Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Burse pentru elevii din Alba Iulia: număr suplimentat la două licee din municipiu. Câte burse se acordă în total

Publicat

Peste 3.600 de elevi din Alba Iulia primesc burse în acest an școlar. Numărul total va crește ușor, la cererea a două licee din municipiu, având în vedere respectarea condițiilor de încadrare la categoriile bursă de merit, respectiv bursă de ajutor social.

Prin HCL 474/2022, au fost aprobate 2488 burse școlare pentru elevii din învăţământul preuniversitar de pe raza municipiului Alba Iulia pentru anul școlar 2022-2023. Apoi numărul a fost suplimentat până la la 3.669, în ianuarie.

Acum, se propun două burse în plus, de merit, pentru doi elevi de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, respectiv suplimentarea cu cinci burse de ajutor social la Liceul de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia.

Prin urmare, numărul total al burselor pentru elevii din Alba Iulia va fi de 3.676.

  • burse de performanță: 118
  • burse de merit: 1.951
  • burse de studiu: 517
  • burse de ajutor social: 1090

Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul universitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, de burse de merit, de burse de studiu și de burse de ajutor social, toate acestea acordate în limita fondurilor aprobate cu această destinație.

Suplimentarea numărului de burse de merit este justificată prin aplicarea art. 10 alin 1 din Legea educației, potrivit căruia, bursele de merit se acordă elevilor care:

d) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organiate de Ministerul Educației.

De asemenea, bursele de merit se acordă în perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele și, prin excepție, elevilor din anii terminali de liceu, începând cu  luna următoare obținerii rezultatelor.

Burselor de ajutor social se acordă:

  • elevilor proveniți din familii care nu au venit mediu net lunar/membru familie, în ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie
  • elevilor orfani, celor aflați în întreținerea unui singur părinte sau elevilor abandonați de părinți (cu măsuri de protecția specială/plasament)
  • elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, afecțiuni
  • elevilor din învățământul primar/gimnazial din mediul rural, școlarizați în altă localitate

Cuantumul burselor

Potrivit HCL 474/2022, cuantumul lunar al burselor pentru anul școlar 2022-2023, la Alba Iulia este de:

  • burse de performanță: 500 lei/elev/lună
  • burse de merit: 200 lei/elev/lună
  • burse de studiu: 150 lei/elev/lună
  • burse de ajutor social: 200 lei/elev/lună

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax