Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Calendar ortodox: Ce sfânt prăznuiesc creştinii în 15 iunie. Era păstor și cultiva sicomori

Publicat

amos La 15 iunie, în calendarul creștin ortodox este pomenit Sfântul Prooroc Amos, unul din prorocii mici ai Vechiului Testament. Originar din Tecoa, era păstor și cultiva sicomori (arbore de dimensiuni mari care produce fructe asemenea smochinelor).

Profețiile sale au fost spuse între anii 780-740 î.Hr. Sfântul Proroc Amos vorbea împotriva neamurilor, care au săvârșit multe nedreptăți și fărădelegi, și împotriva poporului israelit, ce s-a îndepărtat de Dumnezeul viu și adevărat, nesocotind legile lui „… fiindcă ei au vândut pe cel drept pentru argint și pe cel sărac pentru o pereche de încălțăminte”, scrie Agerpres.

„Ei zdrobesc în pulbere capul celor sărmani și calcă în picioare pe cei în necazuri. Feciorul dimpreună cu tatăl său la aceeași desfrânată își află calea, ca să pângărească numele Meu cel sfânt. Pe veșmintele luate zălog, pe lângă jertfelnice, se tolănesc și vinul celor năpăstuiți îl beau în templul dumnezeului lor”. (Am. 2; 6, 7 8).

Astăzi este pomenit și Sfântul Mucenic Ishie, ostaș creștin ce făcea parte din legiunea armatei romane de la Dunăre, staționată în orașul Durostor din provincia Moesia Inferior.

Sfântul Ishie a pătimit împreună cu alți cinci sfinți mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian și Iuliu veteranul, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor declanșate de împăratul Dioclețian (285-305).

Sfinții Pasicrat și Valentin au primit moarte martirică la 24 aprilie, iar Sfântului Iuliu veteranul la 27 mai. În ziua pătimirii veteranului Iuliu, Sfântul Isihie, care se afla în închisoare cu el, i-a adresat o rugăminte ca să-și aducă aminte de el când va ajunge în fața Domnului, căci curând va urma și el aceeași soartă. Sfântul Isihie a primit cununa muceniciei prin tăierea capului la 15 iunie.

sursa: realitatea.net, crestinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax