Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bunicii care au grijă de nepoți ar putea primi indemnizații: O inițiativă legislativă pentru încurajarea tinerelor familii de a avea copii

Publicat

Bunicii care au grijă de nepoți ar putea primi indemnizație pentru creșterea copilului de la stat, în valoarea salariului minim pe economie. Aceasta este o inițiativă legislativă venită în sprijinul creșterii natalității, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condițiile în care Fondul ONU pentru Populație avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populației și a degradării structurii acesteia pe vârste.

Directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, Flaviu Cozuc, a transmis un comunicat de presă pentru a explica noua inițiativă legislativă. Iată conținutul acestuia:

„O inițiativă legislativă importantă prevede ca bunicii care au grijă de nepoți în locul părinților, ar urma să beneficieze de o indemnizație lunară pentru creșterea copiilor.

Această inițiativă legislațivă vizează modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, prin acordarea posibilitiății bunicilor de a beneficia de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului, în cazul ăn care părinții se întorc la muncă.

Singura condiție este aceea ca părintele, care se află în concediu pentru creșterea copilului, să se reîntoarcă la serviciu. La solicitarea expresă a celor doi părinți ai copilului, unul dintre bunicii acestuia ar urma să primească această indemnizație, echivalentă cu salariul minim net pe economie.

Propunerea vine în sprijinul creșterii natalității, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condițiile în care Fondul ONU pentru Populație avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populației și a degradării structurii acesteia pe vârste.

Dacă fenomenul va continua, în scurt timp, va trebui să reconsiderăm toate segmentele societății românești în situația ăn care o persoană activă va fi nevoită să asigure sursele financiare pentru plata pensiilor unui număr din ce în ce mai mare de pensionari.

Propunerea legislativă vine în sprijinul tinerilor părinți care au locuri de muncă la care nu doresc să renunțe pentru o anumită perioadă de timp, asigurându-le în același timp copiilor cadrul necesar afectiv dezvoltării armonioase.

„Inițiativa legislativă este extreem de benefică, ținând cont și de faptul că părinții nu beneficiază de un număr corespunzător de alternative pentru îngrijirea copilului până la doi sau trei ani. În plus, sistemul de creșe nu reușește să răspunsă tuturor solicitărilor de preluare și îngrijire a copiilor, iar alternativa creșelor private sau a serviciilor oferite de bone reprezintă un efort financiar prea mare pentru majoritatea familiilor. Demersul este justificat astfel, de o serie de argumente de natură economică și socială și sper ca această propunere să se finalizeze cu succes, în sensul transpunerii ei în practică, prin emiterea unui act legislativ în acest sens”, a declarat directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, Flaviu Cozuc”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax