Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Burse de studiu și de excelență pentru studenți. Cum se vor putea acorda. Proiect de ordin, în dezbatere la Ministerul Educației

Publicat

Ministerul Educaţiei a publicat în consultare publică un proiect de Ordin privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin financiar de la bugetul de stat pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă.

Principalele propuneri vizează:

  • acordarea unei burse de studiu pentru licență didactică cu dublă specializare, respectiv pentru masterat didactic, egală cu salariul net al unui profesor debutant
  • acordarea de burse de excelență olimpică I/internațională studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat înmatriculați în anul I care au obținut premiile I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale
  • acordarea unei burse pentru susținerea învățământului dual

De asemenea, instituțiile de învățământ superior de stat pot stabili proceduri interne pentru acordarea de sprijin financiar studenţilor cu rezultate deosebite, pentru participarea la conferinţe sau publicarea de articole ştiinţifice.

Potrivit documentului, statul român susţine învăţământul şi asigură implementarea de măsuri de susţinere a performanţei academice, respectiv a unor măsuri privind facilitarea accesului la servicii educaţionale pentru candidaţii proveniţi din medii socioeconomice defavorizate şi asigurarea unui climat de echitate în învăţământul superior românesc, prin burse şi alte forme de sprijin material oferite studenţilor și cursanților din învăţământul superior de stat, din România.

Din fondurile de la bugetul de stat, instituţiile de învăţământ superior de stat pot acorda:

  • burse de excelență olimpică I/internațională;
  • burse de performanță;
  • burse de studiu;
  • burse pentru masterat didactic;
  • burse pentru învățământ dual;
  • burse sociale;
  • burse speciale;
  • burse de performanță sportivă

Bursele, indiferent de categorie, se acordă pe toată durata anului universitar (12 luni).

Studenților înmatriculați în ultimul an de studiu al ciclurilor de studii de licență sau de masterat care beneficiază de orice tip de bursă în ultimul semestru de studii al respectivului ciclu li se acorda același tip de bursă/burse până la susținerea examenului de finalizare a studiilor în prima sesiune din anul universitar curent. Prin excepție, studenții înmatriculați în ultimul an de studiu pot beneficia de orice tip de bursă până la sfârșitul anului universitar curent, în situații temeinic justificate.

Burse de studiu pentru licență didactică cu dublă specializare și master didactic

Potrivit proiectului, cuantumul bursei de studiu acordate de la bugetul de stat studenților înmatriculați la programele de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare este egal cu salariul net al unui profesor debutant.

Bursele pentru masterat didactic se acordă studenților care frecventează cursurile de masterat didactic, într-o instituție de învățământ superior de stat.

De asemenea, cuantumul bursei pentru masterat didactic este egal cu salariul net al unui profesor debutant.

Burse de excelență olimpică pentru studenții din anul I

Bursele de excelență olimpică I/internațională se acordă studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat înmatriculați în anul I care au obținut premiile I, II sau III la
olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Bursele de excelență olimpică I/internațională se păstrează pe toată durata studiilor universitare de licență, dacă se menține performanța academică, așa cum este stabilită în metodologia proprie a fiecărei instituții de învățământ superior de stat.

Cuantumul minim al bursei de excelență olimpică I/internațională este stabilit prin ordin al ministrului educației.

Burse pentru învățământ dual

Potrivit proiectului, bursele pentru învățământ dual se acordă studenților înscriși la un program de studii din cadrul învățământului dual organizat de o instituție de învățământ superior de stat ce îndeplinesc condițiile stabilite prin metodologiile proprii fiecărei instituții de învățământ superior de stat.

Operatorii economici și/sau autoritățile locale pot acorda burse, cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învățământul universitar, precum și din alte fonduri, pentru învățarea în condiții de calitate.

Cuantumul bursei pentru învățământ dual se stabilește prin ordin al ministrului educației.

Vezi AICI proiectul de Ordin.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax