Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Burse școlare 2023: Regulile de acordare vor fi modificate. Ministerul Educației a cerut situația burselor, pe medii, din țară

Publicat

Burse școlare 2023: Regulile de acordare vor fi modificate. Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare situația burselor pe categorii. În cazul celor de merit, s-a cerut și defalcare pe tranșe de medii.

Secretarul de stat Florian Lixandru spune că, după analizarea datelor, se vor face propuneri de modificare a unor prevederi din Legea învăţământului preuniversitar.

Potrivit acestuia, acele prevederi din lege privind acordarea burselor de merit care au condus la „anomalii” vor putea fi remediate. Modificările se vor face prin ordonanţă de urgenţă sau iniţiativă parlamentară.

Burse școlare 2023: se va modifica legea

„Am discutat la nivelul conducerii ministerului şi acest lucru poate fi remediat doar prin modificarea legii. Legea poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-o iniţiativă parlamentară. (…)

Noi am solicitat din teritoriu o statistică pe fiecare categorie de bursă, pe fiecare criteriu, să vedem care este numărul de beneficiari. În funcţie de ce vom constata aici, vom propune măsuri de remediere. (…)

Suntem în analiză, la acest moment colectăm datele din teritoriu. Până luni am dat termen de raportare Inspectoratelor şcolare, inclusiv la bursele de merit. Am cerut o defalcare a acestora pe tranşe de medii să vedem până la ce medie practic s-a putut obţine bursă de merit. (…) Legea este aprobată de Parlament.

Noi nu facem decât să punem în practică ceea ce este scris în lege. Metodologia de acordare a burselor şcolare nu face altceva decât să transpună în practică ceea ce este prevăzut în lege”, a afirmat secretarul de stat, potrivit Agerpres.

Burse de merit 2023 pentru elevi cu note mici

El a precizat că există cazuri în care, potrivit actualelor prevederi ale legii învăţământului preuniversitar, vor primi burse de merit elevii de clasa a IX-a care au avut note mici la Evaluarea naţională sau care chiar nu au susţinut acest examen.

Vezi și Burse școlare 2023-2024: cum se aplică metodologia. Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională

„Această anomalie care a apărut cu medii sub 5 pentru bursa de merit – este vorba de elevii din clasa a IX-a, în special elevii de la învăţământul profesional, care au fost admişi chiar şi fără Evaluarea naţională.

Practic, criteriul de ierarhizare pentru bursa de merit la clasa a IX-a este media de admitere. (…)

Sunt clase în special în învăţământul profesional unde au fost admişi toţi elevii indiferent de medie, au fost ierarhizaţi după această medie şi au fost admişi.

Prin aplicarea procentului este posibil ca elevi cu medii sub cinci să beneficieze de burse de merit pentru că aşa prevede legea.

Probabil că vom avea şi situaţii în care au fost admişi elevi la profesională fără Evaluarea naţională, pentru că, nefiind obligatorie Evaluarea naţională, ei au participat …

Cei care nu au susţinut Evaluarea naţională au putut fi admişi la învăţământul profesional în limita locurilor disponibile. (…) Întâi intră în calcul cei care au susţinut Evaluarea naţională”, a explicat Lixandru.

Burse școlare 2023 – situația actuală

Legea 198/2023 reglementează la articolul 108 plata burselor. Potrivit acestuia, 30% dintre elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu beneficiază de burse de merit. Nu se face nicio precizare în ceea ce priveşte media, a amintit secretarul de stat.

„Aplicând acest procent situaţia diferă de la o clasă la alta. La o clasă pot să am burse de merit până la media 9,50. Noi am prevăzut în metodologie că, în urma aplicării acestui procent, dacă rămân elevii cu medii peste 9,50 inclusiv în afara procentului de 30%, lista se va extinde.

Astfel, să fie cuprinşi toţi elevii care au cel puţin media generală pe anul şcolar trecut de 9,50.

Vom avea şi anumite colective de elevi, anumite clase unde ultima medie poate să fie sub 9,50, poate să fie 8,7, depinde care este nivelul fiecărei clase”, a indicat Florian Lixandru.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Oprea C

    vineri, 27.10.2023 at 10:36

    Si pentru cei din clasa a IX a ar trebui sa se.ia media anului trecut si nu cea de la evaluare. Elevii claselor a IX a au invatat in clasa a VIII a la.toate materiile nu doar la romana si matematica.
    De ce ei sunt evaluati cu o alta masura???

    Indreptati-va atentia si catre acestia….ca e o mare nedreptate ce se intampla….au muncit multa mai mult…si acum…copil cu 9.48 la.admitere…dar cu media clasei a VIII a 9.98.nu primeste bursa.

  2. Eeu

    vineri, 27.10.2023 at 14:38

    Niște cretini fac legea și se chinuie sa o modifice deoarece nu se gândesc la consecinte. Cine reanalizează? Profesorii! Când? In timp ce ar trebui să predea! De aceea s- au făcut profesori- sa analizeze dosare!!!!!!

  3. Dorina

    vineri, 27.10.2023 at 21:07

    niște zevzeci , aia, de au făcut ordinul! ați dat termen inspectoratelor pina luni? Bai, ăștia din minister , munca o fac cei care lucrează in școli si care au ajuns sclavi pe plantație pentru aia de fac legi scrise pe picioare .

  4. Cornelia

    sâmbătă, 28.10.2023 at 07:30

    Am trăit sa o vedem și pe asta! Vrem performanta și am ajuns sa folosim profesorii pana și pe post de paznici ai elevilor. Primăriile nu vor sa dea un paznic în unități, mai ales unde sunt copii cu probleme( primarii râzând de profesori), UAT-urile având aceasta posibilitate legala, școlile neavând în normative prins post de paza. Sa dea direct media de la 8.50 în sus, bursa de performanta. Ce sa mai analizeze? Suntem batjocură societății. Ati dus prostia și lenea la rang de cinste.Rusine!

  5. Oricine

    sâmbătă, 28.10.2023 at 16:36

    Ar trebui să modifice și bursa pentru mame minore. Daca vor să influențeze și să încurajeze mamele care merg la școală, bursa ar trebui sa se acorde tuturor elevelor care sunt mame. Astfel sunt discriminate mamele care împlinesc 18 ani dar au copiii și totuși nu au terminat studiile.

  6. Luisa Uta

    sâmbătă, 28.10.2023 at 17:30

    Fiul meu are 9.47 si din pacate nu mai ia bursa de merit si in alta clasa cu medie mai mica ex 9.20 iau bursa de merit.

  7. Chete

    sâmbătă, 28.10.2023 at 18:29

    Și de ce nu-i susține Statul Român și pe elevii care fac și alte sporturi de performanta ,nu numai cele care le-au inclus dânsii? Nu tot așa ar trebui susținuți și ei???? Este o nedreptate. In loc sa sprijine toate sporturile practicate ,ei sprijină numai anumite sporturi.Unii copii au fost bucuroși știind că vor lua o bursa pentru că au multe concursuri individuale câștigate,dar din păcate au fost dezamăgiți că le-au fost respinse dosarele,deoarece acel sport nu se încadrează. Și atunci cum puteți spune că susțineți sportul????Dezamăgitor! Așa se intampla și cu pensiile și ajutoarele sociale…încurajați nemunca in Romania,iar cel care este și bolnav mai merge și la 4 ore să poată să-și câștige existența că pe el nu-l ajuta Statul Român. Legile astea nu au fost gândite de loc. Păcat că îi descurajați pe sportivi. Dar daca ajung la nivele mondiale prin forțe și buget propriu va știți lauda cu ei că sunt sportivi romani.!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax