Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Când pot folosi polițiștii electroșocurile, bastoanele și cătușele. Modificări în lege, adoptate tacit de Senat

Publicat

politia mascati

Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze cătuşe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale oricărei persoane, se arată într-un proiect adoptat tacit de Senat. Modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice au fost inițiate de Carmen Dan şi Florin Iordache, atribuţiile poliţiştilor fiind stabilite detaliat.

„Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei atunci când utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat sau aceasta intenţionează să săvârşească acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale”, prevede proiectul.

Acelaşi proiect de act normativ mai stipulează că poliţistul este obligat ca în cel mai scurt timp să solicite serviciilor specializate acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor împotriva cărora au fost utilizate dispozitive cu electroşocuri, persoanelor afectate de utilizarea substanţelor iritant-lacrimogene, precum şi persoanelor rănite prin utilizarea mijloacelor de constrângere.

„Se interzice folosirea cătuşelor sau a altor mijloace de imobilizare (…) împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilităţi şi copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat sau un grup care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane. Poliţistul este obligat să permită persoanei aflate în spaţiul public împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau alte mijloace de imobilizare să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare dacă prin acestea nu sunt afectate măsurilor de constrângere sau efectuare a unor activităţi prevăzute de lege.(…) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul are obligaţia să poarte asupra sa insigna de poliţist sau legitimaţia de serviciu şi mijloacele de constrângere şi de protecţie din dotare, precum şi să utilizeze mijloacele din dotare necesare îndeplinirii atribuţiilor prevăzute”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Un alt articol nou introdus reglementează dreptul poliţistului de a legitima şi a stabili identitatea persoanei în situaţia în care aceasta încalcă dispoziţiile legale ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o fapta ilegală.

„Poliţistul este îndreptăţit să pătrundă în orice mod într-o locuinţă sau într-un spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică fără consimţământul acesteia sau al reprezentantului legal pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol”, se arată în proiect.

Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

sursa: Romania24.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax