Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Calendar ortodox 6 noiembrie: Pavel Mărturisitorul, sfântul ucis prin ștrangulare

Publicat

Sfântul Pavel Mărturisitorul (d. c. 350) este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în data de 6 noiembrie. Acesta a fost un arhiepiscop al Constantinopolului, ales pentru prima oară în anul 337 d.Hr.

Era originar din Salonic, influentul oraș grecesc și a fost presbiter al Constantinopolului și secretar al lui Alexandru al Constantinopolului, predecesorul său în scaunul arhiepiscopal. Vezi și Calendar Ortodox 2023

Pavel s-a implicat în controversa ariană care i-a opus pe împăratul din Apus, Constans, și pe omologul său din Răsărit, fratele său Constanțiu al II-lea.

Pavel a fost instalat și destituit de trei ori de pe scaunul arhiepiscopal din Constantinopol între 337 și 350.

A fost ucis prin ștrangulare în timpul celui de-al treilea și ultimului său exil în Capadocia. Ziua lui de prăznuire este 6 noiembrie.

Trupul lui Pavel a fost adus în orașul Ancyra din Galatia și, din ordinul împăratului Teodosie cel Mare, a fost mutat de acolo la Constantinopol în 381, la aproximativ treizeci de ani de la moartea sa.

CALENDAR Ortodox 2022: TOATE sărbătorile creștine importante din an, trecute în Calendarul Bisericesc

A fost îngropat acolo în marea biserică construită de Macedonie, care, începând din acea vreme, a fost cunoscută sub numele de Biserica „Sf. Pavel”. Rămășițele sale pământești au fost mutate în 1226 la Veneția, fiind păstrate cu mare respect în Biserica „Sf. Laurențiu”.

Surse: Emil Preda, Dicționar al sfinților ortodocși, wikipedia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax