Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cardul de sănătate: CJAS Alba a deschis mai multe ghişee pentru public şi face verificări la furnizorii de servicii medicale

Publicat

card sanatate Numărul serviciilor medicale și farmaceutice validate cu cardul de sănătate este în creștere, marți fiind validate la nivel naţional 226.339 de servicii față de ziua anterioară când au fost validate pe baza cardului 87.914 servicii medicale, a precizat Casa Națională de Asigurări de Sănătate printr-un comunicat. În judeţul Alba, pare că a trecut situația aglomerată de zilele trecute.

La Casa Judeţeană de Asigurări Alba au fost deschise șase ghișee, pentru a evita situația ”aglomerată” din ultimele zile. Potrivit directorului CJAS Alba, Silvia Puie, miercuri, 6 mai, sistemul a funcționat mai bine ca zilele trecute. Totodată, aceasta a precizat că au fost dispuse controale în tot județul, la furnizorii de servicii medicale și farmaceutice, pentru a verifica condiţiile de utilizare a cardului de sănătate şi a respectării dispoziţiilor legale referitoare la modul de acordare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

De asemenea, pentru asiguraţii care nu au primit cardul de sănătate și se vor prezenta la medic, acesta din urmă are obligaţia de a verifica în sistem calitatea de asigurat al pacientului care se află în cabinetul său.

”Începând de marți seara, sistemul a funcționat mai bine. De obicei dimineața mai sunt blocaje în sistem, atunci când funcționează majoritatea furnizorilor de servicii medicale și se fac raportări. Faptul că lumea știe că nu este necesară activarea cardului pentru a beneficia de servicii medicale dacă sunt asigurați, este un lucru bun”, a declarat George Haber, reprezentantul Asociaţiei Medicilor de Familie Alba, pentru Alba24.

Totodată, Haber a precizat că există cazuri în care nu se mai poate respecta intervalul de 15 minute alocat unui pacient, în cazul unei consultații la medicul de familie.

CNAS precizează că numărul cardurilor activate în sistem s-a dublat de la o zi la alta. Astfel, dacă luni au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, marți au fost activate 248.777 carduri.

”Ieri s-a înregistrat și o creștere majoră a numărului de servicii medicale și farmaceutice validate cu cardul de sănătate, la nivel național. Luni, 87.914 servicii au fost validate cu cardul de sănătate și 136.556 servicii acordate fără card. Marți, 226.339 de servicii au fost validate cu cardul de sănătate și 183.489 servicii acordate fără card”, arată CNAS.

În București, de asemenea, numărul serviciilor validate cu cardul depășește cu mult numărul de servicii acordate fără card de sănătate. Astfel, au fost validate cu cardul 28.656 de servicii medicale dintre care 15.308 acordate în cabinetele medicilor de familie. Au fost acordate fără cardul de sănătate 16.349 de servicii, dintre care 9.557 la cabinetele medicilor de familie.

„Cifrele de ieri atestă faptul că unii medici au înțeles importanța acestui sistem și îl utilizează. Însă, avem semnale că, în continuare, există medici care refuză să acorde servicii medicale asiguraților care nu prezintă cardul de sănătate. Acest lucru nu trebuie să mai continue și principala grijă a medicilor trebuie să fie aceea de a acorda ajutor pacientului care vine în cabinetul său”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, în comunicatul citat.

CNAS îi sfătuiește pe furnizorii de servicii medicale care întâmpină probleme de funcționalitate a cardului de sănătate să apeleze la sistemul help desk pentru a remedia problemele în cel mai scurt timp.

„În situația în care această problemă nu poate fi remediată rapid, medicul îi va acorda serviciul medical pacientului fără a-l valida cu cardul de sănătate. Aceste servicii vor fi decontate în sistem, așa cum prevede legislația în vigoare. Sistemul cardului de sănătate este creat să realizeze mult mai mult de 9.000 de accesări concomitente pe secundă. Însă, dacă din acest număr de accesări o mare parte sunt realizate greșit, sistemul funcționează mai lent”, susțin reprezentanții CNAS.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax