Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Camera de Comerț propune reducerea judeţelor din țară, de la 42 la 15. Cum ar urma să fie redefinite noțiunile de oraş şi comună

Publicat

Camera de Comerţ şi Industrie a României propune reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori, precum şi redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), cea mai puternică organizaţie de promovare a mediului de afaceri şi principalul mediator dintre decidentul politic şi antreprenorii români, face un apel către autorităţile Statului Român cu privire la problema lipsei banilor de la bugetul de stat.

CCIR îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia bugetară prezentată de către Ministerul de Finanţe, context în care România riscă să piardă cele mai imporante avantaje pe care le are: predictibilitatea şi fiscalitatea redusă.

„În acest context, CCIR reiterează nevoia urgentă de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori, precum şi redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori.

Totodată, toate instituţiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă. În împrejurările actuale, România nu mai este o destinaţie atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forţei de muncă calificate şi din cauza retrocedărilor făcute haotic. Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producţie, mai ales în contextul în care multe afaceri şi-au început relocarea din Asia. Singura atractivitate pe termen mediu şi lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susţinută de predictibilitate”, potrivit comunicatului de presă.

CCIR consideră că „există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce priveşte acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un ţap ispăşitor, atunci cel puţin o victimă colaterală”.

Acestui demers al Camerei Naţionale, „absolut necesar al reorganizării teritoriale urgente a României”, s-au alăturat mai multe organizaţii patronale şi asociaţii, precum: Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) şi Asociaţia Brokerilor din România.

În prezent România este împărţită în 41 de judeţe plus municipiul Bucureşti, capitala având acelaşi nivel administrativ precum un judeţ.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vasi

    vineri, 21.04.2023 at 07:35

    si atunci partidele de unde sa mai suga banii pentru slugile lor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax