Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Care este valoarea burselor școlare la Alba Iulia. Câți elevi vor primi bani pentru performanță, merit, studiu sau ajutor social

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia au de aprobat cuantumul lunar și numărul burselor ce vor fi acordate elevilor pentru anul școlar 2022-2023. Sumele sunt propuse în urma stabilirii de către Guvern a valorii minime, pe tipuri de burse.

La Alba Iulia, sunt propuse să fie acordate, în total, 2.458 de burse școlare.

Sumele acordate elevilor sub formă de burse vor fi următoarele:

  • burse de performanță: 500 lei/elev/lună
  • burse de merit: 200 lei/elev/lună
  • burse de studiu: 150 lei/elev/lună
  • burse de ajutor social: 200 lei/elev/lună

Cuantumul acestora coincide cu cel minim aprobat de Guvern. Potrivit legislației în vigoare, bursele se asigură de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, în limita fondurilor aprobate cu această destinație (finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie, pentru cheltuieli cu bursele elevilor).

Din totalul de 2.458 burse școlare pentru elevii din învăţământul preuniversitar de pe raza municipiului Alba Iulia pentru anul școlar 2022-2023 , vor fi:

  • 112 burse de performanță
  • 1.040 burse de merit
  • 348 burse de studiu
  • 958 burse de ajutor social

De asemenea, va fi aprobat numărul pe tipul de burse, pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică de pe raza municipiului Alba Iulia pentru anul școlar 2022-2023, după cum urmează:

Criteriile specifice de acordare a burselor de performanță, de merit, a burselor de studiu șu a celor de ajutor social se stabilesc anual în consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în limitele fondurilor repartizate și în raport cu integritatea efectuării de către elevi a activităților școlare.

Nu pot constitui criterii de acordare/neacordare a burselor: religia, raza, sexul, apartenența politică a elevului sau a familiei acestuia, aparteneța la organizații legal constituite, studiile efectuate în străinătate, precum și accesul la burse din alte surse.

Bursele se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a a examenului de bacalaureat, examenului de certificare a calificării profesionale şi pe perioada pregătirii practice. Excepție sunt bursele de ajutor social, ce se acordă și pe perioada vacanțelor școlare. Atribuirea burselor reprezintă o formă de sprijin material, vizând atât protecția socială, cât și stimularea elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură și disciplină.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Arion

    marți, 01.11.2022 at 13:39

    Va rog dați odată bursele copiilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate