Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Campanie de donații în Alba și alte trei județe, de Crăciun, organizată de Banca pentru Alimente. Cum poți veni în ajutor

Publicat

Banca pentru Alimente Cluj anunță că va colecta, de Crăciun, alimente neperisabile pentru 22.000 de persoane aflate în nevoie din județele Alba, Cluj, Bistrița și Sibiu.

Alimentele sunt donate de persoane fizice în magazinele Lidl din Alba Iulia, Sebeș, Cluj-Napoca, Șelimbăr, Sibiu, Bistrița, Turda, Câmpia Turzii, până în 28 decembrie 2021.

Cu ocazia Sărbătorii Crăciunului, între 1 și 28 decembrie, Banca Regională pentru Alimente Cluj, organizează Colecta de Crăciun, în parteneriat cu Lidl România. Colecta în magazinele partenere e singura ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie.

La ieșirea din magazin sunt amplasate cutii speciale, în care cetățenii pot dona produse neperisabile din categoriile semnalizate la raft.

Ce se poate dona

Produsele care pot fi donate de către clienți sunt semnalizate la raft în magazinele Lidl participante. Acestealimente fac parte din categorii neperisabile și nu necesită o temperatură specială de păstrare, precum: alimente de bază (ulei, făina, zahăr, orez, ingrediente de copt), conserve de legume, conserve de carne, conserve de fructe, paste făinoase, sosuri, lapte UHT (care se păstrează la temperatura camerei), produse de patiserie ambalate, biscuiți, cafea, ceai, dulceață și gemuri.

În 2019, la ediția pilot a campaniei de colectare de alimente, au fost strânse 17,34 tone de alimente, ce au fost distribuite mai departe către aproximativ 7.000 de beneficiari finali.

Peste 800 de tone de alimente colectate din donații, distribuite în 3 ani

În primii 3 ani de activitate, Banca pentru Alimente Cluj a distribuit peste 800 de tone de alimente către 22.000 de persoane aflate în situații vulnerabile sau afectate de criza COVID-19.

În perioada ianuarie 2021 – 1 decembrie 2021, partenerii Băncii pentru Alimente Cluj au donat peste 450 de tone de ajutoare alimentare și nealimentare în valoare totală de 4,80 milioane de lei, care au putut fi salvate de la risipă și donate spre consum persoanelor care nu și-ar fi permis să le cumpere. Acestea echivalează cu 900.000 de porții, de care s-au bucurat peste 22.000 de persoane vulnerabile din cele 130 de ONG-uri susținute de Banca pentru Alimente Cluj, în Alba, Cluj, Bistrița și Sibiu.

Despre Banca pentru Alimente Cluj

Banca Regională pentru Alimente Cluj (BRAC) și-a început activitatea în iunie 2018. E a doua locație din rețeaua de bănci pentru alimente, dezvoltată pe teritoriul României, ca să colecteze și să distribuie constant, în mod gratuit, ajutoare alimentare, după modelul Federației Europene a Băncilor Alimentare (FEBA). Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.

BRAC are menirea să reducă sărăcia, foametea și risipa alimentară, sprijinind asociațiile cu programe sociale și caritabile din regiunea Cluj, Bistrița, Alba și Sibiu.

Produsele alimentare și nealimentare donate de companii se află în termen și sunt bune pentru consum uman. Ele reprezintă de obicei suprastocuri, mărfuri refuzate la platformă din motive estetice, produse provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi, campanii de sărbători sau produse ce se apropie de termenul de expirare și vor trebui retrase de la raft.

“Donatorii sunt companiile ce aleg să nu aștepte până sunt nevoite să le distrugă, ci le retrag mai repede și le donează: producători agro-alimentari, importatori și distribuitori, retaileri și vânzători en detail. Le mulțumim partenerilor noștri, fără de care nu am fi reușit să hrănim atât de multe persoane afectate de criza COVID-19”, a declarat Gabriela Vereș, vicepreședinte al Băncii Regionale pentru Alimente Cluj.

Pe lângă colectare curentă de la companii, băncile alimentare din întreaga lume organizează campaniile de Colectă de sărbători, amplasând coșuri pentru colectă în incinta magazinelor partenere, de Crăciun și de Paște. Aceste campanii sunt singura situație în care băncile pot prelua alimente direct de la persoane fizice, la ieșirea din magazin.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax