Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CALENDAR Creştin Ortodox: 5 iunie 2016, Duminica Orbului. Semnificaţii religioase şi credinţe populare

Publicat

vindecarea orbului Creştinii ortodocşi au trecut în calendar, în 5 iunie, anul acesta Duminica Orbului. Este Duminica a cincea după Paşti, ce încă poartă un ecou al marelui praznic al Învierii.

Orbul din nastere a primit de la Mântuitorul Iisus Hristos nu numai lumina ochilor trupeşti, fapt care, fără îndoială, i-a adus o negrăita bucurie.

El a fost luminat şi sufleteşte; mintea, inima si vointa lui dovedind o vedere mai inalta decat cea fizica, in fiinta lui vadindu-se, cu anticipare, darurile luminii Invierii. Dovada o avem in felul intelept in care le-a vorbit celor care-l ispiteau, fariseii interogându-l asiduu.

A doua explicatie a legaturii cu praznicul Invierii decurge din faptul ca izvorul Siloamului, la care dupa ce s-a spalat, dupa porunca Mantuitorului, orbul si-a capatat vederea, prevesteste botezul crestin. Noi cunoastem, din istoria Bisericii, ca in primele secole ale crestinismului, la Pasti, erau botezati catehumenii. La botez erau imbracati in haine albe, pe care le purtau toata saptamana luminata, ca simbol al curatiei lor, dar si al luminarii dobandite.

În această zi, cu cruce roşie în calendar, este interzisă orice muncă. Cine încalcă această restricţie riscă să orbească, potrivit credinţelor populare.

CALENDAR ORTODOX 2016: Sf. Sfintit Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului; Sf. Mucenici: Apolo si Leonid DUMINICA a 6-a dupa Pasti (Vindecarea Orbului din nastere).

sursa: crestinortodox.ro

sursa foto: cuvant-ortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax