Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Când se schimbă kitul de distribuţie la maşină și ce avarii grave pot apărea dacă se rupe o curea

Publicat

t

Sistemul de distribuţie al maşinii este o componentă care asigură funcţionarea corectă şi de durată a motorului. Înlocuirea acestuia are un rol important pentru a se evita defecţiuni ale autoturismului.

Sistemul de distribuţie al maşinii este o componenţa care asigură funcţionarea corectă şi de durată a motorului. Acest ansamblu de piese din care este compusă are rol în schimbarea gazelor din cilindrii.

Procesul presupune evacuarea gazelor arse şi a aerului din motor şi transferarea către acesta a unui amestec de combustibil, abur şi aer. Altfel spus, distribuţia îndeplineşte funcţiile de admisie şi evacuare, atât de necesare pentru bună funcţionare a motorului.

Sistemul de distribuţie al motoarelor, indiferent că sunt cu ardere în doi sau în patru timpi este compus dintr-un mecanism care realizează mişcarea dinspre arborele cotit, spre cel de distribuţie, o axă cu came şi alte piese precum culbutorii, supapele sau tachetii.

Singură diferenţă între distribuţia motoarelor în patru timpi şi cea a motoarelor în doi timpi este că primele nu au decât supape de admisie şi de evacuare, în timp ce cele din urmă au supape acţionate fie mecanic, pneumatic, hidraulic sau magnetic.

Există două tipuri de distribuţie, pe lanţ sau pe curea. Cea pe lanţ este mai puţin folosită, fiind înlocuită de cea pe curea, avantajul fiind că este mai silenţioasă şi se înlocuieşte mai uşor, generând automat costuri mai mici, dar cu o durată viaţă mai scurtă. Rolul curelei de distribuţie este acela de a optimiza consumul de carburant prin conectarea arborelui cotit cu axul cu came.

Kitul de distribuţie al motorului este format din: cureaua dinţată de antrenare; rola de ghidare; rola întinzătoare. La unele motoare cu ardere internă, kit-ul de distribuţie poate conţine şi pompa cu apă, această piesă auto fiind pusă în mişcare de aceeaşi curea de antrenare. În cazul în care maşina are o distribuţie pe curea, specialiştii recomandă o schimbare a kit-ului de distribuţie după aproximativ 90.000 kilometri parcurşi (sau după 5 ani).

Aceasta bornă de kilometri/timp are un caracter preventiv, pentru a se evita ruperea curelei. În cazul în care cureaua dinţată de antrenare s-a rupt, pistoanele vor lovi în supapele ramase deschise. Avariile sunt mai mult sau mai puţin grave: de la câteva supape îndoite, până la lezarea blocului motor sau distrugerea chiuloasei şi a bielelor.

În aceste cazuri, motorul fie generează sunete neobişnuite, fie nu mai funcţionează deloc, caz în care trebuie recondiţionat sau înlocuit cu totul. Prin urmare, revizia sistemului de distribuţie trebuie făcută cu regularitate, preventiv, pentru că defecţiunile sale sunt greu de remediat şi necesită timp şi resurse financiare considerabile.

Dacă distribuţia se face pe lanţ, specialiştii recomandă o vizită la service-ul auto, pentru schimbarea distribuţiei pe lanţ, la fiecare 180.000 de kilometri parcurşi. Cu toate acestea, există maşini pe piaţă cu distribuţie pe lanţ la care kit-ul nu se schimbă niciodată.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

De ASTĂZI: Încep lucrările de REPARAȚII pe PODUL peste Mureș, la ieșire din Alba Iulia spre Sebeș. Restricții de circulație

Publicat

Din această seară vor începe lucrările de reparații ale carosabilului pe podul peste râul Mureș, la ieșire din Alba Iulia spre Sebeș. Vor fi înlocuite rosturile de dilatație, care au cedat sub traficul greu și se va repara carosabilul. Din datele de până acum, lucrările vor fi executate pe timp de noapte, urmând să fie […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: SENS GIRATORIU pe șoseaua de centură din Alba Iulia, la intersecția cu calea Drâmbarului

Publicat

Autoritățile par să ia în sfârșit măsuri pentru prevenirea accidentelor pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia, la intersecția cu strada Mărășești – trecerea peste calea ferată și calea Drâmbarului – DJ 107. Un sens giratoriu provizoriu este amenajat și semnalizat în intersecție, vineri dimineața. Conducătorii auto care fac naveta între Alba Iulia și […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Investiție de peste 25 milioane de euro la Sebeș. Terminal intermodal, la intersecția autostrăzilor A1 și A10

Publicat

Cel mai modern terminal intermodal din Transilvania, o investiție de peste 25 de milioane de euro, va fi construit la Sebeș, în zona nodului rutier dintre autostrăzile A1 și A10. Inițiativa ADR Centru pentru realizarea unui terminal intermodal în județul Alba prinde tot mai mult contur. Conform rezultatelor chestionarului realizat de Agenție, cel mai bun […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Poșta Română: Bărbatul din Sebeș, reținut de polițiști joi, nu mai este angajat al companiei din 2018

Publicat

Reprezentanții Poștei Române au transmis că bărbatul din Sebeș reținut joi nu mai este angajat al companiei din 2018, acesta fiind, în prezent, angajat al unei firme de curierat.  „Bărbatul la care faceți referire în articol, nu mai este angajat al Poștei Române din 2018, este, în prezent, angajat al unei firme de curierat”, au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate