Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Când recuperează bugetarii zilele nelucrate din 24 și 31 decembrie. CALENDARUL zilelor libere în 2019

Publicat

Bugetarii care au stat acasă în zilele de 24 și 31 decembrie 2018, cu scopul de a face punte între weekend și liberele legale de Crăciun și Anul Nou vor recupera programul în luna ianuarie prin prelungirea zilnică a programului de lucru. Calendarul zilelor libere din 2019.

În luna decembrie 2018, salariații bugetari au avut parte de două minivacanțe de cinci zile consecutive. Aceștia vor recupera zilele libere din 24 și 31 decembrie 2018 în ianuarie 2019. Modalitatea de recuperare va fi prelungirea zilnică a programului de lucru.

Ce spune legea

„Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere (…), instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2019, potrivit planificărilor stabilite. Pentru munca prestată [prin prelungirea programului de lucru] nu se acordă timp liber corespunzător”, scrie în documentul Executivului.

De precizat este faptul că nu toți bugetarii au stat acasă în zilele de 24 și 31 decembrie 2018.

Mai exact, aceste zile libere nu s-au acordat la locurile de muncă în care activitatea nu putea fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Printre bugetarii care au lucrat pe 24 și 31 decembrie s-au numărat și magistrații dacă se impunea soluționarea unor procese în acele două zile.

De asemenea, și unii dintre salariații din sectorul privat au putut să beneficieze de zile libere în 24 și 31 decembrie 2018, însă această decizie a fost la latitudinea angajatorului. 

Zile libere ianuarie 2019

 Data de 24 ianuarie este declarată zi liberă de la Guvern. Aceasta pică într-o zi de joi, iar acest fapt le-ar putea aduce bugetarilor un beneficiu, și anume, Guvernul ar putea lua decizia să facă din nou punte cu weekendul și să aibă parte de patru zile libere la final de ianuarie, respectiv – joi, vineri, sâmbătă, duminică, adică 24, 25, 26 și 27 ianuarie 2019.

Minivacanță ianuarie 2019

Potrivit calendarului sărbătorilor legale, în 2019 românii vor beneficia de 12 zile declarate, oficial, zile libere nelucrătoare. Cinci dintre aceste sărbători pică însă în weekend. Vezi mai jos calendarul sărbătorilor legale din anul 2019. 

Calendar zile libere legal

1 ianuarie (marti) Anul Nou

  2 ianuarie (miercuri)

 24 ianuarie (joi) Ziua Unirii Principatelor Romaniei

 26 aprilie (vineri) Vinerea Mare

 28 aprilie (duminica) Paste ortodox

29 aprilie (luni)  Paste ortodox

1 mai (miercuri) Ziua Muncii

1 iunie    (sambata) Ziua Copilului

16 iunie (duminica) Rusalii

17 iunie (luni)    A doua zi de Rusalii

15 august (joi)    Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (sambata) Sfantul Andrei

1 decembrie (duminica) Ziua Marii Uniri

25 decembrie (miercuri)    Craciun

26 decembrie (joi) Craciun

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Sursă: romaniatv.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax