Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Burse de 400 lei pentru elevii care se înscriu la școala profesională germană Kronstadt. Din toamnă, vor funcționa două clase și în Alba Iulia

Publicat

Elevii albaiulieni care vor alege să se înscrie la școala profesională germană Kronstadt, vor primi o bursă lunară de 400 lei. Acesta este anunțul făcut de liberalii din Alba marți, în conferință de presă. Suma este alcătuită dintr-o „Bursă profesională” de 200 lei, oferită de Ministerul Educației, la care se adaugă alți 200 de lei din partea agenților economici participanți la proiectul „Kronstadt” din Alba.

În cele două clase de la Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia, elevii se vor putea specializa în domeniul electromecanic. „La firmele din Alba, vârful de angajări va fi în 2016, astfel că pentru elevii care aleg să se înscrie la clasele școlii profesionale germane de tip Kronstadt din Alba Iulia va fi un mare avantaj să fie specializați în acest domeniu”.

Bursa de 400 le pe lună va fi acordată elevilor cu condiția de a nu avea mai mult de 20 de absențe pe semestru.

„Eu fac un apel public către părinți să își îndrepte copiii care nu pot fi toți doctori, ingineri, avocați, și spre școlile profesionale. După terminarea școlii, au avantajul de a ști o meserie, au un certificat și au posibilitatea de a se angaja la aceste firme. Vârful de angajări va începpe din 2016. Cine începe acum o școală profesională, va avea loc de muncă asigurat”, a spus Florin Roman.

În ședința de luni, consilierii județeni vor vota asocierea dintre județul Alba, municipiul Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Alba, în vederea funcționării Școlii profesionale germane Kronstadt la Alba Iulia. Școala profesională Kronstadt pregătește tineri muncitori calificați în specialitățile solicitate de firme și se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinși în învățământul liceal.

După doi ani și jumătate de studiu, elevii vor primi un Certificat de absolvire recunoscut atât în țară cât și în străinătate. În primul an, programa va conține 60% pregătire practică și 40% pregătire teoretică, iar în cel de-al doilea an, ponderea practicii va fi de 75% iar a teoriei de 25%.

Din Alba, la proiect și-au anunțat participarea firmele Star Transmission Cugir, Supremia, Saturn, Ipec, Apulum, Transavia, Bosch Rexroth.

Înscrierea la școlile profesionale din Alba

Prima etapă de înscrieri la școlile profesionale a avut loc în 5-10 iulie, a doua etapă de admitere se desfășoară în perioada 17 iulie – 1 august, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014.

În perioada 17-23 iulie se completează fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 25 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 25-26 iulie.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 5 – 6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

„Pentru elevii care vor participa la cea de a doua şi cea de a treia etapă, o alternativă o poate reprezenta şcoala profesională. Sistemul de învăţământ bazat pe învăţarea unei meserii este din nou actual şi face obiectul Programului „Alege-ţi drumul!”, demarat de Ministerul Educaţiei. Acest program se vrea a fi un nou început pentru învăţământul profesional în România, o rută de educaţie şi pregătire practică, ce vizează integrarea mai uşoară a viitorilor absolvenţi pe o piaţă a muncii aflată într-o continuă schimbare. Programul se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a înscrişi în învăţământul liceal care doresc să beneficieze de oportunităţile oferite de o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat. De asemenea, este pusă la dispoziţia celor interesaţi o hartă interactivă, ce oferă posibilitatea de a alege judeţul de interes cu toate detaliile despre calificările disponibile, unităţile de învăţământ şi numărul de locuri. Harta se găseşte la adresa de internet: https://www.alegetidrumul.ro/oferta-de-invatamant-profesional/2013-2014/”, a declarat Adrian Simion, Purtătorul de cuvânt al PNL Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax