Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Când vor primi pensionarii deciziile cu pensiile recalculate, care vor intra în plată din septembrie. Ce spune ministrul Muncii

Publicat

Când vor primi pensionarii deciziile cu pensiile recalculate. Pensionarii vor primi începând cu luna mai deciziile cu pensiile recalculate, pensii care din septembrie vor intra în plată, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. 

Potrivit acesteia, în cazul în care unii pensionari vor avea pensii mai mici ca urmare a recalculării, ei vor rămâne cu pensia actuală. Simona Bucura Oprescu a declarat, la Antena3, că potrivit legii nici un beneficiar nu poate avea pensia scăzută.

Ministrul Muncii a explicat că noua lege a pensiilor garantează românilor, printr-un articol din lege, că pensiile vor fi majorate în fiecare an prin indexarea cu rata inflaţiei plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.

Totodată, ministrul Muncii a explicat că recalcularea pensiilor va fi făcută pentru toţi românii, iar pensionarii nu vor fi puşi pe drumuri.

Când vor primi pensionarii deciziile cu pensiile recalculate

„Apoi, vom avea un moment important al aplicării legii pensiilor – septembrie 2024. Împreună cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice şi colegii de la Direcţia de Asigurări Sociale din minister, acum lucrăm la finalizarea normelor de aplicare a legii 360/2023, care presupune recalcularea tuturor pensiilor românilor şi insist pe acest aspect fiindcă, cu toate că avem peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă şi pensia dânşilor va fi recalculată.

Da, dragii noştri! Fiecare pensie va fi recalculată. Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta.

Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid.

După finalizarea lor la minister, dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem acest agreement pe jalonul 214 – reforma sistemului public de pensii, după care să fie finalizat soft-ul pentru recalculare, instruiţi colegii noştri din casele teritoriale de pensii şi apoi românii vor începe, noi estimăm că undeva în luna mai a anului 2024, să îşi primească până la sfârşitul lunii august deciziile cu pensiile recalculate”, a declarat Ministrul Muncii, la Antena3.

Toate pensiile vor fi recalculate

Toate pensiile urmează să fie recalculate din luna septembrie, potrivit noii legi a pensiilor.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat la Antena3 cum se va face recalcularea și cu cât vor fi majorate pensiile.

Citește și Cu cât vor crește pensiile de la 1 septembrie 2024. Exemplu de calcul, prezentat de șeful Casei de Pensii

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Ioan

    marți, 30.01.2024 at 00:09

    Repet: România nu va putea plăti puncte gratuit primite pentru stagiu de cotizare peste 25 ani! Muncești pentru ca asa trebuie. Un punct gratis primit în plus înseamnă că ai avut un salariu mai mare cu cuantumul mediu al salariului mediu pe economie. Concret,cine are un salariu minim de 3000 lei pe luna sa fie liniștit ca statul ii face din pix 9000 lei pe luna după 35 ani de activitate, 7500 după 30 și 6000 după 25 ani.

  2. Just Us!

    marți, 30.01.2024 at 13:09

    Aceasta lege a pensiilor este profund neconstitutionala-gspy pr care-l vom reclamala instantele de judecata, in principal prin aplicare retroactiva,prin nerespectarea principiului contributivitatii,, prin acordarea retroactiva de privilegii financiare
    in mod discriminatoriu, generatoare de substantiale inechitati.
    Astfel, aceasta lege nu face nici o reforma a sistemului public de pensii, ci prin inechitatile create formeaza o alta categorie de speciali(majoritar bugetari- in privat nu te tine nimeni de fatada, muncesti pe branci, nu rezisti multi ani), stimuleaza nemunca, ineficienta, evaziunea (contributii minime la CAS). De ex. unuia çare a stat 40-50 anı pe salariul minim, prin aberantele puncte de stabilitate (ceilalti çare au muncit eficient-deci au contribuit mai mult- pe o durata mai scurta, ar fi instabili?),i se multiplica pensia cu bani mult mai multi decat a contribuit, bani luati de la instabili, çare astfel vor
    avea pensia taiata, adica mai putin decat au contribuit.
    Noi vrem reformarea reala, eficienta a sistemului public de pensii:din fondul CAS sa se plateadca exclusiv pensiile pe contributivitate – astfel acest fond ne-ar ajunge si pentru >dublarea pensiilor (fara sa ne mai tot ameninte ca n-ar fi sustenabile), iar asistatii sociali si specialii sa fie platiti de la buget.

  3. Gătitu Constantin

    marți, 30.01.2024 at 16:32

    Nu știu cine crede așa ceva ! In primul rând nu au apărut normele de aplicare prin OG dat de guvern ! Am mai spus va dura crearea softului intre 6 și 9 luni ! După aceea trebuie sa simuleze recalculări de pensii aleatoriu cu diferite date din dosare ! Dar gravitatea cea mare este că au elaborat o lege criminală care va încurca grav lucrurile ! Să nu se aștepte nimeni la creșteri spectaculoase , cei cu creșteri vor fi puțini și creșterea vă fi de câteva sute de lei ! Cei mulți nu vor vedea nimic ! Asemenea cei cu pensii mai mari de 4 mii lei !

  4. Cojocaru Vasilica

    duminică, 04.02.2024 at 19:10

    Dacă ieșim la pensie anul acesta putem să rămânem în continuarie la muncă? Dacă am doi copii și sunt născută în 1962 luna noiiembrie e valabil? Cind trebuie să duc dosarul?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax