Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Călătorii gratuite cu trenul în Europa, pentru tinerii născuți în 2005. 36.000 de permise, puse la bătaie în programul DiscoverEu

Publicat

Comisia Europeană a lansat miercuri runda de înscrieri de toamnă din cadrul inițiativei DiscoverEU, în urma căreia 36 000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie pentru a explora Europa.

Înscrierile încep astăzi, 4 octombrie, la ora 12:00 CEST și se vor încheia miercuri, 18 octombrie, la ora 12:00 CEST. Înscrierile pot fi făcute AICI

Ce trebuie să facă tinerii care doresc să se înscrie în programul DiscoverEu

Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din cinci întrebări și la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în cazul scorurilor egale).

Candidații selectați născuți în perioada 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2005 vor putea călători în Europa timp de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 1 martie 2024 și 31 mai 2025.

Runda de înscrieri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările terțe asociate la programul Erasmus+, și anume Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

DiscoverEU: Care sunt regulile de participare

Pentru a fi eligibil, trebuie:

să te fi născut între 1 ianuarie 2005 (inclusiv) și 31 decembrie 2005 (inclusiv)

să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere

să fii cetățean sau rezident* într-una din următoarele țări:

  • – statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări sau
  • – țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Apoi va trebui să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup).

Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2024 și 31 mai 2025.

Dacă suferi de un handicap sau de probleme de sănătate care îți îngreunează călătoria, vei primi asistență și sprijin. Consultă rubrica „Întrebări și răspunsuri” (C.13) pentru a afla mai multe.

Pot călători cu alți participanți?

Chiar este posibil! Poți merge în călătorie singur sau poți forma un grup cu alte 4 persoane, atâta timp cât și acestea îndeplinesc condițiile de eligibilitate menționate mai sus. Toți membrii grupului trebuie să utilizeze codul alocat pentru a-și completa propriul formular de înscriere. Consultă rubrica „Întrebări și răspunsuri” (B.5-B.11) pentru a afla mai multe.

Poți să iei legătura cu alți câștigători ai DiscoverEU și să-ți faci planuri de călătorie împreună cu ei: intră în grupul de Facebook DiscoverEU. Înscrie-te în grup pentru a discuta cu alți participanți.

Odată selectat, agențiile naționale Erasmus+ te vor ajuta să înveți și să-ți creezi conexiuni, organizând reuniuni pentru pregătirea călătoriei și întâlniri între participanți.

36.000 de permise de călătorie gratuite cu trenul pentru tineri

„Tinerii reprezintă prezentul și viitorul Uniunii Europene. Tocmai de aceea, oportunitatea de a descoperi Europa gratuit, cu trenul, este o șansă unică pentru tinerii români de a explora diversitatea noastră europeană bogată.

Astăzi, se lansează o nouă rundă de înscrieri în programul DiscoverEU, unul dintre cele mai atractive programe ale UE pentru tineri.

Sunt oferite 36.000 de permise de călătorie gratuite cu trenul. După ce peste 9.700 de tineri români au beneficiat, în cadrul edițiilor anterioare, de un astfel de permis, chiar ei ne-au transmis cât de importantă a fost această experiență pentru dezvoltarea lor personală.

Așadar, îndemn toți tinerii născuți în 2005 să profite de această oportunitate și să aplice pentru șansa de a câștiga un bilet în aventura DiscoverEU!”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Participanții vor putea descoperi itinerariul noului Bauhaus european, lansat în ianuarie 2023.

Scopul său este de a-i inspira pe tineri atunci când își aleg destinațiile și de a sensibiliza opinia publică cu privire la cât este de important să facem din Uniunea Europeană un loc „frumos, sustenabil, pentru toți”.

Participanții vor continua, de asemenea, să beneficieze de inițiativele lansate în 2022 în cadrul Anului European al Tineretului, precum „Tineretul descoperă cultura datorită DiscoverEU în 2022” și Itinerarul cultural DiscoverEU.

Acesta din urmă combină destinații și sectoare culturale diverse, incluzând arhitectura, muzica, artele frumoase, teatrul, moda, designul și altele.

Călătorii DiscoverEU pot vizita Capitalele Europene ale Culturii, destinații adăugate pe prestigioasa listă a patrimoniului mondial UNESCO sau locuri care dețin marca patrimoniului european. Ei se pot opri și în orașe cărora li s-a acordat eticheta Access City Award.

Acestea sunt orașe care au depus toate eforturile pentru a deveni mai accesibile pentru toți, indiferent de vârstă, mobilitate sau abilități.

Beneficiarii se vor bucura în continuare de avantajele unui card de reduceri

Beneficiarii se vor bucura în continuare de avantajele unui card de reduceri cuprinzând peste 40 000 de posibilități de reduceri pentru transport public, activități culturale, cazare, alimente, sporturi și alte servicii disponibile în țările eligibile.

Agențiile naționale Erasmus+ îi sprijină pe tineri prin organizarea unor reuniuni informative înainte de plecare, care îi pregătesc pentru călătorie.

Agențiile naționale organizează frecvent întâlnirile DiscoverEU, care propun un program cultural interesant cu o durată cuprinsă între una și trei zile, în toate țările Erasmus+. Până acum au avut loc peste 100 de astfel de întâlniri; ele vor continua și în anii următori.

Incluziunea socială fiind una dintre prioritățile de vârf ale programului Erasmus+, participanții cu dizabilități sau cu probleme de sănătate vor fi sprijiniți în călătorie.

În plus, în octombrie 2022, agențiile naționale Erasmus+ au lansat Acțiunea pentru incluziune din cadrul Inițiativei DiscoverEU; aceasta le permite organizațiilor care lucrează cu tineri cu mai puține oportunități, precum și grupurilor informale de tineri, să solicite un grant.

Participanții la Acțiunea pentru incluziune DiscoverEU vor primi sprijin suplimentar, cum ar fi posibilitatea de a călători împreună cu însoțitori. În 2023 au loc două runde de înscrieri în cadrul Acțiunii pentru incluziune.

În cursul primei runde de înscrieri care a avut loc în octombrie 2022, agențiile naționale Erasmus+ au acordat 108 proiecte. Primii beneficiari ai acestei acțiuni specifice și-au început călătoria în martie 2023.

Comisia încurajează transportul feroviar sustenabil. Cu toate acestea, sunt disponibile și opțiuni de călătorie speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice, din departamentele și teritoriile de peste mări, din regiunile îndepărtate și din insule.

Discover EU: Context

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei acțiuni pregătitoare a Parlamentului European. Această inițiativă a fost integrată în programul Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, peste 1 milion de candidați au depus cereri pentru 248 000 de permise de călătorie disponibile. Conform ultimelor rezultate ale anchetei realizate după călătorie, 72 % dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință.

Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți.

Sondajul arată că experiența DiscoverEU le-a oferit tinerilor posibilitatea de a înțelege mai bine alte culturi și istoria Europei și de a-și îmbunătăți competențele în materie de limbi străine.

Peste două treimi dintre participanți au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU.

Participanții sunt invitați să devină ambasadori DiscoverEU pentru a promova inițiativa.

De asemenea, ei sunt încurajați să contacteze alți călători participanți la inițiativă prin intermediul grupului online #DiscoverEU Official, pentru a face schimb de experiență și de sfaturi, în special cu privire la experiențele culturale sau la modul de a călători digital și sustenabil.

Pentru a se înscrie, candidații eligibili trebuie să completeze un chestionar cu variante multiple de răspuns care testează cunoștințele generale despre Uniunea Europeană și alte inițiative ale UE destinate tinerilor.

Există, de asemenea, o întrebare suplimentară, drept criteriu de departajare în cazul scorurilor egale. Cu cât estimarea este mai apropiată de răspunsul corect, cu atât mai multe puncte primesc participanții. Acest lucru va permite Comisiei să realizeze un clasament al candidaților.

Comisia le va oferi candidaților permise de călătorie în funcție de clasament, până la epuizarea biletelor disponibile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax