Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Când ar putea fi reluate cursurile cu elevii prezenți fizic la toate școlile. Ce spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Publicat

Ministerul Educaţiei va putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile, fără scenarii diferenţiate, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu,

Această decizie va putea fi luată dacă vor fi întrunite simultan patru condiţii, a precizat acesta.

Vezi și Modele de Subiecte Bacalaureat 2021. Teste de antrenament

Vezi și Modele de subiecte Evaluare Națională 2021. Teste de antrenament

Cele patru condiții:

  • Respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli. Aceste reguli se respectă mai riguros în şcoli decât în cele mai multe locaţii (purtare mască de protecţie, respectare reguli de igiena, distanţare adecvată, aerisire spaţii);
  • Susţinerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învăţământ. În acest moment, personalul din învăţământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ.
  • Testele non-invazive să fie disponibile în şcoli în data de 4 mai, la revenirea din vacanţă/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roşu pentru toţi elevii (cu excepţia claselor terminale care vor reveni la şcoală în data de 10 mai);
  • Confirmarea ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

Reamintim că din 2 aprilie elevii sunt în vacanța de primăvară. Pentru cei din clasele terminale, vacanța de sărbătorile pascale este împărțită în două tranșe de câte o săptămână, cu o perioadă de cursuri online între ele, de 3 săptămâni. Ceilalți au vacanță de o lună.

Calendar vacanța de primăvară/Paște: 2 – 11 aprilie (pentru Sărbătorile Pascale Catolice) și 30 aprilie – 9 mai (Sărbătorile Pascale Ortodoxe) pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a.

Paștele catolic va fi pe 4 aprilie, iar Paștele ortodox în 2 mai.

Cursuri: 12 aprilie – 29 aprilie – 100% școală online, pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a.

Cursuri: 10 mai – 11 iunie (clasele a VIII-a); 10 mai – 4 iunie (clasele XII/XIII)

Cursuri: 10 mai – 16 iulie pentru elevii din filiera tehnologică / învățământul profesional și tehnic (excepție calificarea asistent medical generalist – 27 august)

Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână, toate clasele în afară de cele terminale urmând a finaliza anul școlar pe data de 25 iunie.

Vacanțele la colegiile militare

Elevii claselor a XII-a beneficiază de vacanța de primăvară în perioada 2 – 11 aprilie, după care își reiau cursurile, în format on-line de la domiciliu, în perioada 12 – 29 aprilie, urmând a beneficia de vacanța de Paște în perioada 30 aprilie – 9 mai. Aceștia își vor relua cursurile, în format față-în-față, în perioada 10 mai – 4 iunie.

Elevii (mai puțin cei din anii terminali) din învățământul preuniversitar beneficiază de vacanță de primăvară în perioada 2 aprilie – 4 mai, urmând să își reia cursurile în perioada 5 mai – 25 iunie.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus, duminică, pe pagina sa de Facebook, că în 8 săptămâni de şcoală, începând din 8 februarie, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli.

Acest „insucces major” a fost cauzat, potrivit ministrului, de lipsa de personal medical sau de indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide şi de faptul că acest tip de teste sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind „invazive”, deci traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică.

„Drept urmare, părinţii nu şi-au dat acordul pentru testarea în acest fel”, spune Cîmpeanu, care este de părere că soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).

Testele antigen rapide rămase, adică peste un milion, ar putea fi redirecţionate pentru testarea adulţilor.

„Achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical. Ministerul Educaţiei nu are competenţe şi atribuţii pentru achiziţia niciunui tip de test medical. De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătăţii (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătăţii) pentru implicare în vederea asigurării unei protecţii sanitare corespunzătoare în şcolile din România”, spune Cîmpeanu.

sursă: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax