Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Când vor fi considerate 6 și 7 ianuarie, zile libere legale pentru români. Minivacanțele din 2023

Publicat

birou-gol-zile-libere-e1519215884228

O nouă minivacanță pentru români este cea care include datele de 6 și 7 ianuarie, Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, ca zi libere legale. Legea este încă la Parlament, astfel că românii se vor putea bucura de aceasta doar în anii următori.

Proiectul de lege mai trebuie adoptat de Camera Deputaților și apoi promulgat de președinte. Iar în 2024, cele două zile libere pică în weekend.

Prin urmare, cel mai devreme în 2025 va putea fi considerată, de fapt, minivacanță, cea care include și zilele de 6 și 7 ianuarie. Atunci va fi minivacanță de patru zile (două zile de weekend și apoi luni și marți).

Stadiul propunerilor legislative

De fapt, sunt două propuneri legislative în ceea ce privește zile libere de Bobobotează și /sau Sfântul Ioan Botezătorul.

Prima este doar pentru 6 ianuarie, a fost înregistrată la Senat în martie 2022, a fot votată la Senat și are aviz favorabil pentru adoptare la Camera Deputaților, dar deocamdată nu are vot final.

A doua este pentru 6 și 7 ianuarie, a fost înregistrată la Senat în septembrie, a fost adoptată tacit în 7 decembrie la Senat și așteaptă vot final la Camera Deputaților.

Aceasta este în procesul de avizare/amendamente la comisiile Camerei Deputaților. Deocamdată, are aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, Consiliului Economic și Social și Comisia pentru egalitate de șanse de la Camera Deputaților. Comisia pentru drepturile omului a dat aviz negativ, precizând că inițiativa face parte din categoria legilor organice.

Vacanța parlamentară se încheie abia la 1 februarie și chiar dacă ar fi adoptată în sesiune extraordinară, nu mai este timp pentru îndeplinirea procedurilor de aplicare în acest an, potrivit avocatnet.ro

De ce au fost propuse noile zile libere

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă.

Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.

Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

Câte zile libere sunt în 2023. Minivacanțele

Codul Muncii prevede 15 zile libere legale. Guvernul a decis alte trei zile libere în acest an, ca zile-punte între weekenduri și sărbători.

Următoarea minivacanță va fi în ianuarie, de patru zile, legată de Ziua Unirii Principatelor.

  • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou) – duminică și luni (minivacanță de 3 zile sâmbătă-luni; 31 decembrie – 2 ianuarie)
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 21-24 ianuarie; luni, 23 ianuarie zi-punte stabilită de Guvern)
  • 14 aprilie – Vinerea Mare – vineri
  • 16 și 17 aprilie (prima și a doua zi de Paști) – duminică și luni (în total, minivacanță de 4 zile de Paște ortodox; 14-17 aprilie)
  • 1 Mai (Ziua Muncii) – luni (minivacanță de 3 zile, sâmbătă-luni, 29 aprilie-1 Mai)
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – joi
  • 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni (minivacanță de 5 zile de Ziua Copilului și Rusalii, joi-luni, 1-5 iunie; cu zi-punte 2 iunie, stabilită de Guvern)
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
  • 1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax