Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Călimară de epocă romană, descoperită la Apulum, exponatul lunii august la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

O călimară glazurată, de epocă romană, descoperită anul trecut in situl Apulum, este exponatul lunii august la Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Va fi prezentată marți, 1 august, de la ora 11.00, la sediul muzeului.

Piesa a fost descoperită în anul 2022 în cadru necropolei sudice de la Apulum (Dealul Furcilor-Podei) și constituie inventarul funerar al unui mormânt de incinerație, aparținând unui adult de sex masculin.

Călimara face parte din inventarul mult mai larg al ustensilelor utilizate în Antichitate pentru scriere pe diferite materiale alături de tabletele cerate, stilus, calamus (condei), suluri de pergament sau papirus.

Erau utilizate ca recipiente pentru păstrarea cernelii (atramentum) obținută prin amestecarea negrului de fum cu un exudat (rășină) al unei specii de salcâm originar din Africa de Nord cunoscut și sub numele de „gumă arabică”.

În Dacia mai este atestată o singură călimară din ceramică descoperită la Micăsasa (jud. Sibiu), alte piese confecționate din metal fiind descoperite la Buciumi, Potaissa, Porolissum și Micia.

Importanța piesei descoperite

Importanța călimării de la Apulum rezidă din faptul că este singura piesă provenită din context funerar aspect ce reflectă statutul social la defunctului în privința profesiei sau a unor preocupări din sfera cultă a civilizației romane.

În paralel glazura pe bază de plumb este una dintre cele mai puțin frecvente metode de ornamentare a vaselor produse de atelierele de olari din Imperiul Roman în sec. I-III d. Chr, iar forma piesei reprezintă un unicat ea fiind o transpunere în ceramică a unor recipiente cu aceeași funcționalitate confecționate din metal sau sticlă.

Descoperiri realizate la Apulum în diferite contexte a unor piese glazurate și elemente specifice tehnologiei de fabricare nu exclud faptul că această călimară să fie rezultatul unei producții locale, acest aspect fiind parțial confirmat și analize arheometrice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax