Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cabinetele de medicină de familie pot primi, la cerere, statutul de utilitate publică. Lege promulgată de președinte

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți legea care aduce modificări importante în sistemul medical din România, permițând cabinetelor de medicină de familie să fie declarate unități sanitare de utilitate publică la cerere.

Această modificare afectează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Conform noului act normativ, „asistența medicală primară este asigurată prin cabinetul de medicină de familie, care poate obține statutul de unitate sanitară de utilitate publică prin solicitare”.

Pentru a primi acest statut, cabinetelor de medicină de familie trebuie să facă o cerere în acest sens, potrivit Agerpres.

Legea permite ca aceste cabinete să deschidă până la două puncte secundare de lucru, cu condiția ca solicitantul să asigure un program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână în norma sa de bază sau peste norma de bază.

De asemenea, aceste puncte secundare de lucru pot obține, la cerere, statutul de utilitate publică.

Ce presupune statutul de utilitate publică

În timpul dezbaterilor parlamentare, deputatul PNL Cristina Vecerdi, unul dintre inițiatorii legii, a subliniat că acordarea statutului de utilitate publică permite cabinetelor de medicină de familie să utilizeze gratuit spațiile proprietate publică ale unităților administrativ-teritoriale pentru a-și desfășura activitatea.

Această lege poate avea un impact semnificativ asupra accesului la servicii medicale primare și poate îmbunătăți infrastructura pentru aceste servicii în întreaga țară.

Statutul de utilitate publică în România este o recunoaștere oficială acordată unei entități sau organizații (cum ar fi o instituție, asociație, fundație sau unitate medicală) de către autoritățile publice sau guvernamentale.

Această recunoaștere implică anumite beneficii, responsabilități și obligații pe care entitatea le dobândește în conformitate cu legislația românească.

De regulă, entitățile cu statut de utilitate publică pot beneficia de scutiri fiscale sau de facilități fiscale pentru a-și desfășura activitatea în beneficiul comunității și pot avea acces la finanțare publică sau la granturi guvernamentale pentru a sprijini proiectele și activitățile lor.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax