Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Carte semnată de scriitoarea Veronica Oșorheian, prezentată la Cercul Militar Alba Iulia. Volum aniversar

Publicat

Cercul Militar Alba Iulia a organizat, miercuri, 6 martie, la căminul militar, un eveniment închinat femeii și cuvântului. A fost prezentat volumul „Calendar de Amurg (75)”, semnat de scriitoarea și poeta Veronica Oșorheian.

Autoarea s-a născut la 7 martie 1949, în localitatea Leșu, județul Bistrița-Năsăud. În perioada 1987-2002, a activat ca personal civil (dactilografă și secretară-dactilografă) în cadrul Brigăzii 5 Vânători de Munte Alba Iulia.

A debutat literar în urmă cu 25 de ani (1999), cu volumul de poezii „Dor de copilărie”, lansat și atunci la Cercul Militar Alba Iulia.

Peste 20 de volume de proză și poezie

În această perioadă, Veronica Oșorheian a dăruit publicului peste 20 de volume de proză și poezie. Este și autoarea unor studii, comunicări, prezențe în volume omagiale, dicționare și publicații literare.

A obținut distincții și recunoașteri din partea instituțiilor bistrițene și albaiuliene, dar și nenumărate premii la concursuri literare locale și naționale.

”Veronica Oșorheian, înzestrată cu un talent scriitoricesc și poetic remarcabil, nu a uitat nicio clipă de leagănul copilăriei sale. L-a prezentat lumii ca pe un Axis Mundi, descriind scene ilustrative din viața satului tradițional, pe care le-a trăit sau le-a auzit. Impresionează specialiștii prin calitățile sale de etnograf, folclorist sau sociolog, iar paginile din cărțile publicate sunt debordante prin talentul unic și devoțiunea evocării”, transmite Petruța Pop (Cercul Militar Alba Iulia).

Volum aniversar

„Calendar de amurg (75)” este un volum de bilanț, aniversar. Autoarea face, mai întâi, o prezentare a primelor emoții avute la vârsta de 50 de ani, în 1999, atunci când a debutat literar. Vorbește despre emoția unică pe care o are fiecare autor de carte atunci când își vede numele tipărit pe coperta propriei creații. De asemenea, cartea oferă câteva poezii inedite, însoțite de alte câteva creații literare publicate în alte volume.

Poeziile sunt însoțite de 21 de desene grafice, realizate de pictorul Andrei Medinski.

Veronica Oșorheian a selectat, în ultima parte a volumului său, câteva opinii critice apărute de-a lungul vremii în diferite publicații.

În volum există și o serie de amintiri, reprezentate de fotografii de familie sau din viața ocupațională și scriitoricească.

Volumul „Calendar de amurg (75)” a fost gândit de Veronica Oșorheian ca o ultimă carte, pe care autoarea intenționează să o ofere publicului interesat. A anunțat, în cadrul evenimentului, intenția sa de retragere din viața publicistică, odată cu împlinirea vârstei de 75 de ani.

La eveniment a fost prezent poetul albaiulian Aurel Pantea, care a avut un rol important în debutul autoarei.

Au mai fost invitați: scriitorul Ioan Popa, istoricii Gabriela Mircea, Doina Dreghici și Constantin Inel, Elena Anghel, col. (r) Nicolae Panduru, Petru Făgăraș etc.

Cei prezenți s-au bucurat și de un scurt moment artistic interpretat la vioară de eleva Beatrice Iancu, de la Liceul de Arte „Regina Maria”, Alba Iulia.

foto: dr. Petruța Pop, Cercul Militar Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax