Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

PREJUDICIU de peste 200.000 de lei la Primăria Teiuş. Lucrări plătite la firme la care aveau interese primarul, arhitectul şef şi doi consilieri

Publicat

primar teius, mirel halalai În raportul Camerei de Conturi a Judeţului Alba, privind acţiunile de audit desfăşurate la Primăria Teiuş, în perioada 1-30 aprilie 2014, s-a constatat prejudiciu de 255.000 lei. A descoperit că Primăria Teiuş a achitat din bugetul local cheltuieli materiale de 224.000 de lei către patru firme la care primarul, arhitectul oraşului şi doi consilieri locali aveau interes personal de natură patrimonială. Cu alte cuvinte, primarul a fost asociat la una dintre ele, arhitectul şef este încă asociat la alta, iar în cazul consilierilor locali, unul este director economic, iar celălalt asociat, la altă firmă.

Potrivit Camerei de Conturi, Primăria Teiuş a achitat către SC Dami Prod SRL (tâmplărie şi dulgherie – n.r.), contravaloarea unor achiziţii de bunuri, de lucrări şi prestări de servicii. La această firmă, Mirel Hălălai primarul oraşului Teiuş  are interes personal patrimonial, prin împrumuturile acordate acestei firme în perioada în care a avut calitatea de asociat şi director general. Au fost astfel încălcate prevederile legislaţiei în vigoare, deoarece toate achizițiile efectuate de la această societate s-au realizat prin încredinţare directă, fără să existe un minim de transparenţă.

Acelaşi aspect negativ s-a constatat şi în cazul plăţilor efectuate de către Primăria Teiuş către:

– SC Unifast SRL (în domeniul activităţi generale de curăţenie a clădirilor – n.r.), societate la care un consilier local are un interes personal, fiind în acelaşi timp şi director economic (Adriana Mariana Cristea – n.r., soţul ei este consilier judeţean la CJ Alba si director la firma respectivă)

– SC Santermo SRL (instalaţii – n.r.), societate la care un alt consilier local are un interes personal, fiind în acelaşi timp şi asociat (Cornel Hălălai – n.r.)

– SC Nova Getica SRL, societate la care arhitectul şef deţine calitatea de asociat.

Valoarea cu care s-a prejudiciat bugetul Primăriei Teiuş a fost de 224.000 lei, inclusiv beneficiile nerealizate calculate in timpul misiunii de audit.

A fost emisă decizie de către Directorul Camerei de Conturi a judeţului Alba prin care s-a dispus ordonatorului principal de credite luarea măsurilor pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi luarea măsurilor de recuperare a acestor prejudicii.

Măsura dispusă prin decizie a fost contestată de către entitatea verificată, iar Contestaţia la Decizia nr.20/2014 depusă de către UATO Teiuş a fost respinsă în totalitate de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României.

Tot la Primăria Teiuş, s-a constatat că a achitat din bugetul local contravaloarea carburantului care a fost predat, pentru utilizare de către autovehiculele unităţilor de poliţie.

Concluziile Camerei de Conturi Alba:

Cheltuielile au fost majorate nejustificat cu:

– 179.000 lei prin angajarea de către primarul din Teiuş (contrar prevederilor Legii nr.161/2003 şi ale cadrului legislativ ce reglementează achiziţiile publice pe baza principiilor nediscriminării şi transparenţei acestora), de operaţiuni financiare (comerciale) cu firme la care primarul, doi consilierii locali şi arhitectul şef al oraşului deţin un interes personal de natură patrimonială. În timpul auditului au fost calculate foloase necuvenite în valoare de 45.000 lei; total, 224.000 lei

– 4.000 lei, prin achiziţionarea şi achitarea, în perioada septembrie – decembrie 2012, de bonuri valorice de combustibil, care au fost utilizate în fapt de Poliţia Oraşului Teiuş. În timpul auditului au fost calculate beneficii nerealizate de 2.000 lei.

– 20.000 lei; în anul 2013 au fost acceptate la plată şi decontate situaţii de lucrări majorate nelegal, datorită includerii în situaţiile de lucrări a unor lucrări care nu au fost efectiv executate, aceste lucrări fiind în realitate executate şi plătite şi către alte două societăţi comerciale. În timpul auditului au fost calculate accesorii în sumă de 5.000 lei, iar prejudiciul şi beneficiile nerealizate au fost recuperate în totalitate.

Veniturile primăriei au fost diminuate nejustificat cu:

10.000 lei, ca urmare a faptului că nu s-a stabilit taxa pentru vizarea autorizaţiei de funcţionare datorată de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică de natura barurilor şi restaurantelor, nu s-a urmărit regularizarea taxei de autorizaţii de construire şi nu s-a urmărit spre încasare, în totalitate, veniturile reprezentând penalităţi de întârziere rezultate din contractele de închiriere şi concesiune.

– 14.000 lei prin faptul că nu s-a urmărit înregistrarea pe venituri a sumelor reprezentând garanţii de participare la licitaţii care nu au fost solicitate pentru restituire, aferente perioadei 2004-2011 (suma a fost înregistrată în contabilitatea entităţii, în timpul auditului; abaterea a fost remediată operativ în timpul misiunii de audit financiar).

– 15.000 lei; conducerea Liceului Teoretic Teiuş nu a asigurat încadrarea, conform prevederilor legale, a numărului de persoane cu handicap şi nu a virat la bugetul statului suma menţionată, aferentă persoanelor cu handicap neîncadrate (13.000 lei aferentă anului 2013, respectiv suma de 2.000 lei pentru perioada ianuarie-februarie 2014). În timpul auditului au fost calculate majorări de 2.000 lei şi a fost virată la bugetul de stat suma totală de 17.000 lei. Abaterea constatată a fost remediată în totalitate în timpul verificării.

Camera de Conturi a dispus stabilirea cu exactitate a întinderii prejudiciului adus bugetului local prin efectuarea de plăţi nelegale la lucrarea „Refacere alee acces Biserica Catolică (cimitir) din strada Decebal până în strada Bisericii prin dalare”; dacă se constată diferenţe faţă de sumele estimate în timpul prezentei verificări, înregistrarea în evidenţa contabilă a prejudiciului de recuperat şi corectarea conturilor contabile în care au fost reflectate lucrările nereale; recuperarea sumelor acordate necuvenit executantului, inclusiv a beneficiilor nerealizate, actualizate la data recuperării prejudiciului; virarea sumelor recuperate pe destinaţiile prevăzute de lege.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. alegator

    luni, 16.02.2015 at 18:22

    Decizia este finala sau iara veniti cu sopirle ca sa patati un om
    SPER CA NU SINTETI PARTINITORI !

  2. Dorin Iacob Cornel M.

    marți, 17.02.2015 at 07:45

    Cu soparle dinastea ajung iar primar si va arat eu furaciune

  3. ion

    marți, 17.02.2015 at 13:55

    Sa trimita Curtea de Conturi pe cineva capabil si la Arieseni. Sa vedeti acolo nereguli si bani furati. Inchid ochii cei de la cc ca sunt pe o mana cu primaru. Dorm la el, manca la el , spaga tot de la el pardon din banii publici. Nu se sesizeaza nimeni? Oare de ce?

  4. un cetatean...

    marți, 17.02.2015 at 19:28

    Viata grea in Teius…imi vine sa ma mut de aici…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax