Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Bugetare participativă la Aiud: Proiectul pentru aprobarea regulamentului, lansat în dezbatere publică

Publicat

Reprezentanții Primăriei Aiud au lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea regulamentului procesului de bugetare participativă din municipiu.

Cetățenii vor putea trimite propuneri, sugestii și opinii cu caracter de recomandare, în scris, în perioada 1 – 14 septembrie, de luni până joi între orele 08:00 – 16:00 și vineri între orele 8:00 – 14:00 la registratura Primăriei municipiului Aiud, strada Cuza Vodă, nr. 1, prin fax la nr. 0258.861280 sau prin e-mail la adresa trdeciz@aiud.ro.

Vezi AICI Regulamentul procesului de bugetare participativă desfășurat în municipiul Aiud în anul 2021 (PDF)

Bugetarea participativă este un proces pe care municipiul Aiud intenționează să îl deruleze, care își propune implicarea directă a cetățenilor în procesul de decizie pentru stabilirea modului în care sunt cheltuiți o parte din banii publici în raport cu nevoile locale. Este un proces deschis, transparent și inovativ de a distribui fondurile publice în mod echitabil, acolo unde comunitatea decide prin vot liber.

Potrivit regulamentului, bugetarea participativă este un proces derulat de municipiul Aiud, care își propune implicarea directă a cetățenilor în procesul de decizie pentru stabilirea modului în care sunt cheltuiți o parte din banii publici în raport cu nevoile locale. Este un proces deschis, transparent și inovativ de a distribui fondurile publice în mod echitabil, acolo unde comunitatea decide prin vot liber.

Prin intermediul unei platforme informatice, cetățenii municipiului Aiud, care au cel puțin 16 ani împliniți, pot să-și expună online problemele cu care se confruntă, să sugereze soluții de rezolvare a acestora, să propună idei și inițiative proprii pentru o viață mai bună și mai plăcută în zona în care locuiesc sau în alte zone ale municipiului, să fie creativi și inovativi și să implice activ comunitatea din care fac parte.

Propunerile de proiecte depuse urmează să fie validate de autoritatea locală, iar apoi supuse unui proces public de votare. Vor fi selectate pentru finanțare proiectele care întrunesc cel mai mare număr de voturi, indiferent de domeniu, pornind de la cel mai votat proiect în ordine descrescătoare în limita bugetului alocat procesului de bugetare participativă.

Bugetul procesului de bugetare participativă va fi stabilit de către Consiliul Local al municipiului Aiud.

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii pentru obiective care sunt în administrarea municipiului Aiud:

  • Infrastructură stradală: zone pietonale, alei, trotuare, aliniamente stradale, scuaruri – amenajare / reamenajare;
  • Zone de agrement, spații verzi, locuri de joacă, spații publice – achiziție mobilier urban, iluminat public, etc. sau amenajare / reamenajare
  • Mobilitate, accesibilitate, siguranţa circulaţiei, soluții de eficientizare a traficului;
  • Infrastructură sportivă, educațională, culturală, de sănătate sau socială;
  • Smart City, respectiv Oraş digital;
  • Sprijinirea antreprenorialului local și a producătorilor locali;
  • Protecția mediului înconjurător;
  • Turism;

Criterii pe care trebuie să le îndeplinească proiectele:

  • a. Să corespundă unui obiectiv de interes general.
  • b. Să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Aiud şi care vizează un spaţiu public.
  • c. Să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Aiud cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive, etc.
  • d. Să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare.
  • e. Să nu aibă un caracter comercial sau publicitar.
  • f. Să nu aibă un caracter politic sau etnic.
  • g. Să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.
  • h. Să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi.
  • i. Să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect, dacă este cazul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax