Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Campania electorală începe pe 11 mai. Vezi calendarul alegerilor şi regulile campaniei electorale

Publicat

Prefectul judeţului Alba, Ştefan Bardan, a făcut public calendarul alegerilor locale din acest an. Campania electorală începe în data de 11 mai şi se încheie pe 9 iunie, cu o zi înainte de alegeri. Vă prezentăm mai jos calendarul alegerilor, precum şi regulile de desfăşurare a campaniei electorale şi câteva prevederi ale Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale:

Alegerile locale vor fi organizate după următorul program:

29 martie – Numerotarea Circumscripţiilor Electorale din fiecare judeţ

15 aprilie – Desemnarea preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie şi a locţiitorului acestuia, delimitarea şi numeroatrea secţiilor de votare

9 mai – Completarea Biroului Electoral de Circumscripţie cu reprezentanţii partidelor

10 mai – Stabilirea locurilor pentru afişaj electoral

11 mai – Începerea Campaniei Electorale

9 iunie – Încheierea Campaniei Electorale

16 aprilie – 1 mai (ora 24) – Depunerea candidaturilor începe de la constituirea Birourilor de Circumscripţie

Care sunt regulile de desfăşurare a campaniei electorale?

Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7.00.

În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii. Spaţiile pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe şi se asigură pe bază de înţelegere cu privire la cheltuielile de întreţinere.

Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Afişele electorale trebuie amplasate în zone frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective, iar dimensiunile acestora nu pot depăşi 500 mm o latură şi 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură.

Citiţi aici mai multe despre modul de desfăşurare a campaniei electorale.

Ce prevede Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale?

O persoană poate candida pentru un singur consiliu local şi un singur consiliu judeţean şi numai pentru o singură funcţie de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean.

O persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean şi de primar. O persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean şi de preşedinte al consiliului judeţean. O persoană nu poate candida, în acelaşi timp, pentru funcţia de primar şi pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean.

Candidaturile depuse pe mai multe liste de candidaţi sau atât pe liste, cât şi ca independent sunt nule de drept.

Lista membrilor se întocmeşte pe localităţi şi pe judeţe şi trebuie să cuprindă: denumirea organizaţiei, numele şi prenumele membrilor, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numărul actului de identitate, semnăturile acestora, precum şi numele şi prenumele persoanei care a întocmit-o. Persoana care a întocmit lista este obligată ca, împreună cu aceasta, să depună o declaraţie pe propria răspundere prin care să ateste veridicitatea semnăturii membrilor.

Cetăţenii au dreptul să verifice înscrierile făcute în listele electorale permanente. Întâmpinările împotriva omisiunilor, înscrierilor greşite sau oricăror erori din liste se fac în scris şi se depun la primar. Primarul este obligat să se pronunţe, în scris, în cel mult 3 zile de la înregistrarea întâmpinării, iar soluţia oferită de acesta poate fi contestată în 24 de ore.

Citiţi aici Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax