Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cabinete dentare mobile, soluția propusă pentru creșterea accesului la servicii de medicină dentară. PROIECT

Publicat

Parlamentarii propun modificarea legislației astfel încât cabinetele mobile de medicină dentară să poată obține autorizația sanitară de funcționare. Potrivit aleșilor, cabinetele mobile vor permite accesul persoanelor social-vulnerabile la servicii de medicină dentară, facilitând în același timp, în lipsa unui program școlar, educarea publicului cu privire la normele de igienă orală. 

Propunerea legislativă privind autorizaţia sanitară de funcţionare pentru cabinetele mobile de medicină dentară a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 21 februarie.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în 2016, 86% din numărul cabinetelor stomatologice independente funcționează în mediul urban, deși populația urbană constituie numai 54% din numărul total de locuitori.

„În mediul rural activează doar 12,3%  din numărul total de 16.442 de medici dentiști, astfel reieșind că fiecărui medic dentist dintr-o localitate rurală îi revin în medie aproximativ 4.524 de locuitori. Cel mai mult au de suferit persoanele vulnerabile, care nu au posibilitatea să se deplaseze pentru a beneficia de serviciile medicale de sănătate orală, persoanele în vâstă și copiii. Numărul cabinetelor stomatologice școlare care au un rol important de instruire cu privire la bune practici este de doar două unități în toată țara”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Efectele lipsei accesului la serviciile de medicină dentară

În România, 75% dintre copii cu vârste între 6 și 11 ani au carii pe dinții temporari și 39% pe dinții definitivi. Gingivita și boala parodontală debutează precoce (5-7 ani), incidenta și severitatea ei crescând spre perioada adolescenței.

Bolile cavității orale au impact și asupra stării de sănătate în ansamblul său (boli cardiovasculare, diabet, boli articulare, renale, sinuzite, etc.) asupra bunăstării și calității indivizilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax