Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bursele elevilor Colegiului Militar din Alba Iulia și liceelor militare din țară, neplătite de la începutul anului școlar

Publicat

militar

Niciun elev de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia și celelalte patru colegii militare din țară nu a primit bursele pe lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Situația se pare că este generată de un blocaj la nivelul Ministerului Educației și al Apărării Naționale (MApN).

Potrivit reprezentanților colegiului militar albaiulian, instituția a făcut toate demersurile iar listele cu elevii care beneficiază de burse au fost trimise la Inspectoratul Școlar Județean Alba.

La Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia sunt peste 240 de elevi care primesc bursă de merit, 80 de elevi care primesc burse sociale iar doi elevi care primesc burse pentru excelență olimpică II.

Cel mai probabil bursele se vor plăti retroactiv, elevii urmând să primească banii pe cele trei luni.

Potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro, celor cinci colegii naționale militare li s-ar fi transmis să aștepte banii de la Ministerul Apărării Naționale. MApN le acorda bursele până la publicarea, în septembrie, a noii metodologii de acordare a burselor școlare pe noua lege a educației în învățământului preuniversitar.

Potrivit metodologiei, traseul banilor pentru plata burselor școlilor și liceelor de stat este în responsabilitatea Ministerul Educației, fără să fie menționată vreo excepție, cum ar fi în cazul liceelor militare coordonate și de Ministerul Apărării.

De asemenea, inspectoratele școlare prin care trec banii de burse ale elevilor de care aparțin cele cinci colegii militare din țară ar fi cerut precizări la direcția financiară din Ministerul Apărării.

Situația colegiilor naționale militare

În România există cinci colegii naționale militare. Anual, aproape 1.000 de elevi sunt admiși în acestea în clasa a IX-a.

Este vorba despre:

  • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia;
  • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza;
  • Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc;
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova;
  • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța.

Toți elevii liceelor militare au promovat Bacalaureatul 2023.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Poștaru Daniela

    joi, 04.01.2024 at 10:56

    Să vă fie rușine! Sunt mama unui elev militar – ,, beneficiar al bursei de merit doar pe hârtie ” și cunosc sacrificiile pe care trebuie să le facă un astfel de adolescent. Elevii din colegiile militare sunt ,,bărbații” de mâine „, sunt cei care ne vor apăra pe noi și pe această țară! Pentru ei nu aveți bani, dar aveți pentru putori cu medii de 1 2, 3, pentru pușcăriașii care se școlarizează în închisori! De ce? Pentru că România a ajuns să fie condusă de nonvalori și de analfabeți, de oameni de aceeași teapă, cu cei premiați cu burse de merit! Probabil că se dorește alungarea din țară și a acestor tineri, care au ales cu sufletul, calea cea grea – cariera militară! Mai are rost, să întreb de ce am ajuns aici? De ce sunt răsplătite râmele care se târăsc pe sub bancă, pentru a trece clasa, de ce sunt premiați infractorii, pe care voi incercati să îi salvați din pușcării? Este jenant ce ați făcut și de neacceptat batjocura voastră! Nu uitați că în colegiile militare, încă se mai învață, dovadă că aceste instituții au promovabilitate la bacalaureat de 100 %, anual. Exact acestor copii chinuiți, munciți și maturizați înainte de termen, v-ați găsit să le dați în cap? Sper, ca acest popor să se trezească din somnul de 34 de ani și să își aleagă niște conducători demni și verticali!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax