fost două baze militare americane din Irak, a anunțat CNN miercuri noapte. Atacul s-a produs marți spre miercuri noaptea. Este o escaladare gravă a conflictului din Orientul Mijlociu. Militarii români, relocați cu câteva ore înainte. 

UPDATE 08,30: Militarii americani din bazele irakiene Ain Assad și Irbil, atacate marți noaptea de Iran cu rachete balistice, au fost avertizați în avans de atacurile iminente și s-au putut adăposti în buncărele speciale, a declarat pentru publicația USA Today un oficial al Pentagonului sub anonimat.

”Sistemul de avertizare timpurie a funcționat”, a declarat acesta pentru USA Today.

Primele evaluări arată că, cel puțin la baza Ain Assad, nu există victime ale atacurilor iraniene. A fost afectat un hangar al armatei americane și alte facilități militare. Totuși, bilanțul nu este unul final.

Președintele american Donald Trump a scris pe Twitter la câteva zeci de minute după atac că ”totul e ok”, indicând că sunt în curs evaluări ale efectelor atacului.

Știrea inițială, ora 03,15 A.M.:

  • Reuters: Iranul a lansat un atac cu rachete asupra forțelor conduse de SUA în Irak, la primele ore ale zilei de miercuri, la doar câteva ore după înmormântarea unui comandant iranian a cărui ucidere cu ajutorul unei drone americane a ridicat temerile unui război mai larg în Orientul Mijlociu.

Membrii Gărzii Revoluționare Iraniene au confirmat că au tras rachetele în represalii pentru uciderea de Qassem Soleimani de săptămâna trecută, scrie Reuters citând televiziunea de stat.

„Lucrăm la evaluările inițiale ale daunelor de luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, într-o declarație, adăugând că bazele vizate erau baza aeriană al-Asad și alta în Erbil, Irak.

Președintele SUA, Donald Trump, a fost informat asupra rapoartelor despre atac și a monitorizat situația, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Stephanie Grisham.

  • Securitatea Casei Albe a fost întărită și nivelul de securitate a fost ridicat, a transmis CNN. 

Agențiile de presă străine scriu că în atac ar fi vorba despre cel puțin 10 rachete. 

YouTube video

ACTUALIZARE 3,40: Gardienii Revoluției din Iran avertizează că Dubaiul, Emiratele Arabe și Haifa (Israel) ar putea fi vizate de următorul atac.

Actualizare 3,55: Iranul avertizează că un eventual răspuns american va duce la atacuri pe teritoriul SUA, al Dubaiului și al Israelului.

Soldații români, evacuați cu câteva ore înainte

Cu doar câteva ore în urmă, Ministerul Apărării a anunțat că a început demersurile pentru relocarea celor 14 militari români aflați în misiune în Irak, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu. Misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar.

Precizările comunicatului de presă al MApN:

  • Ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, Ministerul Apărării Naționale a întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak.
  • Astfel, pentru asigurarea siguranței personalului, cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției.
  • Misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării și din alte instituții responsabile pentru reformarea sectorului de securitate și creșterea capacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Irak.
  • Decizia României este în deplină concordanță cu poziția aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, și, în funcție de evoluția situației din zonă, militarii români sunt pregătiți să își reia misiunile.
  • România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internațional, atât în format aliat, cât și alături de partenerii din cadrul Coaliției Globale anti-ISIS

Sursă foto: CBSN

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate