Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Campanie aeriană de vaccinare antirabică a vulpilor, în Alba. Atenţionări pentru proprietarii de animale domestice


Publicat

momeli vaccinale - vulpe

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba anunţă că până în 21 iunie se desfăşoară prima campanie de vaccinare antirabică a vulpilor din anul 2019, iar vaccinul va fi distribuit din avion sau elicopter, dar şi la sol, de către personalul din fondurile de vânătoare.

“Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul României începând cu data de 7 iunie, în funcție de condițiile meteorologice de pe aeroporturi/aerodromuri. În cazul județului Alba, avionul/elicopterul care distribuie momelile vaccinale decolează de pe aeroportul Târgu-Mureș. Pentru aplicare și orientare corectă, se utilizează sistemul de navigare și distribuție direcționată prin satelit (GPS). Persoanele numite și instruite distribuie momelile din avion într-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 de momeli per kilometru pătrat, cu excepția zonelor locuite (cu 500 de metri înainte de localități), cursurilor de apă și zona drumurilor”, transmite DSVSA Alba, într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte distribuirea manuală a momelilor vaccinale în județul Alba, aceasta începe după data de 13 iunie – zi în care vor fi recepționate circa 2.000 de doze – și va fi realizată de către personalul din cadrul fondurilor de vânătoare, în colaborare cu personalul desemnat din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba.

Momelile vor fi amplasate la fiecare gură de intrare în vizuină şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor. După distribuirea momelilor se va restricționa circulația câinilor şi pisicilor, în zona respectivă, întrucât aceștia sunt competitori pentru momeală, mai precizează reprezentanţii instituţiei.

“Vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că nu este dăunător (pentru câini și pisici)”, potrivit DSVSA.

Specialiştii instituţiei menţionează că vaccinul oral, introdus în momeală, este folosit în scopul imunizării active a vulpilor contra rabiei, pentru prevenirea infectării şi mortalităţii animalelor sălbatice. Imunitatea se instalează după 21 de zile de la administrare.

„Momeala antirabică este constituită dintr-un amestec furajer destinat vulpii roşcate. Fiecare momeală conţine clorhidrat de tetraciclină care are rol de indicator (marker) al ingurgitării de către speciile ţintă. Principiul imunizării constă în faptul că după mestecarea capsulei care conţine virusul vaccinal în interiorul momelii, acesta pătrunde în mucoasa cavităţii bucale. Ingurgitarea mai multor momeli nu este dăunătoare pentru animalele ţintă.

Pentru prevenirea contactului direct al mâinilor cu momeala este obligatorie folosirea mănuşilor din cauciuc. În cazul expunerii unor subiecţi umani la ingredientul activ al vaccinului trebuie solicitată asistenţă medicală”, atenţionează DSVSA.

Campania de vaccinare a fost precedată de o altă campanie, de informare a populației interesate, îndeosebi a fermierilor a căror animale sunt scoase la pășunat, prin distribuirea de materiale de informare, atenționare și materiale informative cronologice, afișate pe clădirile unor instituții publice, de învățământ sau în alte zone circulate.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Managerul Spitalului Județean Alba, Diana Mârza, a primit titlul de ”omul anului” din partea Universității ”1 Decembrie 1918”

Publicat

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, Diana Mârza, a primit titlul de ”omul anului” din partea Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pentru rolul important pe care l-a jucat în perioada de pandemie. 

Distincția i-a fost înmânată de rectorul universității, Daniel Breaz, cu prilejul festivității de absolvire a unei noi promoții de studenți ai instituției.

Citește: LIVE VIDEO: Emoție și bucurie la festivitatea de absolvire a promoției 2021 a Universității ”1 Decembrie 1018” din Alba Iulia

Diana Mârza, ea însăși fostă studentă a universității din Alba Iulia, a ținut un discurs deschis în fața studenților și a profitat de moment pentru a le mulțumi colegilor ei de la Spitalul Județean Alba.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE VIDEO: Emoție și bucurie la festivitatea de absolvire a promoției 2021 a Universității ”1 Decembrie 1018” din Alba Iulia

Publicat

Studenții promoției 2021 a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au parte de un eveniment mult-așteptat, încărcat de emoție. 

Este vorba despre Festivitatea de Absolvire, prima care a putut fi organizată în format față în față, după perioada dură a pandemiei.

Festivitatea are loc sâmbătă, 19 iunie, de la ora 11, în Piața Cetății din Alba Iulia, în vecinătatea clădirii principale a universității.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba: Cod galben de ploi, prelungit până sâmbătă seara. O mare parte din țară, sub cod portocaliu

Publicat

Autoritățile au emis un nou cod galben de ploi și instabilitate atmosferică, valabil și în județul Alba.

Intervalul de valabilitate al avertizării este între 18 iunie, ora 10:00 și 19 iunie, ora 23:00.

Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică.

O mare parte din țară este însă sub cod portocaliu, ca urmare a unui ciclon care a intrat în România dinspre Marea Neagră.

Citește și România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

În intervalul menționat în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Notă: Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni.

Vremea se va menține în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Se deschide un nou TALCIOC în apropiere de Alba Iulia, la Ighiu. Tarifele și programul de funcționare

Publicat

Talciocul din Alba Iulia va avea concurență. 

Consiliul Local al comunei Ighiu a aprobat înființarea unui târg auto și de mărfuri, denumit popular Talcioc, pe locul fostului târg de animale. 

Primarul din Ighiu, Traian Rusu, a declarat pentru Alba24 că ar fi vrut ca Talciocul să fie funcțional de duminică, 20 iunie.

Acesta a spus însă că din cauza ploii puternice de vineri seară, utilajele primăriei nu au putut însă finaliza amenajarea locului (pietruire), astfel încât deschiderea târgului se amână cel mai probabil pentru duminica viitoare.

Talciocul va funcționa în fiecare duminică între orele 6-15.

Potrivit administrației locale, vor fi aplicate următoarele tarife:

  • 25 de lei pentru autovehiculele expuse la vânzare
  • 20 de lei de comerciant pe zi penru mărfurile aduse în interiprul talciocului
  • 100 de lei de tonetă pe zi.

În primele două duminici, nu se aplică taxe pentru comercianți, potrivit unui document al primăriei.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate