Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Burse școlare 2023: peste 8.400 de elevi cu medii sub 5 primesc burse de merit. Situația din Alba și precizările ministerului

Publicat

Burse școlare 2023: peste 8.400 de elevi cu medii sub 5 primesc burse de merit. Ministerul Educației a prezentat statistica burselor școlare, pe categorii, după centralizarea datelor cerută din țară.

În Alba, 139 de elevi au media de admitere sub 5 și vor primi burse de merit.

Potrivit ministerului, în țară, peste 461.700 de elevi beneficiază în luna octombrie 2023 de acest burse de merit. Valoarea acesteia a crescut de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună, prin noua lege a învățământului preuniversitar.

Burse școlare 2023: situația burselor de merit pe tranșe de medii

În funcție de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidențiat faptul că:

  • 8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranșa de medii 5.00 – 7.99
  • 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00

Raportat la numărul total de burse școlare (peste 1.289.000), bursele acordate pentru medii situate pe această tranșă reprezintă 0,66%.

  • 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranșa de medii 8.00 – 10.00.
  • 2,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obținute pe tranșa de medii 9.50 – 10.00.
  • 6,64% dintre bursele de merit sunt acordate pentru premii la etape județene sau naționale ale olimpiadelor/competițiilor școlare și extrașcolare.

Vezi situația burselor școlare integral, la 31 octombrie 2023

În anul școlar 2022 – 2023 au fost acordate peste 260.500 de burse de merit și peste 92.000 de burse de studiu. În anul școlar 2023-2024, numărul beneficiarilor a crescut.

De asemenea, aproape s-a dublat numărul burselor sociale: peste 738.800 în acest an școlar, comparativ cu 389.490 de burse de ajutor social în anul școlar anterior.

Burse școlare 2023: cum se acordă bursele de merit

Bursele de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere.

Acest criteriu vizează ”stimularea învățării individuale, încurajarea unei competiții constructive în fiecare clasă de gimnaziu și liceu din România, reducerea disparităților  sociale, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite, atât la examenele naționale, cât și la testările internaționale”, precizează ministerul.

Burse școlare 2023: propuneri de îmbunătățire a metodologiei

Ministerul Educației analizează propunerile de îmbunătățire a Metodologiei de acordare a burselor școlare, cu respectarea interesului superior al copilului și a principiului echității, potrivit sursei citate.

Vezi și Burse școlare 2023-2024: cum se aplică metodologia. Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională

Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost elaborată în concordanță cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Cuantumul burselor școlare:

  • bursa de merit: a crescut de la 200 de lei/lună la 450 de lei/lună;
  • bursa socială: a crescut de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună;
  • bursa tehnologică: a crescut de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună

Demersul a respectat etapele prevăzute de legislația în vigoare și principiul transparenței (elaborare, etapă de consultare publică, dezbatere publică), la solicitarea partenerilor de dialog social, ședință a Comisiei de Dialog Social, urmate de publicarea în Monitorul Oficial, mai precizează ministerul.

Burse de merit pentru elevi cu note mici

Secretarul de stat Florian Lixandru a declarat, în octombrie, că prevederile din lege privind acordarea burselor de merit care au condus la „anomalii” vor putea fi remediate.

„Această anomalie care a apărut cu medii sub 5 pentru bursa de merit – este vorba de elevii din clasa a IX-a, în special elevii de la învăţământul profesional, care au fost admişi chiar şi fără Evaluarea naţională.

Practic, criteriul de ierarhizare pentru bursa de merit la clasa a IX-a este media de admitere. (…)

Sunt clase în special în învăţământul profesional unde au fost admişi toţi elevii indiferent de medie, au fost ierarhizaţi după această medie şi au fost admişi”, a spus acesta..

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax