Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Buletinele cu CIP, din august 2021. Ministrul Digitalizării: vor avea rol dublu, pentru identificare și semnătură electronică

Publicat

Cărțile de identitate cu cip, cele care conţin şi date biometrice, vor fi obligatorii din august 2021. Noile buletine de identitate electronice vor conţine amprentele titularului și pot fi folosite la diverse ghișee ale statului în locul altor documente.

Ioan Teleman, Ministrul cercetării, inovării și digitalizării anunță că noile buletine vor avea rol dublu atât pentru identificare cât și pentru a fi semnate electronic documente.

„Știu că acești pași legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanță, sunt în curs de a fi legiferate în Parlament, așa că putem fi optimiști. În luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât și posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a spus ministrul Teleman,  pentru DC NEWS,

Din august 2021 vom avea buletin cu CIP – carte de identitate electronică

Cetăţenii români vor putea călători în state din Uniunea Europeană după data de 3 august 2021 cu paşaport valabil, cu carte electronică de identitate emisă după 3 august, dar şi cu actuala carte de identitate aflată în termen de valabilitate.

Odată cu apariția noilor buletine mai multe operațiuni făcute de deținători ar trebui să se simplifice. Acestea vor conține inclusiv amprentele titularului și pot fi folosite la diverse ghișee ale statului în locul altor documente.

Cartea de identitate electronică: Cât costă buletinul cu CIP

Noile cărţi de identitate vor putea fi eliberate de la vârsta de 12 ani, dacă părinții copilului cer acest lucru. În acest moment, în Uniunea Europeană, un astfel de document este eliberat de 17 state membre, cu costuri care variază între 15 şi 40 de euro

Autoritățile vor putea emite și cărți de identitate simple, fără cip, dar aceste documente nu vor permite titularilor libera circulație în Uniunea Europeană în baza actului de identitate. Noul buletin va putea include și domiciliul în străinătate.

În schimb cei care încă vor mai mai deține carți de identitate fără CIP și după data de 3 august 2021, în termenul de valabilitate, nu vor avea restricții de călătorie în statele UE.

Odată cu introducerea cărți electronice de identitate, poți utiliza semnătura electronică și te poți autentifica la diverse instituții ale statului.

E un prim pas făcut spre digitalizare, iar vestea e una bună mai ales în contextul în care în România se vorbește extrem de mult pe acest subiect, dar se face foarte puțin.

Dacă ai buletin cu cip, document ce-ți conține datele biometrice, poți avea acces la servicii electronice bancare, fiscale, în relația cu ANAF.

Autoritățile se gândesc să includă în noua carte de identitate electronică și cardul electronic de sănătate, iar ulterior și alte servicii.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate:

  • 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
  • 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului viitor. Săptămâna viitoare va fi organizată o dezbatere publică pe marginea ordonanţei de guvern pe care MAI a iniţiat-o pe acest subiect.

Cărți de identitate cu CIP: Când vor fi puse în circulație

„România este obligată să pună în circulaţie noul act de identitate începând cu 3 august 2021. În ceea ce priveşte costurile, la acest moment, sunt necesare nişte dezvoltări tehnice.

În acest moment, în Uniunea Europeană, un astfel de document este eliberat de 17 state membre, cu costuri care variază între 15 şi 40 de euro.

Regulile privind circulaţia cetăţenilor statelor membre sunt stabilite la acest moment de Directiva 38/2004, pe care România a transpus-o prin Ordonanţa de Urgenţă 102/2005 cu modificările şi completările ulterioare.

Indiferent de statul membru al căror cetăţeni sunt, vor putea să călătorească în afara statului al căror cetăţeni sunt doar cu o carte electronică de identitate, confecţionată din policarbonat, cu nişte elemente de securitate stabilite la nivel de principiu de regulament, acest card urmând să aibă un cip de înaltă securitate”.

Şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor a explicat că regulamentul prevede o perioadă de tranziţie la cartea electronică de identitate până la „1 august 2031”.

„Astfel încât chiar şi cărţile care vor fi emise pe 2 august 2021 vor putea fi utilizate până la expirarea valabilităţii acestora.

Cei care deja deţin o carte care nu expiră în perioada imediat următoare, de la momentul în care vor fi eliberat primul document de identitate, potrivit unor programări  dar se va permite preschimbarea anticipată documentului de identitate, chiar dacă acesta se mai află în interiorul perioadei de valabilitate.

Ctăţenii vor avea ca opţiune paşaportul sau cartea electronică de identitate începând cu 3 august 2021.

Ce se întâmplă după data de 3 august 2021

după data 3 august 2021, cetăţenii români vor putea călători în Uniunea Europeană în temeiul unui paşaport valabil, a unei cărţi electronice de identitate emise după data de 3 august sau în baza actualei cărţi de identitate aflată în termen de valabilitate.

Acest termen de valabilitate, acest termen de tranziţie urmează să se încheie la data de 2031, adică peste 11 ani şi jumătate din acest moment, aproximativ”.

MAI a precizat că de la data introducerii cărţii electronice de identitate, vârsta obligatorie de eliberare a actului de identitate va coborî la 12 ani, iar vârsta de la care părinţii, opţional, pot solicita o carte electronică de identitate pentru copii va fi ‘0 ani, de la data naşterii”.

În ceea ce priveşte cardul de sănătate, care ar urma să fi inclus în cartea electronică de identitate, că actualul card de sănătate este „un card cu un cip electronic în care este înscris un certificat de autentificare”.

„În acel cip se găseşte doar un certificat de autentificare. Având în vedere că această funcţie va fi preluată de cartea electronică de identitate, emiterea de către stat a acelui card de sănătate nu mai este necesară, întrucât generează şi un anumit nivel de costuri.

În ceea ce priveşte cartea simplă, ea nu va putea să înlocuiască cardul de sănătate, întrucât nu va fi dotată cu acel cip în care să fie înscris un certificat electronic de autentificare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Eva Fabian

    luni, 03.05.2021 at 15:30

    Am nevoie de Buletinul cu CIP.
    Doresc sal fac in urmatoarea perioada.

  2. Chițu Dorel

    vineri, 23.07.2021 at 12:39

    Azi am fost la biroul pentru evidența populației, deoarece c.i. îmi expiră în septembrie! Habar nu aveau de noua carte de identitate cu microcip! 😡

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax