Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Calendar Ortodox 12 iulie 2021. Sfânta Veronica, femeia care a șters fața îndurerată a lui Iisus Hristos, pe drumul spre Golgota

Publicat

Sfânta Veronica este pomenita de Biserica Ortodoxa pe 12 iulie. Ziua de 12 iulie este marcată cu cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox, luna iulie 2021, pentru că în această zi se mai sărbătorește și Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos.

Icoana Maicii Domnului numită “Prodromița” este una dintre icoanele făcătoare de minuni, păstrate în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos.

Sfanta Veronica este femeia pe care Mântuitorul Iisus Hristos a vindecat-o de curgerea sângelui după ce a aceasta a suferit din această cauză timp de 12 ani. Mai târziu, tot Veronica va fi aceea care va întinde Mantuitorului o maramă, spre a-și sterge chipul îndurerat, în drumul Lui spre Golgota.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022

Potrivit traditiei creștine, chipul Mântuitorului s-a întipărit pe marama sfintei.

De unde provine numele Veronica

În această zi sunt sărbătorite femeile care poartă numele Veronica sau Vera.

Veronica este un nume compus din doua cuvinte, unul de origine latina („vera”, adica „adevarat”) si altul de origina greaca („eikon”, adica „icoana” sau „chip”). Prin alaturarea celor doua cuvinte se obtine un nume ce inseamna „Adevarata Icoana” sau „Adevaratul Chip”. Acest nume trimite, in mod evident, la chipul Mantuitorului, imprimat pe mahrama sfintei, potrivit crestinortodox.ro

Sfânta Veronica s-a născut în localitatea Banias, cunoscută și sub denumirea de „Cezareea lui Filip”, în partea nordică a Țării Sfinte, potrivit crestinortodox.ro. Cezareea lui Filip se află la aproape 200 de kilometri mai la nord de Ierusalim și la 40 de kilometri de Marea Galileei.

Vezi și Calendar Creștin Ortodox 2021: Toate sărbătorile religioase importante din an trecute în Calendarul Bisericesc

Sfânta Veronica a fost tămăduită de Mântuitorul Iisus Hristos de o boală femeiască, după 12 ani de suferință.

Se spune că, atât în semn de mulțumire și slavă adusă lui Dumnezeu, cât și în semn de aducere aminte de binefacerea primită, Sfânta Veronica ar fi turnat o statuie de bronz ce-L reprezenta pe Mântuitor, ținând mâna unei femei îngenunchiate înaintea lui.

Sfânta ar fi așezat statuia în fața casei ei, iar la baza acesteia se spune că se afla o plantă ce oferea tămăduire de orice boală.

Potrivit unei tradiții apusene, Sfânta Veronica (Berenice) este acea femeie care a șters cu o maramă față îndurerată a lui Iisus Hristos, pe când Acesta era dus spre Golgota. Chipul lui Hristos ar fi rămas astfel imprimat pe maramă, care a fost considerată apoi „prima icoană nefăcută de mâna omenească„.

Ducând o viață sfântă, după multe nevoințe duhovniceșți, Sfânta Veronica a trecut la cele veşnice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax