Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Carte de bucate pentru pacienţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia. Peste 100 de reţete dietetice

Publicat

bucatarie spital alba Reţetarul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia este pus la dispoziţia pacienţilor. Reţetele se adresează atât celor care trebuie să urmeze un regim alimentar, cât şi persoanelor care doresc să aibă o viaţă cât mai sănătoasă. Acestea au fost adunate de asistentul dietetician Nicoleta Vesa sub forma unei cărţi de bucate. Astfel că pacienţii care vor să urmeze indicaţiile medicilor pot apela la reţetarul spitalului, pentru a şti ce este bine să mănânce în funcţie de afecţiunea de care suferă. Reţetele sunt detaliate şi este calculat la fiecare porţie aportul de lipide, glucide, proteine și potențialul caloric.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia dispune de un reţetar complex, cu specificaţii pentru fiecare afecţiune medicală, verificat şi aprobat de o comisie de experţi. Prin efortul asistentului dietetician Nicoleta Vesa, reţetele, care se adresează atât celor care trebuie să urmeze un regim alimentar, cât şi persoanelor care doresc să aibă o viaţă cât mai sănătoasă au fost adunate şi prezentate sub forma unei cărţi de bucate.

Culegerea „Rețete dietetice” a fost prezentată și la Congresul Național al Ordinului Asistenților care s-a desfășurat la începutul acestei luni la Alba Iulia. Cartea conține peste 100 de rețete, împărțite în șase capitole: ciorbe, supe, fel principal, garnituri, salate și gustări.

„Înainte de Congresul Național al Asistenților am fost solicitată să realizez această culegere. Inițial nu știam că va fi tipărită sub forma unei cărți de bucate. Am avut ca bază rețetarul spitalului, care este  aprobat de o comisie care a și verificat calitatea acestor rețete”, a explicat Nicoleta Vesa.

nicoleta-vesa-1 Nicoleta Vesa este asistent şef dietetician la Blocul Alimentar şi are o experineță de 16 ani în domeniu. De mai mult de 12 ani este responsabilă de calitatea mâncării preparate în Blocul Alimentar al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Cel mai mare atu al acestei cărți de bucate este că toate rețetele sunt detaliate. La fiecare porție este calculat aportul de lipide, glucide, proteine și potențialul caloric.

Dacă cineva dorește să aibă un aport mai scăzut de glucide poate elimina din rețetă ingredienetele care au o cantitate prea mare. Totul este prezentat sub forma unui tabel astfel încât gospodina să aibă mereu controlul asupra rețetei.

„De cele mai multe ori pentru un bolnav obișnuit vestea că trebuie să țină regim vine ca un trăsnet. Toți se întreabă ce o să mănânc de acum înainte, nu mai am voie nimic.

Nu este chiar așa, de cele mai multe ori se poate mânca bine, sănătos, respectând indicațiile medicale și fără a avea un meniu special față restul familiei. Practic în fiecare rețetă se poate regăsi și un gust bun. Nu trebuie să eliminăm savoarea și plăcerea gustului. Acesta este scopul acestei culegeri de rețete. Pacienții trebuie să știe că și pentru ei există mâncare savuroasă”, a mai spus Nicoleta Vesa.

Un alt element important al cărții este recomandarea rețetelor. Fiecare fel de mâncare propus are o recomandare medicală. Astfel pacienții care suferă de afecțiuni cardiovasculare pot găsi rețete care să nu le afecteze sănătatea. La fel și pacienții care suferă de alte afecțiuni, de la boli pulmonare la afecțiuni renale sau de altă natură. De asemenea, rețete cu conținut caloric scăzut, pentru cei care intenționează să renunțe la kilogramele în plus.

„Nu este o carte care se adresează exclusiv pacienților. Sunt rețete dietetice, pentru toate gospodinele care doresc să mănânce sănătos și să asigure familiei și o masă gustoasă”, a mai spus asistentul dietetician Nicoleta Vesa.

Cei care doresc să aibă această carte o pot procura dacă iau legătura cu asistentul dietetician Nicoleta Vesa.

sursa: spitalalba.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax