Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Campanie Rotary Alba Iulia de depistare a cifoscoliozei la copii: 2300 de elevi vor fi programați la consultații de specialitate

Publicat


Rotarienii din Alba Iulia au demarat o campanie de depistare a cifoscoliozei în rândul elevilor. Sub sloganul ”O viață dreaptă!”, aproximativ 2300 de copii vor fi programați la consultații medicale de specialitate.

Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis și Rotary Club Alba Iulia, împreună cu partenerii proiectului – Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Alba, Inspectoratul Școlar al Județului Alba, Ortoprofil România, Star Medica Alba Iulia și Complexul de Servicii Socio-Medicale “Maria Beatrice” din Alba Iulia au lansat astăzi proiectul ”Campanie de depistare precoce și diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de vârstă şcolară din Alba Iulia, proiect care se desfășoară sub sloganul ”O viață dreaptă!”.

De acest proiect vor beneficia aproximativ 2300 de copii, elevi ai claselor V- VIII de la școlile din municipiul Alba Iulia și localitățile aparținătoare Oarda, Bărăbanţ și Miceşti.

Proiectul se va desfăşura în trei etape, după cum urmează:

ETAPA I

derularea campaniei de informare,

întocmirea convenţiilor de colaborare cu ISJ Alba şi cu şcolile incluse în proiect.

stabilirea echipelor mobile de specialişti

şi programarea evaluărilor primare.

ETAPA II

evaluarea primară conform programului stabilit,

depistarea copiilor cu afecţiuni ale coloanei vertebrale sau ale piciorului,

recomandarea şi programarea consultului medical de specialitate.

ETAPA III

evaluarea medicală şi diagnosticarea

recomandări de specialitate privind tratamentul şi recuperarea

Costul total estimat al proiectului este de 14.000 lei, sumă suportată integral de către Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis și Rotary Club Alba Iulia. O componentă importantă a proiectului este participarea voluntară a specialiștilor, atât kinetoterapeuți cât și medici ortopezi, care vor presta gratuit aproximativ 200 de ore de evaluare, diagnosticare și prescripție de specialitate.

Ce sunt cifoza și scolioza?

 Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales în regiunea lombară, în plan frontal, luând forma literei „C” urmată de o modificare compensatorie apărută în zona următoare, realizând litera „ S”. Această deformare observată mai bine din spatele persoanei sau din faţa sa, se manifestă spre dreapta sau spre stânga, în funcţie greşelile de poziţie ale coloanei.

Cifozele sunt deviaţii ale coloanei vertebrale în plan sagital (în planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Cifoscolioza este o deviaţie dublă a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioară şi curbură laterală.

Netratate, în timp, aceste afecţiuni se pot permanentiza, iar în momentul în care persoana încearcă să adopte o poziţie corectă, se declanşează durerile de spate. În 80% din cazuri, cauzele apariţiei scoliozei nu sunt cunoscute. Scolioza apare de obicei în copilărie sau în adolescenţă şi este asociată cu factori congenitali (spina bifida), cu factori locali (durerea sau spasmul muscular) cu alte afecţiuni musculare sau nervoase ori cu inegalitatea membrelor inferioare. Poziţia incorectă a copilului pe scaun încă din primii ani de viaţă, la masă, acasă şi apoi la grădiniţă, la şcoală, la birou sau în bancă, purtarea incorectă a ghiozdanului, pot genera în timp o parte din aceste deformări nedorite. Creşterea bruscă în înălţime, evitarea practicării regulate a sportului care întăreşte musculatura spatelui pot contribui şi ele la deformări ale coloanei. Există şi alte cauze care pot determina devierile coloanei, cum ar fi: deficitul vitaminei D (rahitism), miopia, modificări ale auzului, care obligă copilul să adopte atitudini poziţii asimetrice sau incorecte pentru a compensa defectul în detrimentul unei poziţii normale al omului. Aceste boli ar trebui identificate la timp, prin controale de specialitate şi tratate ca atare. Modificările coloanei conduc în timp, la alterarea la întregului aparat locomotor, a mişcărilor respiratorii, care la rândul lor vor conduce la modificări ale metabolismului, ale echilibrului glandelor endocrine sau ale sistemului nervos.

Funcţia cordului de asemenea este şi ea influenţată negativ de modificările coloanei sau a cutiei toracice în cazul scoliozelor; activitatea organelor interne este şi ea modificată. Nu în ultimul rând imaginea de sine a adolescentului cu astfel de probleme are mult de suferit.

Dacă observaţi modificări ale coloanei vertebrale sau ale membrelor inferioare adresaţi-vă specialistului. Educarea copilului pentru a avea o poziţie corectă pe scaun, în bancă la masă sau în faţa calculatorului, acasă sau la şcoală trebuie corelată şi cu o înălţime adecvată a scaunului, a biroului şi cu asigurarea corespunzătoare de lumină. Ghiozdanul sau rucsacul vor fi purtate alternativ în mâini sau pe spate avantajând o poziţie corectă a spatelui.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

O femeie din Alba Iulia, adoptată acum 35 de ani, în căutarea familiei biologice: Dorința mea este să-i spun ”Te iubesc, mamă”

Publicat

adoptie

”Ca amintire, am în minte imaginea unei femei, mama mea, pe care nu o văd bine la față, este ca printr-o sită. Nu reușesc să-i vad fața clar” spune care Lili Covaci, o femeie născută în Alba Iulia care își caută cu disperare părinții biologici. Amintirea ei este de fapt îmbrăcată într-o serie de  întrebări […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Semafoare în fața sediului ISU Alba, controlate din dispecerat. Mașinile de intervenție vor avea prioritate la ieșirea în stradă

Publicat

Două noi semafoare vor fi amplasate în curând în municipiul Alba Iulia, în fața sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba. Acestea vor fi montate pe strada Alexandru Ioan Cuza și vor fi controlate din dispeceratul aflat în clădire, au transmis reprezentanții ISU Alba. În momentul ieșirii autospecialelor din unitate pentru a se deplasa […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Creșteri de prețuri la TOATE medicamentele generice din România. Ordin al MS prin care s-a eliminat prețul de referință

Publicat

medicamente

Ministerul Sănătății a publicat un ordin în urma căruia vor crește toate prețurile medicamentelor generice din România. Observația a fost făcută de fostul jurnalist Vlad Mixich, în prezent specialist în cadrul European Public Health Alliance.  Acesta a remarcat un ordin al Ministerului Sănătății publicat marți, prin care a fost eliminat prețul de referință generic din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Trei mașini s-au izbit pe podul de peste Mureș, la Teleac. Circulația în zonă, blocată. ISU intervine la fața locului

Publicat

UPDATE ora 18,30: În urma accidentului, două persoane au suferit leziuni corporale, posibil ușoare, au transmis reprezentanții IPJ Alba.  Un accident de circulație s-a produs miercuri, în jurul orei 18,00, pe podul de peste Mureș, aproape de Teleac, comuna Ciugud, la aproximativ 5 kilometri de Alba Iulia. Circulația a fost complet blocată în zonă.  Au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate