Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Calendar ortodox, 6 mai: Sfântul și dreptul Iov, pomenit de Biserica Ortodoxă. De ce este considerat model de răbdare și smerenie

Publicat

Calendar ortodox 2023: În 6 mai, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul şi Dreptul Iov. Acesta considerat un model de răbdare pentru cei credincioşi. Acesta este şi personajul principal al Cărții lui Iov, scriere ce face parte din Sfânta Scriptură.

Sfântul Iov se trăgea din seminţia lui Avraam, fiu din fiii lui Isav. Trăia într-un ţinut la marginea Arabiei.

Tatăl său se numea Zaret, iar mama sa, Vosora. Persoana lui Iov este una istorică, nu este o legendă sau un mit. Despre existenţa istorică a lui Iov ne certifică Iezechiel, care îl amintește pe Iov drept unul dintre cei mai mari drepți ai Vechiului Testament, alaturi de Noe și Daniel.

Om credincios și bogat

Sfântul și dreptul Iov a fost un bărbat cinstit, drept și temător de Dumnezeu.

Era și foarte bogat. Avea şapte mii de oi, trei mii de cămile, cinci sute perechi de boi; asinele ce se păşteau erau cinci sute şi slugi foarte multe, având avere mare.

El avea şapte băieţi şi trei fete. Şi fii săi, văzând pe tatăl lor că face milostenie veşnic la mii de săraci, au început să facă la fel ca el; mulţi oameni erau chemaţi la masă şi ei slujeau la masa celor necăjiţi.

Într-o zi, se ospătau toţi împreună la cel dintâi frate, într-altă zi la celălalt frate şi aşa până la cel din urmă, când începeau iarăşi de la cel dintâi. Iar după ce se sfârşeau cele şapte zile ale ospeţelor lor, Iov trimitea la dânşii, sfătuindu-i şi învăţându-i, ca fiecare să-şi cerceteze conştiinţa sa cu de-amănuntul, dacă n-a greşit ceva cu cuvântul sau cu gândul împotriva Domnului; pentru că se temea dreptul Iov de Dumnezeu foarte mult, nu cu frica de rob, ci cu temerea dragostei celei de fiu.

Încercarea

Când a împlinit 70 de ani, Dumnezeu a îngăduit să cadă asupra lui cumplite ispite aduse de diavol.

Într-o singură zi, Iov și-a pierdut toată averea și i-au murit toți fiii și fiicele. După aceea el însuși a căzut în niște boli cumplite, trupul lui prefăcându-se tot într-o rană, din cap până în picioare.

Dar Iov nu a grăit nimic rău împotriva lui Dumnezeu, ci a îndurat tot chinul cu răbdare, până la sfârșit. De amintit sunt și cuvintele lui: „Gol am ieșit din pântecele mamei mele și gol mă voi întoarce în pământ”.

Urmarea

După toate cele îndurate, Dumnezeu i-a întors deplin sănătatea, i-a dat bogății mai mari decat avusese înainte și i-a dăruit alți șapte fii și trei fiice, tot atâția copii câți îi muriseră.

Sfântul și dreptul Iov a trăit încă 170 de ani dupa această mare încercare. În toți anii vieții lui pe pământ, dreptul Iov a adus neîncetat slava lui Dumnezeu.

Sfântul și dreptul Iov este socotit de toată creștinătatea ca fiind pilda de răbdare în încercările îngăduite de Dumnezeu.

surse: crestinortodox.ro, agerpres.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax