Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bursele acordate elevilor din şcolile profesionale ar fi majorate la 250 de lei. Proiect în dezbatere, la Ministerul Educaţiei

Publicat

scoala profesionala

scoala profesionala germana Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere un proiect ce prevede majorarea burselor pe care le primesc de la stat elevii şcolilor profesionale, de la 200 de lei, la 250 de lei pe lună. Măsura ar urma să mărească interesul tinerilor şi familiilor lor pentru învăţământul profesional şi este justificată de costuri suplimentare în acest domeniu.

Proiectul de modificare a HG nr. 1062/2012 privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul professional este în dezbatere publică până în 4 septembrie, după care va fi transmis pentru aprobare la Guvern.

Ministerul Educaţiei arată că se propune ca bursa profesională acordată fiecărui elev din învăţământul profesional să fie majorată de la 200 de lei la 250 de lei, diferenţa de 50 lei fiind justificată prin “costuri suplimentare necesare pentru frecventarea şcolii profesionale, pentru procurarea de echipamente şi materiale specifice instruirii practice”. Totodată, prin această creştere a cuantumului, vor fi create condiţii pentru a spori atractivitatea acestei rute de educaţie şi formare profesională, în contextul în care piaţa muncii solicită forţă de muncă bine pregătită în domeniul profesional, dar şi a fi redusă părăsirea timpurie a şcolii.

În documentaţie se precizează că reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor, reprezentanţi ai operatorilor economici împreună cu alţi factori interesaţi în domeniul învăţământului profesional, au susţinut necesitatea majorării cuantumului bursei profesionale.

În ceea ce priveşte efectele indirecte, “se va avea în vedere atât ridicarea nivelului de încredere a populaţiei în posibilitatea accesului la o formare profesională de calitate, pe baza obţinerii sprijinului financiar necesar, cât şi micsorarea abandonului scolar al elevilor din medii defavorizate”, potrivit proiectului.

Reamintim că, în prezent, prin Hotărârea Guvernului nr. 1062/2012, se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional, prin Programul naţional de protecţie socială, o bursă profesională de 200 lei lunar. Acordarea „Bursei profesionale” constituie o măsură prin care se urmăreşte asigurarea accesului egal la educaţie şi formare profesională a elevilor, sporind şansele pentru integrarea socială, potrivit MENCŞ.

Dacă majorarea cuantumului la 250 de lei va fi aprobată, înseamnă un efort bugetar 17.563.000 lei pentru 2016 şi 54.596.000 pe cinci ani. Acoperirea creşterii cheltuielilor se va realiza de la bugetul de stat prin alocare în bugetul MENCŞ a sumelor aprobate cu aceasta destinatie.

În anul şcolar 2016-2017, 100.357 elevi se află în anul I, II si III din învăţământul profesional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax