Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

“Calendarul cepei”, obiceiul vechi de sute de ani care ne spune cum va fi vremea în fiecare lună a anului

Publicat

Cum va fi vremea în acest an? O veche tradiție spune că acest lucru se află ascuns în foile de ceapă. Aceasta este o veche tradiție românească, populară în Transilvania, Maramureș și Banat, prin care, cu ajutorul unei cepe și al unui pumn de sare, se poate afla cu precizie cum va fi vremea în fiecare lună a anului.

Vă prezentăm rețeta calendarului cepei, considerată în folclor ca fiind cea mai sigură de a afla cum va fi vremea la anul:

Se alege o ceapă mare care se taie în două jumătăți și dinspre exteriorul cepei spre interior, se iau consecutiv 12 foi și se așează pe o bucată de lemn. Prima foaie este tăiată cu un cuțit și este „numită” luna ianuarie, astfel încât să se știe de unde începe numărătoarea lunilor anului.

În continuare se așează celelalte foi. Peste fiecare foaie de ceapă se pune sare. Până în dimineața următoare, foile de ceapă sunt puse într-un loc ferit de razele de lumină. După cantitatea de apă adunată în fiecare foaie de ceapă se poate „vedea” care dintre lunile anului care urmează va fi cea mai ploioasă și care va fi secetoasă. Dacă într-o foaie nu este apă deloc, acea lună va fi secetoasă, iar o foaie plină de apă prevestește că luna respectivă va fi ploioasă.

Cei care au mai păstrat această tradiție, veche de sute de ani, nu a dar greș niciodată, tocmai de aceea se mai păstrează acest obicei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax