Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Campania „Alba Iulia – Capitala Sănătăţii”: Bolile de inimă – prevenţie, riscuri şi sfaturi utile pentru pacienţi


Publicat

În cadrul campaniei Alba Iulia – Capitala Sănătății, a fost organizată, în 16 mai, conferința “Inima”, la care au participat peste 150 de persoane. Medicii au ales să participe la eveniment pentru a fi alături de pacienți și pentru a înțelege mai bine care sunt provocările cu care se confruntă aceștia. Invitatul special al conferinței a fost prof. dr. Dumitru Zdrenghea, șeful secției de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Importanţa activităţii fizice pentru un organism sănătos

Prof. dr. Dumitru Zdrenghea a susținut tema “Activitatea fizică – posibilitate sau necesitate pentru sănătatea inimii?” Recomandarea sa pentru toți cei care au activitate sedentară la locul de muncă este ca aceștia să facă mișcare medie sau viguroasă (nu plimbări), minim 30 de minute pe zi (de preferat 60 de minute), minim 5 zile pe săptămână (ideal 7). Concepută sub forma unei povești, prezentarea prof. Zdrenghea a purtat auditoriul prin istoria bolilor de inimă și le-a arătat celor prezenți în sală cum s-a ajuns ca, din perioada în care era la modă să fii gras și să nu faci efort (perioadă în care guta era o afecțiune foarte frecventă), să ajungem în situația în care să recomandăm puternic activitatea fizică susținută (oamenii au văzut ca persoanele cu gută mureau mai devreme). Primul articol-“blasfemie” care recomandă activitatea fizică la persoanele care sufereau de boli de inimă a apărut în anii 50, fiind vorba și de o reacție a societății, care a ajuns la concluzia că erau prea multe persoane care nu lucrau și ca atare erau greu de întreținut.

Telefonul prevenției  – 035.140.530 – este uşor de reţinut, potrivit organizatorilor, având în vedre că include indicatorii: 0 fumat; 3 km pe zi sau 30 de minute de activitate fizică; 5 porții de fructe sau legume; 140 nivel maxim pentru tensiunea arterială sistolică; 5 nivel maxim pentru valoarea colesterolului total în sânge (5 mmol/l); 3 valoarea maximă a colesterolului LDL; 0 greutate mai mare decât normalul sau diabet; județul Alba – locul 3 pe țară la punctaj sportive.

Soluții pentru cei care doresc să facă sport în Alba Iulia a oferit secretarul general al Federației Române de Powerlifting (federație cu sediul în Alba Iulia), Ovidiu Panazan. Copiii și adulții care vor să facă sport de performanță se pot adresa acestei structuri care, în parteneriat cu Agenția Anti-Doping militează împotriva folosirii substanțelor interzise în sportul de performanță.

Ucigașul nr. 1 la nivel mondial în 2020 – bolile cardiovasculare (unul din trei decese)

Medicul cardiolog Marcela Rău a atras atenția participanților la eveniment asupra faptului că este important să fie informați cu privire la gradul de risc cardiovascular prin intermediul metodei SCORE, făcută de către medicii de familie. Un nivel SCORE de peste 5 înseamnă risc mare. Medicul a distribuit participanților materiale de informare realizate de Societatea Română de Cardiologie și de Fundația Româna a Inimii, oferind o schemă simplă, în 8 pași, de care trebuie să ținem cont în viața de zi cu zi.

Conform acestei scheme, trebuie să consumăm zilnic minim 400 de mg de legume și fructe proaspete, diverse și colorate pentru că astfel scădem riscul de boală cardiovasculara cu 18%. Grăsimile “bune” trebuie să facă parte din alimentație de minim 2 ori pe saptămână. Trebuie să avem grijă la alimentele “albe” (orez, cartofi, faină, zahăr) care au indici caloric și glicemic crescut. Referitor la alcool, este bine să consumăm vin roșu, dar în limita a 150 ml. Durata somnului trebuie să fie de 6-8 ore. Abia după 10 ani de la renunțarea totală la fumat se ajunge o stare de sănătate asemănătoare nefumătorilor.

Tehnica IVUS poate detecta plăci de aterom “silenţioase” angiografic

O prezentare apreciată a susținut medical cardiolog Mircea Rău, pe tema durerii toracice. Mesajul acestuia către pacienți a fost să nu mai întârzie să se prezinte la medic, pentru că primele două ore sunt extrem de importante, în sensul în care în prima oră pacientul trebuie să ajungă în sala de cateterism, iar în primele două ore se face fibrinoliza. Medicul a informat pacienții că aceste intervenţii sunt susținute de statul român. Publicul larg din Alba Iulia a vizionat imagini cu arterele coronare și a aflat informații despre cele mai noi tehnici în domeniu, cum ar fi ecografia intravasculară (IVUS) care poate detecta plăci de aterom “silenţioase” angiografic. Aceste plăci de aterom încep să se formeze de când ne naștem, iar intervalul mediu de vârstă de debut pentru ateroscleroză este 30-39 ani.

Pacienții au aflat de la medical Mircea Rău faptul că infarctul se poate localiza și în zona stomacului (epigastru) sau se poate manifesta cu o slăbiciune extremă. România are un registru de evidență pentru pacienții cu infarct (RO-STEMI). Important de menționat este frecvența din ce în ce mai crescută a infarctului miocardic la persoanele tinere.

Importanţa alimentaţiei şi interacţiunile cu medicamentele pentru bolile inimii

Farmacist Tatiana Petric a avut o expunere pornind de la faptul că persoanele cu vârste între 40 si 70 ani prezintă o creștere cu 20 de unităţi a tensiunii sistolice şi cu 10 unităţi a tensiunii diastolice, care dublează riscul de boala cardiovasculară. Aceasta a subliniat atenția care trebuie acordată alimentației și interacțiunilor între medicamentele folosite pentru bolile inimii.

Astfel, persoanele care sunt în tratament cu blocanți de canale de calciu trebuie să nu consume grapefruit, iar cele care folosesc medicamente diuretice în tratamentul hipertensiunii trebuie să suplimenteze potasiul (consumând banane, soia, măsline etc). Cei cu hipertensiune arterială trebuie să limiteze consumul de brânză sărată, dar pot consuma lapte și brânză dulce, pentru a obține necesarul de calciu. Sarea din comerţ este o mare problemă, în opinia farmacistei, iar soluția ar fi să cumpărăm sare vra , neprelucrată și să topim sarea în apă, după care să stropim cu acest amestec salatele sau alte preparate culinare.

De la președintele Asociației Medicilor de Familie Alba, medicul George Haber participanții au aflat că utilizarea dietei mediteraneene bogată în fructe, legume, pește, ulei de masline, pâine cu multe fibre este favorabilă pentru gestionarea corespunzătoare a stresului și prevenirea bolii cardiovasculare. Medicul de familie ar trebui să ocupe locul central în desfășurarea programelor de screening ale populaţiei, de depistare și monitorizare a persoanelor cu risc înalt. Este necesară o colaborare cu cardiologii, neurologii, diabetologii în cazul celor cu boala vasculară clinic manifesta: coronariană, cerebrală, periferică cu diabet zaharat.

Pregătirea pentru analize medicale

Modul de pregătire pentru analizele medicale a fost prezentat de medicul Dragoș Lupas. Cei prezenți au aflat că exudatul faringian se recoltează dimineaţa, înainte de a consuma alimente sau lichide și că este important să evităm spălarea dinţilor, deoarece majoritatea pastelor de dinţi conţin substanţe antibacteriene care distrug flora microbiană faringiană denaturând rezultatul exsudatului faringian. Recoltarea sângelui se face dimineaţa, înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci), pentru a nu denatura rezultatele unor analize, cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Pregătirea pentru recoltarea urinei se face după toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apă şi săpun, urmată de uscarea zonei spalată anterior cu ajutorul unei comprese sterile. Se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei) şi fără să se oprească urinarea se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu). Pentru a preveni contaminarea probei, se evită să se atingă recipientul de corp si de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur. În ceea ce privește recoltarea pentru determinarea colesterolului, pacientul trebuie să respecte o dietă neschimbată timp de 3 saptămâni înainte de recoltare, să aibă o greutate corporală stabilă,
să nu mănânce 12-14 ore înainte de recoltare (poate sa bea apă și cafea neagra fără zahăr) și să se abțină de la consumul de alcool timp de 72 de ore înainte de recoltare.

Detalii despre Campania “Alba Iulia – Capitala Sănătăţii”

În primele două luni ale Campaniei “Alba Iulia – Capitala Sănătății”, au fost organizate trei conferințe de informare pe teme medicale pentru publicul larg (prima dedicată afecțiunilor specifice femeilor, a doua centrată pe autism, iar a treia pe prevenția afecțiunilor cardiovasculare). Tot în această perioadă, s-au prezentat pentru a efectua analize medicale gratuite peste 1.500 de persoane și au fost realizate peste 2.500 de analize și testări (Babeș-Papanicolau, teste osteoporoză, glicemie, colesterol, trigliceride, tensiune arterială, EKG, spirometrie).

Campania este organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Direcția de Sănătate Publică Alba, Colegiul Farmaciștilor Alba, Asociația Medicilor de Familie/Medicină Generală Alba.

Informaţiile au fost oferite de reprezentanţii „Houston”, managerul proiectului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Amenzi majorate pentru depăşirea tonajului pe drumurile din țară și aruncarea deșeurilor pe marginea șoselelor. PROIECT

Publicat

Mai mulți parlamentari propun majorarea amenzilor în cazul în care vehiculele depășesc masa totală autorizată. De asemenea, aceștia vor să fie aplicate amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei care aruncă deșeuri în zona de siguranță a drumurilor. 

În acest sens, la Senat a fost înregistrată în data de 14 aprilie o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor. Inițiatorii proiectului sunt mai mulți parlamentari de la PNL.

Aceștia propun majorarea cuantumului limitelor amenzilor pentru depășirea masei totale maxime admise, respectiv pentru contravenții grave și foarte grave.

„Prin această propunere de modificare a actului normativ dorim să prevenim degradarea materialului rulant, parte componentă a drumurilor județene.

În momentul de față cântărirea autovehiculelor se efectuează cu sisteme mobile de cântărire aflate în dotarea unităților administrațiilor teritoriale. Pe lângă aceste sisteme de cântărire mobile aflate în dotarea echipelor de control, propunem și implementarea în puncte fixe a unor sisteme dinamice de cântărire care să fie încastrate în suprafețele de rulare ale drumurilor județene, permițând astfel o cântărire automată și fluentă a tututor mijloacelor de transport marfă ce depășesc 8 tone pe axă”, explică parlamentarii, în expunerea de motive.

Astfel, pentru depășirea masei totale admise sau depășirea masei totale autorizate prin AST, se modifică limitele amenzilor după cum urmează:

Contravenții minore:

  • până la 5%, inclusiv – de la 1.500 lei la 1.800 lei, dacă depășirea se constată din documentele de transport

La constatarea masei totale prin cântărire nu se aplică tarife suplimentare, nu se eliberează AST și nu se aplică sancțiuni contravenționale dacă masa totală maximă admisă sau masa totală autorizată prin AST este depășită cu cel mult 5%.

Contravenții grave:

  • cu mai mult de 5%, dar nu mai mult de 10% – de la 6.000 lei la 8.000 lei
  • cu mai mult de 10%, dar nu mai mult de 20% – de la 10.000 lei la 12.000 lei

Contravenții foarte grave:

  • cu mai mult de 20%, dar nu mai mult de 25% – de la 12.000 lei la 15.000 lei
  • cu mai mult de 25% – de la 15.000 lei la 20.000 lei

Potrivit proiectului, refuzul de a supune vehiculul verificării prin cântărire și/sau măsurare a dimensiunilor, refuzul de însoți vehiculul personalului cu atribuții de control în vederea cântăririi și/sau măsurării dimensiunilor transportului, precum și refuzul de a prezenta personalului cu atribuții de control documentele privind transportul, se va sancționa cu amendă de la 10.000 la 20.000, aplicată conducătorului auto.

De asemenea, aruncarea și depozitarea deșeurilor în zona de siguranță a drumurilor și podurilor și aruncarea și depozitarea deșeurilor în locurile de parcare, oprire și staționare, altele decât cele provenite din oprirea/staționarea participanților la trafic în locurile de parcare, oprire și staționare ar urma să fie sancționată cu amendă de la 10.000 de lei la 30.000 de lei, aplicată persoanei fizice sau juridice.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Investiții în infrastructura rutieră, lângă Blaj: Strada Principală din Petrisat va fi reabilitată. Valoarea investiției

Publicat

Strada Principală din Petrisat – localitate componentă a municipiului Blaj, va fi reabilitată printr-o investiție de peste două milioane de lei. 

Primăria Blaj a lansat vineri, 16 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția de lucrări de reabilitare strada Principală din localitatea Petrisat.

Valoarea totală estimată este de 2.030.151 de lei, fără TVA. 

Potrivit memoriului tehnic, strada Principală din localitatea Petrisat – municipiul Blaj a fost modernizată în urmă cu mai mulți ani, în mai multe etape, respectiv pe tronsoane. Lungimea străzii este de 1.585 metri cu lăţimea medie între fronturile construite de 12 metri.

Strada este împărțită în trei tronsoane, astfel:

  • tronsonul 1 are lungimea de 773 m cu lăţimea medie între fronturile construite de 12 m și lățimea părții carosabile de 6 m
  • tronsonul 2 are lungimea de 308 m cu lăţimea medie între fronturile construite de 14 m și lățimea părții carosabile de 4 m
  • tronsonul 3 are lungimea de 504 m cu lăţimea medie între fronturile construite de 12 m și lățimea părții carosabile de 5,5 m

Strada are trotuare modernizate cu îmbrăcăminte din beton, parțial pe toate cele trei tronsoane, dar degradate. Pentru scurgerea apelor pluviale este rigolă deschisă betonată, parțial degradată.

În prezent, accesele în curți sunt amenajate cu dale carosabile, dar degradate.

Proiectul prevede, printre altele, refacerea sistemului rutier, amenajarea rigolelor, refacerea trotuarelor, a acceselor la proprietăți, reparații la podețe și lucrări pentru siguranța circulației.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiști REȚINUȚI la Pitești. Sunt acuzați de lovituri cauzatoare de moarte după ce un bărbat a murit în timp ce era imobilizat

Publicat

Doi poliţişti au fost reţinuţi, duminică, pentru intervenţia în cazul unui bărbat din Pitești care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiu, unde avusese loc un incendiu, a anunţat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

„Prin ordonanţele procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, astăzi s-a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a doi suspecţi, ambii agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, a spus prim-procurorul Marius Ştefan, citat de Agerpres.

El a precizat că, în urma necropsiei, s-a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, pentru care legea prevede închisoarea de la 6 la 12 ani.

„La audieri, cei doi au încercat să ofere variante, ţine de exercitarea dreptului la apărare. Au fost analizate imaginile, declaraţiile martorilor şi raportul de necropsie în ceea ce priveşte natura şi modul de dispunere a leziunilor”, a mai spus prim procurorul.

Un bărbat de 63 de ani din Pitești a murit vineri, la scurt timp după ce a fost imobilizat de polițiști pe motiv că refuza să plece de la terasa unui restaurant cuprins de incendiu. În imaginile apărute în presa locală se poate vedea cum bărbatul a fost trântit de polițiști cu fața la pământ.

Bărbatul a avut o moarte violentă, în urma asfixiei mecanice, după comprimarea gâtului și toracelui, a declarat duminică dimineață, medicul șef legist din Argeș, Dan Manu.

Acesta a declarat că, în urma autopsiei efectuate sâmbătă dimineață, rezultatele preliminare arată că „că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, prin comprimarea părților moi ale gâtului și ale toracelui”.

Medicul legist a precizat că bărbatul nu a murit de infarct și că acesta avea o alcoolemie de peste 2 la mie.

”Sunt mai multe traumatisme, şi cranio-cerebrale, evident care s-au putut produce prin cădere şi lovire (…) şi aceste leziuni traumatice, care au dus la asfixia mecanică, traumatismul cervical şi traumatismul toracic”, a explicat Dan Manu.

Medicul legist a spus că urmează să fie făcute și alte analize în acest caz: „Sunt prelevate probe biologice care merg la microscop, la laboratoarele noastre”.

Marius Ștefan, prim-procuror al Parchetului Argeș a spus, în aceeași conferință de presă, că au fost efectuate cercetări la fața locului și au fost audiate persoanele care erau acolo la momentul incidentului, inclusiv polițiștii.

„În acest moment, urmărirea penală se efectuează cu privire la faptă – pentru că am aşteptat şi concluziile preliminare ale raportului de necropsie, urmează să evaluăm şi probele administrate până în acest moment, inclusiv imaginile surprinse, în raport cu aceste leziuni, pentru a stabili o eventuală participaţie penală a persoanelor implicate”, a adăugat procurorul

ATENȚIE: Video cu un puternic impact emoțional

Incidentul a avut loc vineri, la un restaurant din Autogara Sud din Piteşti. Friteuza din restaurant a luat foc, iar în urma apelurilor la 112 acolo au fost trimise echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Ambulanţă şi Poliţie.

Pe imagini se poate vedea cum la un moment dat bărbatul, care nu voia să plece de la terasă, este împins de un polițist, care îl trântește la pământ, în timp ce un alt agent îl înjură. În imagini pot fi văzuți apoi mai mulți polițiști care încearcă să îl imobilizeze pe bărbatul care era căzut.

La scurt timp, bărbatului i s-a făcut rău, iar echipajul de pe ambulanță nu l-a putut salva, fiind declarat decesul.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Coordonatorul AJVPS Alba: Apariția urșilor în zona așezărilor omenești nu este cauzată de defrișări, ci de lipsa hranei

Publicat

Coordonatorul tehnic al AJVPS Alba, Felix-Bogdan Dragomir, a explicat duminică de ce defrișările nu sunt principala cauză a faptului că urșii au ajuns tot mai des în zona așezărilor umane.

Potrivit acestuia, „migrația” animalelor din pădure spre zona localităților este cauzată de lipsa hranei, dar și de lipsa intervenției omului prin vânătoare, singura activitate care poate regla populația de urși înmulțită excesiv în ultimii ani. 

Vezi și FOTO: Un urs a făcut prăpăd într-o stână, la Noșlac. A omorât opt oi și patru miei. Alți patru urși, semnalați lângă Alba Iulia

„Tot discutăm despre problema urșilor din România și despre cauza care a dus la apariția acestora în zone în care până nu demult nici nu te gândeai să întâlnești acest animal. Toată lumea (în primul rând cei în necunoștiință de cauză) dau vina pe defrișări. TOTAL FALS.

Principala cauză care a făcut ca ursul să fie prezent în zone urbane nu este defrișarea, ci lipsa hranei, a liniștii și a intervenției omului prin vânătoare, această activitate fiind singura care poate regla populația de urși înmulțită excesiv în ultimii 5 ani.

Dacă omul nu mai poate interveni prin vânătoare și astfel să regleze populația de urși în schimb, dar despre asta nu vorbește nimeni, un factor principal care duce la răspândirea populației de urși, este faptul că aceasta este privată de hrana de zi cu zi, fructe de pădure și ciuperci care sunt culese fără nici o bază științifică și fără nici o regulă, de-a halma – valma tot sezonul. Iar acești culegători deranjează enorm habitatul ursului privând-ul de liniștea de care are nevoie.

Poate de aici ar trebui să începem cu managementul ursului în România. Reguli clare în ceea ce privește recoltarea fructelor de pădure și a ciupercilor, dar na, acestea ajung în supermarketurile din Europa, normal că nu trebuie să facem ceva în acest sens.

Nu vreau să îmi dați dreptate doar să observați. Câte dintre ONG-urile „iubitoare de natură” au sesizat că hoardele de culegători de fructe de pădure și de ciuperci fac ravagii în habitatul ursului, câte ONG-uri „iubitoare de natură” au sesizat ce și câta mizerie rămâne în munte după aceste tabere de culegători de fructe de pădure și de ciuperci și cât deranj fac aceștia prin activitatea lor”, a scris Felix Bogdan Dragomir, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate