Connect with us
Publicitate

AIUD

Buget pentru bursele elevilor din Aiud, de peste 4 ori mai mare față de anul trecut. Precizările Primăriei

Publicat

Bugetul pentru bursele elevilor din municipiul Aiud, asigurat din bugetul de stat, este de patru ori mai mare anul acesta față de anul trecut. Potrivit reprezentanților Primăriei Aiud, asta înseamnă că 50,51% din elevii de nivel gimnazial, liceal și profesional din municipiu primesc burse de merit. 

De asemenea, în ședința Consiliului Local Aiud din 19 august, consilierii au discutat despre posibilitatea introducerii unor criterii specifice, pentru ca alocarea burselor să fie corelată cu procesul de învățare. 

„Bugetul pentru bursele elevilor – de peste 4 ori mai mare anul acesta față de anul trecut. Afirmația din titlu este validă la nivelul municipiului Aiud datorită unei decizii luate în premieră în sistemul de învățământ preuniversitar. Este vorba despre hotărârea Guvernului României de a aloca o sumă mult mai mare necesară burselor școlare și de a stabili cuantumul minim al burselor la valoarea de 100 de lei (aprobat și asigurat din bugetul de stat).

Astfel, dacă la nivelul municipiului Aiud în anul școlar precedent aveam suma de 216.000 lei pentru bursele elevilor, anul acesta avem asigurată din bugetul de stat suma de 981.000 lei pentru burse. Asta înseamnă că 50,51% din elevii de nivel gimnazial, liceal și profesional din municipiul Aiud primesc burse de merit”, au transmis luni reprezentanții Primăriei Aiud.

Cum se acordă bursele elevilor conform OMECTS 5567/2011?

  1. Bursele de merit se acordă elevilor care au obținut media generală de cel puțin 8,50.
  2. Bursele se acordă în limita fondurilor.
  3. Cuantumul minim se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului.

„Cu alte cuvinte, anul acesta Guvernul României a alocat pentru prima dată fonduri astfel încât să  primească burse toți elevii cu media de cel puțin 8,50. Anul trecut bugetul alocat burselor fiind mai mic, s-a plecat de la cea mai mare medie în ordine descrescătoare până la epuizarea bugetului. 

Ca să fie mai pe înțelesul cetățenilor care nu sunt familiarizați cu acest subiect, imaginați-vă o școală cu 10 elevi, toți cu media peste 8,50. Guvernul României spune că bursa are un cuantum minim de 100 de lei. Bugetul alocat fondurilor este de 600 de lei. Asta înseamnă că nu pot primi bursă toți cei 10 elevi, ci vor primi bursă 6 elevi. Se pleacă de la cea mai mare medie, până la media la care se epuizează bugetul, dacă, consiliul de administrație nu stabilește și alte criterii specifice de acordare a burselor.

În ședința ordinară a Consiliului Local Aiud din data de 19 august 2021 a fost aprobat cuantumul lunar și numărul burselor care se acordă elevilor din municipiul Aiud pentru anul şcolar 2020 – 2021. Aducem în atenția dumneavoastră câteva nuanțe interesante discutate în comisiile Consiliului Local care ar trebui să pornească o dezbatere publică cel puțin la nivel local, dacă nu la nivel național.

În primul rând, consilierii locali au discutat despre posibilitatea introducerii unor criterii specifice, astfel încât alocarea burselor să fie corelată cu procesul de învățare. Un elev de nota 10 ar trebui să primească o sumă de bani mai mare decât un elev de 8,50.

Cu toate acestea, Consiliul Local nu are atribuții în acest sens. Criteriile specifice de acordare a burselor se stabilesc anual în consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în limita fondurilor repartizate.

În cel de-al doilea rând, o întrebare relevantă care a apărut în ședința Consiliului Local și pe care ar trebui să ne-o adresăm cu toții: <Este media de 8,50 o notă care relevă într-adevăr performanța?>, au explicat reprezentanții Primăriei Aiud, pe pagina de Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax