Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Care vor fi tarifele de decontare CNAS pentru medicii de familie și cei de ambulator. Hotărâre aprobată de Guvern

Publicat

CNAS va deconta serviciile medicale din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate la aceleași tarife ca în semestrul al doilea din anul 2023. Măsura va fi valabilă în primul semestru al anului 2024, potrivit unei hotărâri adoptate miercuri de Guvern.

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, modificarea Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

S-a decis:

 • menținerea pentru întreg semestrul I al acestui an a valorilor punctelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023
  • așa cum s-a convenit în cursul negocierilor și consultărilor dintre CNAS și reprezentanții organizaţiilor reprezentative prevăzute de Legea nr. 95/2006.

Valoarea tarifelor decontate de CNAS

Aceste valori sunt:

 • pentru punctul per capita: 12 lei
 • pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 8 lei
 • pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei

S-a prevăzut explicit că, în asistența medicală primară, se decontează o singură consultație pe zi pentru o persoană, prin care este abordată în integralitate starea de sănătate a pacientului, a anunțat Guvernul, într-un comunicat.

Ca urmare a actului medical, medicul eliberează toate documentele necesare pacientului (rețete medicale, bilete de trimitere, recomandări etc.).

Medicina dentară

La medicina dentară, în semestrul I al acestui an se va menține aceeași sumă orientativă lunară pentru medicii stomatologi ca în semestrul al II-lea al anului trecut

 • 6.000 lei/lună pentru medicul specialist.

Durata spitalizării

În asistența medicală spitalicească, pentru creșterea calității serviciilor acordate se reglementează că

 • durata spitalizării de zi este de minim două ore, cu excepția
  • serviciilor acordate pentru afecțiuni oncologice și hemato-oncologice
  • serviciilor acordate în camerele de gardă şi în structurile de urgenţă din cadrul spitalelor pentru care finanţarea nu se face din bugetul Ministerului Sănătății.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități paraclinice, lista afecțiunilor pentru care analizele și investigațiile se pot efectua și după epuizarea valorii de contract a laboratoarelor

 • se extinde cu boala cronică de rinichi, pentru coroborare cu Legea nr. 378/2023.

Acte adiționale din 1 februarie

Pentru asigurarea continuității furnizării de servicii medicale pe toate palierele de asistență sanitară, începând cu 1 februarie contractele existente între furnizori și casele de asigurări de sănătate vor fi prelungite prin acte adiționale, în condițiile prevăzute în forma modificată a Contractului-cadru.

Context

Reamintim că medicii de familie și cei de specialitate din ambulator au protestat față de intenția CNAS de a reduce tarifele de decontare. Aceștia au amenințat cu închiderea cabinetelor și plecarea spre clinici private.

În ianuarie au fost negocieri între medici și CNAS.

Anterior, CNAS propunea următoarele tarife:

 • pentru punctul per capita: 7,7 lei
 • pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 6,2 lei
 • pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 3,3 lei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax