Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Calendar Ortodox: 13 mai – Sfânta Glicheria. Povestea muceniţei care a scăpat nevătămată după ce a fost aruncată într-un cuptor încins

Publicat

119123_glicheria Pe data de 13 mai, în calendarul creştin ortodox este pomenită Sfânta Glicheria. A trăit în secolul al II-lea, în timpul împăratului Antonin și a guvernatorului Savin, fiind fiica unui guvernator roman.

După moartea tatălui s-a stabilit în cetatea Traianopole din Tracia. Glicheria a fost pusă sa aducă jertfe înaintea idolului lui Zeus. A refuzat şi, la rugăciunile ei, un fulger a lovit statuia lui Zeus și a sfărâmat-o.

Prefectul a poruncit să fie bătută și aruncată în temniță. Dorea ca Glicheria să moară prin înfometare. Însă îngerul Domnului se pogorî din cer și i-a adus hrană. Temnicerul Laodicius, văzând această minune, L-a mărturisit pe Hristos în fața prefectului. Pentru această mărturisire, temnicerului i se va tăia capul.

Sfânta Glicheria a fost aruncată într-un cuptor cu foc din care a ieșit nevătămată, iar mai târziu a fost aruncată la fiare. Rugându-se lui Dumnezeu, această sfântă muceniță și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Din sfintele ei moaște curgea mir înmiresmat, care vindecă tot felul de boli grele.

Troparul Sfintei Mucenițe Glicheria

Glasul 4

Mielușeaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenite Glicheria

Glasul 3

Fecioara astăzi…

Pe Fecioara și de Dumnezeu Născătoarea Maria iubind, ți-ai păzit fecioria ta nestricată, și din dragostea cea către Domnul îndemnându-te, cu bărbătesc cuget ai pătimit până la moarte. Pentru aceasta Glicheria, cu îndoită cunună, te-a încununat pe tine Hristos Dumnezeu.

sursa: creștinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax