Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cardul de sănătate: CJAS Alba a deschis mai multe ghişee pentru public şi face verificări la furnizorii de servicii medicale


Publicat

card sanatateNumărul serviciilor medicale și farmaceutice validate cu cardul de sănătate este în creștere, marți fiind validate la nivel naţional 226.339 de servicii față de ziua anterioară când au fost validate pe baza cardului 87.914 servicii medicale, a precizat Casa Națională de Asigurări de Sănătate printr-un comunicat. În judeţul Alba, pare că a trecut situația aglomerată de zilele trecute.

La Casa Judeţeană de Asigurări Alba au fost deschise șase ghișee, pentru a evita situația ”aglomerată” din ultimele zile. Potrivit directorului CJAS Alba, Silvia Puie, miercuri, 6 mai, sistemul a funcționat mai bine ca zilele trecute. Totodată, aceasta a precizat că au fost dispuse controale în tot județul, la furnizorii de servicii medicale și farmaceutice, pentru a verifica condiţiile de utilizare a cardului de sănătate şi a respectării dispoziţiilor legale referitoare la modul de acordare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

De asemenea, pentru asiguraţii care nu au primit cardul de sănătate și se vor prezenta la medic, acesta din urmă are obligaţia de a verifica în sistem calitatea de asigurat al pacientului care se află în cabinetul său.

”Începând de marți seara, sistemul a funcționat mai bine. De obicei dimineața mai sunt blocaje în sistem, atunci când funcționează majoritatea furnizorilor de servicii medicale și se fac raportări. Faptul că lumea știe că nu este necesară activarea cardului pentru a beneficia de servicii medicale dacă sunt asigurați, este un lucru bun”, a declarat George Haber, reprezentantul Asociaţiei Medicilor de Familie Alba, pentru Alba24.

Totodată, Haber a precizat că există cazuri în care nu se mai poate respecta intervalul de 15 minute alocat unui pacient, în cazul unei consultații la medicul de familie.

CNAS precizează că numărul cardurilor activate în sistem s-a dublat de la o zi la alta. Astfel, dacă luni au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, marți au fost activate 248.777 carduri.

”Ieri s-a înregistrat și o creștere majoră a numărului de servicii medicale și farmaceutice validate cu cardul de sănătate, la nivel național. Luni, 87.914 servicii au fost validate cu cardul de sănătate și 136.556 servicii acordate fără card. Marți, 226.339 de servicii au fost validate cu cardul de sănătate și 183.489 servicii acordate fără card”, arată CNAS.

În București, de asemenea, numărul serviciilor validate cu cardul depășește cu mult numărul de servicii acordate fără card de sănătate. Astfel, au fost validate cu cardul 28.656 de servicii medicale dintre care 15.308 acordate în cabinetele medicilor de familie. Au fost acordate fără cardul de sănătate 16.349 de servicii, dintre care 9.557 la cabinetele medicilor de familie.

„Cifrele de ieri atestă faptul că unii medici au înțeles importanța acestui sistem și îl utilizează. Însă, avem semnale că, în continuare, există medici care refuză să acorde servicii medicale asiguraților care nu prezintă cardul de sănătate. Acest lucru nu trebuie să mai continue și principala grijă a medicilor trebuie să fie aceea de a acorda ajutor pacientului care vine în cabinetul său”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, în comunicatul citat.

CNAS îi sfătuiește pe furnizorii de servicii medicale care întâmpină probleme de funcționalitate a cardului de sănătate să apeleze la sistemul help desk pentru a remedia problemele în cel mai scurt timp.

„În situația în care această problemă nu poate fi remediată rapid, medicul îi va acorda serviciul medical pacientului fără a-l valida cu cardul de sănătate. Aceste servicii vor fi decontate în sistem, așa cum prevede legislația în vigoare. Sistemul cardului de sănătate este creat să realizeze mult mai mult de 9.000 de accesări concomitente pe secundă. Însă, dacă din acest număr de accesări o mare parte sunt realizate greșit, sistemul funcționează mai lent”, susțin reprezentanții CNAS.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Furtul de puieți din pădure, pedepsit cu închisoarea sau cu amendă. Reguli noi pentru fondurile forestiere, adoptate în Senat

Publicat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, decizională.

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta calității apei în județul Alba, realizată de Recorder. Două comune au probleme mari, iar în alte 14 nu există rețea

Publicat

Recorder a realizat o hartă a apei contaminate din satele României. În peste 800 de comune ale țării curge apă nepotabilă, fără ca oamenii să fie anunțați, au constatat reporterii publicației. 

În județul Alba, două localități au probleme mari la calitatea apei: Lunca Mureșului și Mogoș, în timp ce în alte 14 comune nu există rețea de apă. 

Conform analizelor efectuate de DSP Alba în 2019, în Lunca Mureșului s-au înregistrat depășiri la indicatorul ”nitrați”.

Mai grav este la Mogoș, unde analizele arată că apa furnizată oamenilor, conform analizelor realizate în 2019, înregistrează depășiri la indicatorii: E.coli, enterococi, bacterii coliforme. Harta unde pot fi văzute toate localitățile din județ este disponibilă AICI

După ce intrați pe link, selectați județul Alba (stânga sus).

Harta nu cuprinde și situația rețelelor mari, cum sunt cele din orașe.

”Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.

Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol.

În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă” au scris cei de la Recorder, într-un articol de investigație.

Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.

Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate