Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Buget la Blaj pe 2015: INVESTIŢII de 8,6 milioane lei în renovarea Palatului Cultural, bază de agrement, modernizări de străzi, grădină botanică şi alte lucrări

Publicat

primaria blajBugetul local al municipiului Blaj pentru anul 2015 are o valoare totală de 39,91 milioane de lei, inclusiv sumele alocate de la bugetul de stat. Cu un buget mai mare cu 35% față de anul trecut, municipalitatea își propune să continue programul de investiții demarat în anii precedenți, dar și să adauge obiective noi. Cele mai importante investiţii sunt continuarea lucrărilor la Palatul Cultural şi demararea amenajării bazei de tratament, cu suma totală alpcată de 2,5 milioane lei. Alte proiecte sunt amenajarea unui centru cultural, a parcului şi a grădinii botanice, modernizare pe Câmpia Libertăţii sau reparaţii de străzi şi dotări la cămine culturale.

Veniturile proprii administrate efectiv de edilii locali sunt de 22,3 milioane lei. În această categorie intră impozitele pe clădiri și terenuri, cotele defalcate din impozitele pe venit și alte impozite și taxe locale. Cea mai mare parte a veniturilor anului 2015 provine din cotele defalcate pe impozitul pe venit – aproape 37% adica 8,1 milioane lei. Din cote defalcate din TVA bugetul local contează pe 1,1 milioane de lei.

Contribuţia la bugetul local propriu din taxele și impozitele pe clădiri și terenuri plătite de persoanele fizice este de doar 8,2% în timp ce persoanele juridice asigură direct prin plata impozitelor și taxelor pe clădiri și terenuri mai mult de dublu, respectiv 21% din bugetul propriu al municipiului.

,,Blajul va avea și în acest an un buget axat pe dezvoltare. Structura bugetului pentru anul 2015 reprezintă o fotografie a priorităților locale și iși propune transformarea proiectelor în obiective de investiții’’, a declarat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Astfel, 38,6% din buget va fi îndreptat către capitolul investiții și reparații capitale. 8,63 milioane de lei reprezintă cea mai mare sumă alocată vreodată investițiilor de catre administrația publică locală din Blaj. În această categorie intră modernizarea infrastructurii supraterane (asfalt, trotuare, rigole, edificii școlare și culturale) și modernizarea infrastructurii subterane (apă, canalizare).

La capitolul investiții, cele mai importante vor fi două proiecte derulate în parteneriat cu Consiliul Județean Alba: continuarea lucrărilor la Palatul Cultural (1.000.000 lei) și demararea lucrărilor de amenajare a unei baze de agrement (1.500.000 lei).

Citeşte şi BAZĂ de AGREMENT la BLAJ. Asociere între CJ Alba şi primărie pentru investiţie de 3,5 milioane lei

Lista investițiilor ce urmează a fi realizate anul acesta mai cuprinde: amenajarea Centrului Cultural “Horia Cucerzan” (200.000 lei), reparații capitale cabinete medicale strada Primăverii (300.000 lei), amenajare Parc “Gheorghe Barițiu” (250.000 lei), amenajare Grădina Botanică (606.000 lei), modernizare Câmpia Libertății (500.000 lei), montare camere frigorifice la căminele culturale din Tiur, Mănărade, Petrisat (62.500 lei), montare instalație de climatizare Căminul Cultural Petrisat (187.000 lei), modernizare strada Axente Sever (240.000 lei), alte dotări (150.000 lei).

De la bugetul local în 2015 vor mai fi alocați 300.000 lei pentru întocmirea de proiecte sau studii de fezabilitate, 1.500.000 lei reprezentând contribuția locală la proiectul european de extindere a canalizării și de construire a Stației de epurare și 200.000 lei pentru modernizarea mai multor trotuare cu dale.

Lista de investiții a anului 2015 mai cuprinde și reabilitarea a 4 kilometri de străzi, respectiv: Republicii, Dr. Vasile Suciu, Petru Maior, Samuil Micu, Coriolan Suciu, Mihai Eminescu, Ioan Heliade Radulescu și Horea. Valoarea totală a lucrărilor este de 1.500.000 lei.

Lista nu se referă la cei 30 de km de străzi pe care în anul 2014 s-au executat lucrări de extindere a sistemului de canalizare. Toate aceste străzi sunt beneficiarele unui proiect separat în valoare de 3,2 milioane lei.

,, Bugetul anului 2015 va fi unul ambițios, de maximizare a dezvoltării economice realizate în ultimii ani la Blaj. Avem proiecte îndrăznețe dar păstrăm filozofia bugetelor anterioare de reducere a cheltuielilor în favoarea unor sume mai mari alocate către bunăstarea edilitară a beneficiarului direct, cetăţeanul”, a mai afirmat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Proiectul de buget inițiat de primarul Gheorghe Valentin Rotar a fost votat în unanimitate de consilierii locali în 6 februarie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax