Connect with us
Publicitate

ABRUD

Carantinarea a cinci orașe și a unei comune din Alba: Ce măsuri ar putea lua autoritățile, dacă vor urma modelul de la Sibiu

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba va trebui să ia astăzi o decizie prin care orașele Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și comuna Ciugud vor fi carantinate cel mai probabil de marți (nu este exclus însă ca măsura să fie valabilă de luni – autoritățile au comunicat foarte puțin pe acest subiect). Aceasta după ce INSP a avizat propunerea de carantinare. 

Comitetul se va întruni duminică și va lua o decizie pentru următoarele 14 zile.

Printre cele mai importante măsuri care vor fi luate, s-ar putea număra și cele de mai jos, adoptate și în cazul carantinării Sibiului:

Pe durata stării de carantină, magazinele se vor închide la ora 20:00, terasele care mai funcționează vor fi închise, iar magazinele pot să primească maximum o persoană la opt metri pătrați cu respectarea regulilor de sănătate publică.

Pentru ieșirea pe durata perioadei de carantină se vor face excepții pentru cei care merg la muncă, pentru primirea de asistență medicală sau pentru cumpărarea de alimente, dar doar în baza declarației pe proprie răspundere și a adeverinței de muncă unde este cazul (Acesta ar fi unul dintre motivee pentru care carantinarea ar avea loc de marți, astfel încât angajatorii să poată emite adeverințele necesare pentru angajați).

De asemenea, excepție ar putea face transportul de marfă, indiferent de natura acesteia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, precum și aprovizionarea populației

Activitățile religioase se vor desfășura în spații deschise pe durata carantinei.

Interzicerea intrării/ieșirii din zona de carantină, cu excepția unor situații: 

Persoanele care locuiesc în zona de carantină și desfășoară activitate profesională în afara zonei de carantină

Persoanele care desfășoară activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare

La Sibiu, după carantinare, autoritățile au emis reguli prin care au permis deplasarea din alte motive justificative, cum ar fi:

  • Îngrijirea/ însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude sau a unei persoane aflate în întreținere
  • Asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități
  • Decesul unei persoane din familie
  • Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță
  • Urgențe medicale
  • Deplasarea pentru asistență medicală
  • Deplasări scurte în apropierea gospodăriei/locuinței legate de activitate fizică, cât și pentru nevoile animalelor de companie
  • Deplasarea în scopul donării de sânge
  • Deplasarea în scop umanitar și de voluntariat
  • Deplasarea pentru activități agricole
  • Deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare
  • Îngrijirea sau administrarea unei proprietăți
  • Participarea la programe sau proceduri de tratament

Organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spațiile închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă, a fost interzisă la Sibiu și este de așteptat ca măsura să fie preluată și de autoritățile din Alba.

De asemenea, s-a interzis organizarea de activități și evenimente sportive sau colective, care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste, organizate de federații de profil, organizarea piețelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor și piețelor de vechituri și a fost limitat numărul de persoane în incinta magazinelor, super magazinelor și hyper magazinelor și centrelor comerciale de tip mall la 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanțare fizică.

Este posibil ca în cazul orașelor din Alba să fie luate și alte măsuri, în cadrul ședinței de astăzi a CJSUA. Alba24 va informa în timp util asupra acestora, pe măsură ce autoritățile le vor comunica.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax