Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Canicula aruncă în aer prețurile la energie. Prețul la curentul electric a crescut cu 35% în ultimele două zile

Publicat

stalpi retea energie electrica curent Prețul mediu de închidere a pieței la energia electrică a ajuns miercuri, 2 august, la 397 de lei/MWh, de trei ori mai mare decât cel consemnat în luna august 2010, de 138 lei/MWh, conform datelor OPCOM citate de Andreea Paul, președintele INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.

Joi a fost înregistrat un nou preț istoric, de 445 lei/MWh. „Asta înseamnă că prețul energiei electrice a crescut cu 35% în ultimele două zile, față de 330 lei/MWh”, scrie Andreea Paul.

Seceta din acest an a condus la creșterea ponderei energiei produse de centralele pe cărbuni, care are un cost de aproape două ori mai mare comparativ cu energia electrică livrată de Hidroelectrica. Deocamdată, populația este ferită de scumpiri ale facturii, cumpărând energie la un preț reglementat de ANRE, livrată doar din surse hidro și nucleare, cele mai ieftine. Firmele ar putea fi însă obligate să cumpere de pe piața liberă cu circa 3% mai scump.

În perioadele de secetă ies în evidență deficiențele sistemului energetic românesc, gândit parcă să funcționeze bine doar în conditii optime, făra a fi luate în calcul momentele critice.

Potrivit unor surse din piata, sistemul ar functiona mai echitabil dacă producătorii de energie din surse regenerabile ar fi obligați să încheie des contracte de back-up cu centralele pe cărbune pentru situațiile neprevăzute.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax