Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Campania pentru alegerile europarlamentare și locale s-a încheiat. Ce nu mai au voie candidații și partidele să facă

alegeri, rector

Publicat

Campania pentru alegerile europarlamentare și locale s-a încheiat. Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare 2024, care a început pe data de 10 mai, s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00. Românii cu drept de vot fiind aşteptaţi duminică la urne să îşi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European şi pe cei în administraţia locală.

În acest an, 207.389 de candidaturi au fost înscrise pentru alegerile locale, iar pentru alegerile europarlamentare au intrat în cursa electorală 494 de candidaţi, scrie Agerpres.ro.

Citește și Alegeri locale 2024 în Alba: ordinea candidaților pe buletinele de vot. Ce atribuții are primarul și președintele CJ

Timp de o lună, candidaţii intraţi în competiţia pentru un loc în Parlamentul European sau în conducerea administraţiilor locale şi-au transmis mesajele prin intermediul afişelor electorale sau prin întâlnirile cu alegătorii.

După încheierea campaniei electorale, materialele de propagandă electorală de orice tip trebuie îndepărtate din clădirea sediului secţiei de votare din ţară.

Campania pentru alegerile europarlamentare și locale s-a încheiat. Ce nu mai au voie candidații și partidele să facă

Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din clădirea sediului secţiei de votare din ţară şi de pe respectiva clădire se dispune de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi se aduce la îndeplinire prin persoanele desemnate de primar în cel mult două ore de la comunicare.

Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale şi anume din data de 8 iunie, ora 7:00, şi până la încheierea votării.

„Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale se înţelege afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, cu excepţia celor deja amplasate în timpul campaniei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiei de votare şi în afara localului secţiei de votare, până la o distanţă de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianţe sau candidaţi independenţi, după data de 8 iunie, ora 7:00, până la încheierea votării”, arată BEC.

După data de 8 iunie, ora 7:00, în ziua scrutinului şi până la sfârşitul votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.

Persoanele care continuă acțiunile de campanie electorală pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.

În ceea ce priveşte atribuţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare din ţară privind dispunerea de măsuri necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, acestea se întind şi în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 de metri.

Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are la dispoziţie mijloacele de ordine necesare asigurate de primar şi de prefect, împreună cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, pe care îi informează cu privire la situaţiile care atrag acţiuni din partea acestora.

În ziua de 9 iunie, începând cu ora 7:00, şi până la momentul încheierii votării, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare este interzisă.

Potrivit Biroului Electoral Central, prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucţiona accesul persoanelor la secţiile de votare în preziua votării, în intervalul orar 18:00 – 19:00, şi în ziua votării, în intervalul 6:00 – 23:59.

Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi să voteze duminică la europarlamentare şi locale în aproximativ 20.000 de secţii organizate în ţară şi în străinătate.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax