Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cartierul ”Orizont”: tarlale cu ardei și roșii, vândute ca iluzii imobiliare. Ce au promis și ce au făcut investitorii, în zece ani

Publicat

orizont În urmă cu peste zece ani, sute de oameni au cumpărat parcele de teren, pe baza promisiunii că vor locui într-un cartier civilizat, cu străzi asfaltate, utilități, magazine și chiar pază. Parcelele erau amplasate pe un câmp, în apropiere de Alba Iulia, locul în care locuitorii cartierului Micești obișnuiau să își câștige faima de cei mai mari cultivatori de legume din județul Alba. Deși au trecut mai bine de zece ani, cartierul botezat ”Orizont”, este ceea ce era și la început: o iluzie. Drumurile nu sunt asfaltate, multe dintre parcele nu au nici un fel de utilități, iar despre investițiile comune și promisiuni, vânzătorul bucăților de tarla, a uitat imediat.

Într-un ziar din Cluj, apărut în 2007, noul cartier din Alba Iulia era prezentat într-un articol cu miros de advertorial, ca o minune edilitară, un loc în care oamenii vor trăi ”ca în occident”. Mai mult decât atât, dezvoltarea ulterioară a cartierului era girată și de administrația locală prin vocea vice-primarului Paul Voicu.

”Este vorba despre un nou cartier de vile, al cărui nume va fi „Orizont“. Șapte sute de noi case își au locul în acest nou cartier, care se va întinde pe o suprafață de  peste 40 de hectare de teren, situat într-o zonă care „domină“ municipiul din punctul de vedere al altitudinii. În urma parcelării loturilor de teren au rezultat peste 7 hectare de drumuri, iar după aprobarea planurilor urbanistice, ele au căpătat deja nume, precum Bulevardul Uranus, Strada Azur sau Strada Zenit. Conform planurilor, accesul în cartierul Orizont se va putea face de pe trei strazi, una dinspre soseaua Alba Iulia – Zlatna, una din cartierul Bărăbanț, cea de-a treia fiind strada Emil Racoviță (fosta Miciurin)” se arată în articolul citat, apărut în Monitorul de Cluj, în data de 30 august 2007.

Gard, pază, utilități, farmacie, piațete și grădiniță

21277746_10214562796369327_1170459240_o Mai mult decât atât, întregul perimetru al cartierului ar fi urmat să fie îngrădit și păzit. Și pentru că diavolul stă unori și în detalii, ”dezvoltatorii” imobiliari ofereau și numărul exact al paznicilor care urmau să fie angajați: șapte. Paza, urma să fie asigurată și după finalizarea tuturor construcțiilor. Principalii inițiatori ai proiectului, erau doi dintre cei mai ”cunoscuți jucători de pe piața imobiliară din județul Alba”, Dorin Pocol și Mircea Trifu.

Oamenii care au cumpărat terenuri în cartier spun că li s-au promis toate utilitățile, aspecte trecute chiar și în ante-contractul de vânzare cumpărare. Iluminat public, canal colector, alimentare cu energie electrică, stație de epurare… Mai mult, se făceau chiar și promisiuni în numele unor furnizori de utilități.

Între timp, cei care și-au construit casele acolo au încă locuințele racordate temporar la electricitate și au reușit, unii dintre ei, să se racrodeze la rețeaua de apă pe banii lor, asociindu-se mai mulți de pe câte o stradă.

 

Și pentru ca totul să fie și mai frumos, prin două hotărâri de consiliu local din 2006 și 2007, pe hârtie au apărut și patru ”piațete circulare”, în jurul cărora trebuiau construite magazine, farmacie, o școală, o gradiniță și era reglementat regimul de înălțime. Un vis frumos de vânzarea căruia se ocupa actualul consilier independent Mircea Trifu.

Administrația ”se bucură” de investitori serioși

21222568_10214562796609333_44932971_o La data respectivă, vice-primarul Paul Voicu, declara: „Ne bucurăm, ca administrație, că lucrăm cu investitori serioși, care au înțeles că totul depinde de respectarea legii. În cazul de față, s-au eliberat deja autorizațiile necesare.“

Parcelele aveau între 350 și 600 de metri pătrați și se vindeau cu sume între 40 și 60 de euro pe metrul pătrat. Grupul de investitori se oferea ca la nevoie, să ajute la obținerea creditului ”în condiții avantajoase” prin ”ofițerii de credite cu care noi avem relații”. În zonă au fost săpate niște gropi pe marginea cărora au fost amplasate niște conducte groase, în timp ce străzile abia desenate beneficiau de câțiva stâlpi de lemn, meniți să transmită un mesaj: ”energia electrică urmează să fie introdusă, deja s-au pus stâlpii”. În realitate, totul era un simplu exercițiu de marketing, deși am putea să-i spunem și altfel.

mircea trifu vot alegeri Acum zece ani, Mircea Trifu, pe atunci inginer constructor, inițiator și finanțator al proiectului, declara pentru Monitorul de Cluj: „Dorim să oferim românilor  posibilitatea unei vieți la standarde europene. Acesta este un vis pe care îl am de vreo 7 ani și care a început să se materializeze. Vom dezvolta o zonă urbanistică de câteva zeci de hectare, cu toate utilitățile necesare începerii construcțiilor încă din momentul achiziționarii terenului. Astfel, în scurt timp, vom avea în Alba Iulia un nou cartier, dezvoltat pe orizontală, un cartier ce va deveni un exemplu de dezvoltare imobiliară.“

Celălalt inițiator al proiectului, între timp ajuns și el consilier local, Dorin Pocol, spunea tot în 2007: ”Suntem din ce în ce mai aproape de realizarea tuturor utilităților. În ceea ce privește apa și canalizarea, respectiv stația proprie de epurare, lucrurile sunt clare. Alimentarea cu energie electrică a fost avizată de organismele în drept și este funcțională…“

În prezent, Trifu este consilier local și pozează în apărătorul drepturilor proprietarilor din cartierul Orizont, poziție din care organizează dezbateri publice și solicită administrației publice locale rezolvarea problemelor pe care el însuși le-a creat. De exemplu, în 2017, acesta recunoaște că pe ”străzile publice și private” de pământ, din Orizont ”nu sunt toate utilitățile”, și îi cheamă pe locuitori la ”dezbateri reale și pragmatice” pe marginea bugetului de investiții al Primăriei Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

32 Comentarii

32 Comentarii

  1. Chris

    miercuri, 30.08.2017 at 19:08

    Bravo d-l Hategan! In sfarsit un jurnalist care publica extrem de obiectiv un articol despre situatia cartierului Orizont.Am fost mintiti si pacaliti. Am tras utilitatile promise de Trifu cu zeci de milioane din buzunarul nostru.Drumurile arata ingrozitor iar cand bate vantul putin mai tare pica toti stalpii de lemn ‘improvizati de acelasi Trifu’ . Speram ca si pe viitor sa reflectati problemele cu care ne confruntam si la care Primaria este neinteresata in a gasi solutii.
    Respect!

  2. Bianca

    miercuri, 30.08.2017 at 19:45

    Felicitări pentru articol!Comisioanele încasate de către agențiile imobiliare sunt foarte mari si de multe ori nejustificate în comparație cu calitatea serviciilor oferite! Pentru agenții singurul scop e să poată să încaseze cat mai multi „bănuți”…si în cazul acesta probabil ca asta a fost singurul scop 🙁

  3. misu

    miercuri, 30.08.2017 at 19:56

    f bun articol

  4. Cristian

    miercuri, 30.08.2017 at 22:10

    Domnule Ovidiu Hategan, accesul la adunarea de astazi a Asociatiei „Alba Iulia Orizont Infrastructura” a fost liber, aceasta a fost anuntata in presa si au fost trimise invitatii catre toate publicatiile locale. De ce nu ati participat? Ati fi plecat mai documentat despre problemele locatarilor din Alba Iulia (nu doar din Orizont) si care locuiesc pe strazi fara utilitati PUBLICE. Care-i problema dumneavoastra cu locatarii de aici? Daca vreti sa stiti exact situatia, sa stiti ca din cele 34 de strazi din Orizont, doar 3 strazi sunt private, celelalte sunt publice, sunt ale Primariei, care nu a facut nimic in ultimii 10 ani pentru asigurarea conditiilor civilizate de trai la care are dreptul ORICE cetatean al Romaniei (drept consfintit de Constitutia acestui stat minunat)!. Pacat ca sunt astfel de cetateni ca dumneavoastra, pe care-i f..e grija de grija altora!

  5. Nicu

    joi, 31.08.2017 at 01:07

    Cristian mai usor cu f..tutul, ca tu esti un f..tut in primul rand, la fel ca multi altii din Alba Iulia. Jurnalistul care a scris articolul, desi nu-l cunos, habar nu ma cine e, dar e de departe un jurnalist. Atat. Multi de la alte publicatii ar vrea sa aibe articole de genu, scrise de jurnalisti si nu de pacalici.

    Si revenind la subiect, situatia a fost un dezastru mai ceva decat ce a prezentat acest jurnalist. Proiectul Orizont a fost o gaselnita de care s-au agatat nu numai cei doi, ci si altii din primarie, iar dl Hategan stie acest lucru. Intreg proiectul Orizont a dus la cresterea aberanta a tuturor preturilor din zona, facandu-se mare valva ca ce prosper oras va deveni Alba Iulia.

    Asteptam de la acest jurnalist si-un articol pe tema cetatii si a povestii din spatele cetatii. Cum s-au investit bani europeni, bani de-ai nostri ce mai, ca doar va veni vremea cand vor trebui returnati, si in ce? In ziduri care cad (vedeti prin zona sediului electrica), caramizi care se exfoliaza inca din prima iarna, poduri care se rup, etc. Dar vedeti si concesionari pe ani multi, a unor locatii devenite restaurante si hoteluri. Vedeti si pasaje din cetate, pe unde nu mai e acces decat cu bilet. Si multe altele.

    Cetatea asta a fost aici de sute de ani. Oare numai acum am vazut-o? Zidurile sunt tot alea de cand a fost construita, iar cine si-a petrecut copilaria prin catacombele ei stie despre ce vorbesc, cetatea avand multe alte dedesubturi decat ceea ce e lasat publicului sa se vada.

    In fine, mi-e sila de oamenii din tara asta. De noi toti, ca popor. Iubesc tara asta, ii iubesc campiile, dealurile, muntii, florile, copacii, animalele, si pe toti copii ei. Ca doar ei mai sunt puri. Atat. Pe restul?! Sila mi-e de cum am ajuns sa ne batem joc unii de altii. Cinste jurnalistului care a scris articolul

  6. Chris

    joi, 31.08.2017 at 07:19

    Draga Cristian,
    acest articol, daca apucai sa il citesti inainte de a-ti spala Trifu creierul la intrunirea de ieri, este despre promisiunile facute de cei care au vandut terenurile in Orizont, nu despre ce Nu a facut Primaria pentru locuitorii de acolo.Aici vorbim despre utilitatile si facilitatile promise de Trifu&Co., care au fost de fapt praf in ochi, la fel de des ca si praful care se ridica cand treci cu masina prin Orizont.A nu se intelege ca apar Primaria.Sunt la fel de vinovati pt.ca au aprobat PUZ pt.a se putea construi acolo, apoi au lasat cetatenii, de altfel platitori si ei de taxe,de izbeliste.

  7. ???

    joi, 31.08.2017 at 09:09

    Nu i cartierul lu trifu si pocol
    Ii cartier din alba iulia
    Aici platesc oamenii taxe si impozite
    La fel ca cei din meridian
    Care este modernizat

  8. Cristian

    joi, 31.08.2017 at 09:43

    Replica pentru domnii Nicu si Chris.
    Nu am fost obligați să cumpărăm in Orizont, am făcut asta voit, ne-am asumat riscuri și am „mușcat-o”. Asta este. Eu locuiesc de 9 ani aici, dinainte de marea criză. Am sperat atunci că nu v-a dura mai mult de 4-5 ani și vom avea mai mult decât este acum. Când am cumpărat (si nu am cumparat nici de la Trifu nici de la Pocol – nici nu-i cunosteam pe cei 2), nimeni nu mi-a garantat scris că vom avea tot ce scrie în acest material pe care l-am citit inainte sa-mi spele Trifu creierul!!!. Cum am cumparat in Orizont, puteam sa cumpar pe Mamut (sub padure pentru cine stie) sau pe Dealul Furcilor sau la Schit sau in orice alta zona a minunatului oras intitulat cu mandrie azi SMART CITY si unde nu sunt utilitatile care le am aici in Orizont. Am toate utilitatile (gaz, curent, apa, canalizare) care in alta zona a orasului nu le gaseam. Intradevar, am platit pentru aceste utilitati, insa niciunde in lume nu poti sa ai daca nu platesti. Asta este, eu zic că trebuie să ne resemnăm privind trecutul însă trebuie să luptăm în continuare pentru viitor. Doar dacă suntem uniți și puternici o să reușim să „mișcăm” indolența autorităților față de cartierele mărginașe pentru asigurarea celorlalte utilitati PUBLICEgen iluminat public si asfaltare/pavare pe care noi cetatenii nu avem voie sa le facem pe banii nostri (daca ar fi posibilitatea le-as face si pe astea pe banii mei, insa nu se poate). Asa ca hai mai usor cu criticile si sa cautam impreuna solutii pentru rezolvarea situatiei. Iar cu f…..l, domnule Nicu, nu ne cunoastem asa ca mai bine ar fi sa nu ne jignim.

  9. Chris

    joi, 31.08.2017 at 11:05

    Domnule Cristian,

    intr-adevar consttituirea intr-o asociatie care sa incerce sa militeze pentru dezvoltarea cartierului(strazi, iluminat, etc) nu este deloc o idee rea.Cred ca este singura optiune de fapt.Dar va rog sa nu il ridicati in slavi pe Trifu care vrea sa para ca ar fi interesat de soarta cetatenilor din cartierul Orizont.Cand spuneti ca nu stiati ca ati cumparat de la Trifu si ca nu vi s-a spus ca o sa se traga utilitati si o sa se creeze scoala, farmacie, parc, etc, nu va cred. Toti am cumparat de la Trifu, sau macar el a fost cel care a intermediat vanzarea tuturor parcelelor.Aduceti-va aminte, chiar daca au trecut 9-10 ani de atunci.Pentru noi toti a fost o mare dezamagire atunci si este si acum, vazand nepasarea autoritatilor.

  10. Raoul

    joi, 31.08.2017 at 12:42

    Ce mi se pare grav e ca acest Trifu incearca acum sa faca primaria sa ii plateasca tot ce a promis atunci cand a vandut terenurile cu 60 euro metrul patrat. piateta, gradinita, drumul… De asta face circ in Consiliul Local? De asta a candidat la alegeri? Acest mascarici politico-imobilar trebuie trimis la plimbare. Se foloseste de oameni ca sa isi spele pacatele. De ce sa platim noi cei din taxele noastre ce a promis el in 2007 cand a facut milioane din vanzarea de iluzii cu 60euro mp? Dupa ce a cumparat terenurile alea pe nimic…? Sa plateasca din profitul lui nu din banii nostri!!!!!!!!

    • Trump

      joi, 31.08.2017 at 17:04

      In sfarsit o persoana care s-a prins de manevrele imobiliare ale clovnului de Trifu… Daca eram in locul administratiei locale nu acceptam sa primesc strazile in administrare din moment ce ” dezvoltatorii imobiliari ” s-au obligat sa aduca zona la standardele de civilizatie si doar DUPA sa o cedeze primariei. Sau nu asta era planul?

  11. Cosmin

    joi, 31.08.2017 at 15:09

    E clar că inițiatorii proiectului Orizont au îndeplinit doar parțial ceea ce au promis în 2006-2007. Însă și initiativa primăriei municipiului lasă mult de dorit. Sânt străzi predate la primărie pe care nu s-a schimbat nimic în bine. Un alt cartier să l numim privat din oraș a beneficiat de atenția primăriei. Acolo s a putut. În Orizont sânt orgoliile prea mari.

  12. Dorin

    joi, 31.08.2017 at 19:01

    Il invit pe d-l jurnalist sa incerce sa asfalteze strazile primariei. Sau sa faca reteaua de curent pt Electrica. Eventual sa preia si realizarea caii ferate Arad – Oradea. Pe persoana fizica daca poate. Acest articol este facut cu REA VOINTA si DEZINFORMEAZA GROSOLAN! Utilitatile se fac de Primarie, Electrica etc. Pocol si Trifu s-au luptat sa ajunga consilieri tocmai pt ca autoritatile DORM si ei sa incerce ei sa miste lucrurile, din interior. Cred ca e f. simplu. Nu trebuie sa ai nici IQ mare sa pricepi ceva atat de banal

  13. Dorin

    joi, 31.08.2017 at 19:10

    Cum poti sa e astepti ca Trifu sa isi deschida Farmacie, Gradinita, Alimentara sau Frizerie in cartier?? Utilitatile trebuie realizate de autoritati si daca cartierul este destul de mare, apar investotorii cu farmacii, frizerii etc. Hava promite in campanie ca asfaltează 😉 Cine mai crede din zona, sa-l mai voteze

  14. Nicu

    vineri, 01.09.2017 at 00:24

    Domnilor, se pare ca atatia cati suntem, tot atatea si pareri.
    Cristian, nici gand de jignire, faceam doar referire la punctele folosite de tine in conversatie, care mai bine lipsa. In fine.

    Referitor la acest cartier Orizont, nu este nimanui clar ca este si a fost cel mai tampit proiect? Oare cum poti sa nu acuzi de rea intentie si de urmarirea unor teluri ascunse, pe cei care l-au initiat si sustinut, atat timp cat orasul asta e praf?!

    Pai ganditi-va ca de la sensul giratoriu dinspre Cluj si pana la Ambient, e jale. E dezastru. Totul arata ca dupa razboi. Nici nu zici ca intri intr-o resedinta de judet.

    Iesirea inspre Sibiu si Deva, la fel. Nici trotuare nu sunt cum trebuie. Strazile sunt toate sparte. Acum s-a ajuns de se fac si doua ore pana la Sebes, cu masina.

    Centura e un dezastru. Un praf si-o mizerie, si-o bezna, si-o singura banda pe sens, ce mai, un drum infect cu care s-a decongestionat traficul din oras.

    In oras, drumul de la Stadion la Piata e un dezastru, blocaje, aglomeratie, aceeasi organizare ca acum 20 de ani.

    In Tiganime, e un dezastru ca-n Congo. Acea intrunire din fiecare Duminica, cand are loc Sfanta Slujba in Biserica, si ne strangem ca nebunii la un morman urias de vechituri, unde se roscole prin tot soiuri de sarme, suruburi, resturi, oamenii mergand in coloane, fiecare aplecandu-se si luand in mana cate-o chestie de pe jos, prin fum de mici, vorbe vulgare, priviri dubioase, slinoase, marlanie la greu, urlete, … intr-un cuvant, jeg. Si acest infect loc e cel mai mare targ saptamanal din Alba Iulia. Luati aminte.

    In centru, acel magazin Unirea, arata ca acum o mie de ani, cand se facea sus discoteca, cu interioarele acelea comuniste. Vedeti iesirea din magazin spre RDS, unde is geamuri cazute, tencuiala cazuta, horror.

    Casele intre Alba si Micesti, nu au nici unele strazi asfaltate. Totul e un dezastru. Bani aruncati in case uriase, in zone prafuite si izolate, sau inghesuite una in alta, pe proiecte imbecile cu strazi stramte unde nici masina n-o poti intoarce din trei miscari.

    Pista de biciclete Alba – Micesti e un dezastru, riscand oricand sa te ia unul pe capota care iasa de pe strada sau vireaza. Sunt si biciclist si sofer in zona, si stiu cum e din ambele pozitii. Parapetii aceia care au costat enorm nu aveau ce cauta la acea inaltime, si pista de bicilete nu avea ce cauta acolo. Au facut un rahat urias, o pista ineficienta, intrebati orice biciclist, si un trotuar, iar pe cealalta parte o poteca, ca trotuar nu se mai poate numi ceva atat de stramt.

    Parcul Dendrologic, e o padurice neingrijita, vai de ea lume. Nu ai cum sa nu remarci bancutele care arata jalnic si mizeria, desi e foarte mic parcul. Are cateva locuri doar, unde te poti opri, si chiar si acolo gasesti mizerie.

    Ce sa mai zicem ca daca urci pe traseu gasesti des acele wc-uri mobile rasturnate. Oricum si prin cele din oras, acel gel care trebuie alimentat pentru a nu mirosi, a disparut de mult. Miroase in ele de cazi nu alta. Incercati sa vedeti infectia dintr-un oras european.

    Sa nu ne mai uitam spre Orizont, ca ce proiect maret putea fi. Putea fi pe naiba, E cat se poate de clar ca totul a fost o cacealma.

    Din pacate n-am fost in stare sa ne alegem oamenii care sa ne conduca. Suntem lasi si indiferenti. Si lasitatea se vede in toate acestea pe care le-am expus.

  15. Nicu

    vineri, 01.09.2017 at 01:08

    Sa mai zic de lipsa investitorilor care fug ca de naiba de Alba?

    Ca Universitatea 1 Decembrie scoate absolventi pe banda rulanta cu care nu ai ce face?

    Ca oferta de munca in Alba Iulia e jale?

    Ca se plimba porcii prin oras, prin zona Dedeman mai ales, an de an?

    Ca se arunca gunoiul pe malul Ampoiului?

    Ca-n gara din Alba Iulia miroase la fel, a urina si-a transpiratie, ca si-n alte gari din judet, de-un dezastru incredibil, cum ar fi Teius.

    Ca la o iesire de la Koufland este obligatoriu dreapta, si Politia se face ca nu-i vede pe cei ce fac stanga, desi ei dirijeaza circulatia in zona?

    Ca-ti spun ca te amendeaza cu 800 si ceva de lei daca circuli cu bicicleta pe trotuar, ca asa e legea?

    Ca in cetate intri ca turist printr-o intrare si te trezesti brusc cu gratii cu lant la alte iesiri?

    Ca avem statui cu austrieci peste tot in cetate, ba si parade, dar pentru sarmanul ala care o ramas aici dupa ce-o plecat austriacul n-o mai ramas bronz, decat pentru o babuta uitata acolo pe-o bancuta?

    Ca la iesirea din Dedeman, te cauta-n sacosa si se uita pe bon, ca la ultimul golan, desi odata tranzactia vanzare cumparare perfectata, acei amarati de la poarta nu stiu ca ei nu mai au niciun rost?

    Ca in Koufland daca cumpar o feliuta de salam de un 1 ban sau un carucior de tigai de 10 mii de ron, tot nu primesc o plasa de 0.7 RON gratis. Nici in Mondex, nici in Diverta,.. pe motiv ca nici in Koufland nu primesti. Raspuns dat chiar de cei care vindeau. Saracii, ei nu stiu ca nu stiu, dar sefii lor? Sefii lor sunt la fel de imbecili ca si cei din Koufland. Pentru ca Benvenuti ofera mai sefilor. Si nu numai ei mai civilizatilor.

    Ca chiar in centru, sediul Romtelecom sau cum s-o numi, adica acea cladire de langa Politie, arata exact ca in momentul in care a fost parasita?

    E prea tarziu sa mai scriu, si am altceva de facut, n-are rost sa mai continui. Suntem prea orbi

    • Trump

      vineri, 01.09.2017 at 14:02

      Ce treaba are Primaria cu centura, gara, Kaufland, Dedeman si lista poate continua? Asa frustrati mai rar…Tot Hava e de vina pentru pretul la salam din Profi? Penibil…

      • Nicu

        vineri, 01.09.2017 at 16:11

        Ai inteles tot. Chiar tot. Intr-adevar e chiar penibil sa vezi cate lucruri is nerezolvate in oras, si ne intrebam de ce nu se rezolva nu stiu ce asfalt undeva pe-o tarla numita Orizont. Da, penibil. Cata dreptate ai. Of of

      • Nicu

        vineri, 01.09.2017 at 16:18

        Si, da, sunt un frustrat, ca nu pot trai viata care-mi place in propria tara. E adevarat.

        Dar la fel de adevarat e ca pe majoritatea ii doare-n fund de ce se intampla in afara proprieri ograzi. Tie si alor tai sa va fie bine, in rest nu conteaza.

        • Trump

          vineri, 01.09.2017 at 16:51

          Tot nu mi-ai raspuns la intrebare. Tema discutiei la aceasta stire este legata de mânăriile unor indivizi care acum se dau persecutati de administratia locala. Cand te apuci sa insirui niste idei total paralele cu tema de aici, da-mi voie sa imi mentin opinia despre frustrarile tale.

          • Nicu

            vineri, 01.09.2017 at 19:51

            Oare nu e limpede ca-ntr-o societate civilizata astfel de, asa cum le numesti tu, „manarii” sa fie scoase in evidenta si sanctionate?

            Problema care nu o intelegi tu, si o sa fiu foarte explicit doar pentru tine, e ca nu e vorba de „manarii”, ci de lucruri foarte concrete, adica evidente, doar ca suntem prea orbi ca sa le vedem.
            Cum adica nu e vorba de „manarie”? Simplu, chiar foarte simplu. Asa cum tu nu reusesti sa intelegi ceea ce-am spus pana acum, si ai luat ad litteram ce-am scris, scotand textul din context, asa nu inteleg multi albaiulieni care traiesc in Orizont, si nu numai acolo, ca sunt extrem de multe lucruri lasate de izbeliste, lucruri care mult mai importante. Si sunt lasate de izbeliste, nu pentru ca nu exista cineva care sa le faca, sau ca nu exista interes, sau ca nu se vrea. Intotdeauna se vrea (intelege „se face”) cand se vrea cu adevarat. Adica, explic lucrul acesta pentru tine, intotdeauna se va face atunci cand atat pe tine, cat si pe ceilalti din jur, ii intereseaza.

            Intru mai in amanunt, ca poate pricepi. Nu ma refer la cei din jurul tau, ca la cei care au acelasi interes cu tine. Ci la cei care traiesc in jurul tau, adica eu sau orice alt albaiulian.

            Intru mai in detaliu, ca poate poate pricepi. Adica, problema ta sa fie si problema mea, si a mea sa fie si a ta. Adica sa ne pese mai omule, la toti de toti, si sa nu mai fim orbi.

            Faza in care treci peste o groapa, ani de zile, in loc sa fie semnalata pentru remediere, considerand ca asa este normal, sau ca nu e problema mea ca nu e in fata blocului meu sau a casei mele, asta e deja o problema. In sensul ca nu ma mai intereseaza decat de ograda mea.

            Daca nici pana aici n-ai priceput, no lasa-o asa, ca asta esti, ai alte valente cu siguranta, care compenseaza, si n-are rost sa te mai stradui.

            Iar legat de frustrari, repete, si poti sa-ti mentii orice opinie, da, exista, iar unele teme ti le-am enumerat, dar nu te lega de pungi, ca nu ma intereseaza pe mine o punga, ba chiar is impotriva oricarei mizerii de plasticaraie, ci de gestul in sine. Dar cu siguranta n-ai prins-o nici pe asta, cum nici nu ma intereseaza cine merge si de ce merge in acel targ, daca se poate numi targ.

            In fine, pastreaza-ti propriile opinii si inchide ochii la toate cate sunt nefacute in orasul acesta, si intreaba-te ce sfori au tras unii si altii in Orizont. Tara arde si baba-i cu bigudiurile

          • Trump

            vineri, 01.09.2017 at 22:15

            Esti fenomenal, Nicule! Eu te intreb de ce ii pui in carca primariei mizeria din gara si tu ma iei cu texte filozofice… Cat despre reactia societatii, am o singura remarca. Au fost multe cazuri, mediatizate si in presa locala, prind deficiente din oras care in masura posibilitatilor au fost rezolvate cu maxima urgenta. Daca esti asa de preocupat de soarta urbei nu ai decat sa candidezi la urmatoarele alegeri locale.

          • Nicu

            vineri, 01.09.2017 at 23:44

            Cristi, primaria da tonul rezolvarii tuturor treburilor intr-un oras. Si stii si tu treaba aceasta. Iti dau doua exemple foarte clare, din orase alte doua orase in care mi-am petrecut celelalte doua treimi din viata, Cluj Napoca si Sibiu. In Cluj, dupa ce-a plecat Funar, care n-avea alta treaba decat sa vopseasca orice in culorile tricolorului si sa se judece cu Alimentara ani de zile, treaba a mers ca pe roate. Se vedea progres de la primavara la toamna, nu de la an la an, si asta ti-o spun Cristi cu-o amaraciune seaca, pentru ca in Alba Iulia nu se va putea niciodata face lucrurile cum se fac in Cluj Napoca si Sibiu.

            Si stii de ce? Sa nu-mi spui ca bani, ca interese, ca investitori… Da, astea sunt, dar la baza e cu totul altceva. Atitudinea oamenilor. Chiar oamenii sunt altii. Au alte asteptari, alte pretentii. Stii foarte bine despre ce vorbesc si cu totii stim, doar ca suntem prea boi si mergem inainte ca doar doar. Niciun doar, cei ce sug resursele vor suge pana ce vor inchide ochii, si dupa ei vin altii si mai flamanzi.

            Nu stiu cati ani ai, nu stiu cine esti, habar n-am cine-i in spatele acestui id Cristi, dar iti spun ca nu-ti doresc decat sa vezi lucrurile in ansamblu lor, si ca zicala „pestele de la cap se impute” se adevereste intru totul in cazul orasului si judetului nostru.

            Multa sanatate iti doresc.

          • Nicu

            vineri, 01.09.2017 at 23:46

            PS: Cred ca am incurcat un pic bine persoanele. Replay-ul era pentru id-ul Trump

  16. OLIVIA

    vineri, 01.09.2017 at 09:02

    Si eu am o parcela in Orizont, cumparata printr-o agentie imobiliara care nu are nici o legatura cu Trifu-da intradevar terenul a apartinut lui Trifu.Nu mi s-a pomis nimic de genul : aveti curentul pe gardul parcelei….apa in curte.Am fost chiar cu dl. Trifu si cu agentul imobiliar care mi-a aratat ca pe strazile principale este curent , gaz, apa-canal.Numesc strazi principale:Azur si Uranus.Parcela am cumparat-o in anul 2007.A venit criza nu am mai facut nimic, iar prin 2013 fac solicitare la Electrica sa ma racordeze-primesc raspuns:conform ORDIN ANREE 59/2013 va rugam sa va adresati la Primaria…intrucat distanta este mai mare de 100m.Fac solicitarea la Primarie…PAFF raspuns : (nu mai retin exact formularea) dar era ceva de genul ca in viitor(cat de indepartat???) o sa fie prins in bugetul local pe lista de investitii.Neoficial raspuns de la celebrii angajati ai primariei:”sa nu credeti ca vine primaria sa va puna bransamentul pana in fata portii,primaria extinde reteaua asa incat sa aiba toti locatarii unei strazi posibilitatea de racordare pentru o distanta mai mica de 100m”. Strada unde detin parcela este publica-Electrica , APA CTTA, Eon te racordeaza si extind reteaua doar pe domeniul public.Parerea mea ca pana ce Primaria, Electrica, Eon,Apa nu se pun de acord asupra tuturor acestor avize(care te inebunesc) si chestiuni de ordin tehnic nu o sa fie ordine.TOATA APRECIEREA PENTRU INFINTAREA ASOCIATIEI.Nu stiu daca se rezolva ceva dar „unde-i unul nu-i putere, unde`s doi puterea creste”.Am participat si eu la o intalnire a asociatiei si sa stiti nu este numai pentru cartierul Orizont, este pentru toti cetatenii care locuiesc pe strazi neasfaltate.Intradevar initiativa a apartinut de cativa locatari ai cartierului Orizont care l-au cooptat pe dl Trifu. Pentru cei nemultumiti cititi comentarile lui NICU.

  17. Cristian

    vineri, 01.09.2017 at 18:38

    De acord domnule Nicu cu toate cele scrise. Nu-i țin partea nimănui, nici lui Trifu, nici lui Pocol, nici mai ales lui hava… Am vrut doar să reliefez că raportul preț-calitate în anul 2008 a fost pe măsura posibilităților mele financiare. Adică, nu găseai altceva în altă zonă a orașului la acele prețuri pe metru-pătrat de teren sau de construcție. Spre exemplificare, am cumpărat la 40 Euro/m.p. de teren și 800 Euro/m.p. de construcție, casa predată la cheie cu toate utilitățile particulare – gaz, curent, apă, canalizare. În centrul orașului, la acea dată cred că prețurile erau undeva la peste 150 de Euro/m.p. de teren și la peste 1200 de Euro/m.p. de construcție, cu aceleași utilități. În altă zonă a orașului poate era mai ieftin, însă fără nicio utilitate. Aici în Orizont, cel puțin mie, îmi lipsește iluminatul stradal și asfaltul (sau renumitele havele), care sunt în obligația UAT, fiind domeniu public. Asta am vrut să scot în relief și pentru asta lupt alături de cei care doresc pentru înființarea asociației. Poate așa reușim să mișcăm sentimentele distinșilor conducători ai urbei.
    Însă unii pe aici nu-și văd decât interesele personale. Caută doar să-i jignească pe alții.
    Păcat că doar cu atâta am rămas: cu scrisul…pe bloguri.
    Nu avem puterea să ne exprimăm atunci când trebuie: din 4 în 4 ani la votări!. Ăștia suntem, ne merităm soarta!
    P.S. Și ce deranjează cel mai mult: sunt străzi în oraș unde s-a instalat iluminatul public și nu locuiește nimeni pe acea stradă (sau poate locuiește „cine trebuie”!!!).

    • Nicu

      vineri, 01.09.2017 at 20:35

      Cristian, din pacate si tie si multora dintre noi ti se aplica ceea ce ti-am spus cu ograda. Iti vezi doar de propria ograda. N-o lua asta ca pe-o jignire, te rog, ca nu e. Dar e adevarul. Si asta e o treaba ce ne cam doare pe noi romanii.

      Si poate ma fac inteles in aceste cateva minute in care incerc sa-ti explic de ce. Cristi, in toata chestiunea asta e o nuanta de intelegere a lucrurilor care e extrem de simpla. Nu sunt nu stiu ce complicaciuni sau „manarii”, cum le numea cineva mai sus, ci lucrurile-s cat se poate de clare.

      Rezolvarea problemei in Orizont, ca si alte probleme, nu tine de infiintarea a nu stiu ce asociatie sau a te miri nu stiu ce. E nevoie doar de atitudine. Dar atitudine in toate, nu numai intr-o directie sau in directiile care ne convin doar noua. Trebuie sa ne convina tuturor. Sa traim in armonie unii cu altii.

      Noi nu intelegem ca o asociatie va rezolva, da sau nu, o problema. Si atat. O problema. Ea nu va rezolva problemele. Iar convietuirea intr-o comunitate, si construirea unei comunitati se face pe identificarea, solutionarea si rezolvarea tuturor problemelor. A tuturor problemelor Cristi, si nu doar a unora.

      Nu putem infiinta asociatii pentru orice problema, pentru ca probleme sunt cu duiumul, doar orbii nu le vad. Sau cum zicea cineva mai sus, doar frustratii le vad.

      Intelegi? Cred ca da, doar ca e greu sa te dezlipesti de ideea ca problema ta trebuie rezolvata, in primul rand.

      Nu Cristi. Nu problema ta trebuie rezolvata in primul rand, ca sunt alte si alte probleme care trebuie rezolvate urgent, pentru ca in orasul acesta progresul are o viteza cam aceeasi cu viteza regresului, facandu-se cam atatea lucruri bune, cam cate si se strica. Iar problema ta, ca si alte probleme asemanatoare trebuie rezolvate in cel mai scurt timp.

      Dar, intervine un dar. In situatia aceasta nu s-a ajuns peste noapte. Betivul n-a ajuns betiv din doua baute, ci noi ne-am cam obisnuit cu stilul acesta de taraganare a lucrurilor, de chiar nu ne mai pasa decat de rezolvarea doar a problemei noastre.

      Nu vreau sa te supar si nu vreau sa supar pe nimeni, dar atitudinea si respectul fata de tine si fata de ceilalti din jurul tau, fac ca lucrurile sa evolueze.

      In Orizont, ca-n multe alte locuri, sau ca-n multe alte locatii care trebuie rezolvate, nu se ia atitudine pentru ca asta este treaba in Alba Iulia de ani de zile, sa nu se ia atitudine.

      Nu auzi pe nimeni vorbind ceva de genul
      „Mai facei aia”
      „Mai reparati aia”
      „Mai rezolvati aia”
      „Mai, ai vazut cum esti tratat acolo, eu nu mai merg acolo”
      „Mai, ai vazut ce mizerie acolo, hai sa le spunem sa curete”
      „Mai ai vazut nu stiu ce. Tu ce parere ai? Ce e de facut?”

      … nu, nu. Auzi in schimb
      „Daca i-o trebuit sa-si faca casa in camp, sa faca naveta prin noroi”
      „Sa plateasca trasul de gaz, ca doar si eu am platit, si inca cum”
      „Pai aia au iluminat public ca sta nu stiu cine acolo”
      „Ce-i daca arunc pe jos, ca este cine sa mature”
      „Uite la dobitocu, ca depaseste pe dreapta” etc etc

      Daca se ia atitudine incepand cu lucrurile astea marunte, toti, doar atunci se vor misca cu adevarat lucrurile.

      Dar din pacate acest lucru e imposibil, e un non sens. Ar insemna sa gasim resursele necesare in noi pentru a evolua mai mult, ceea ce e imposibil. Evoluam atat cat putem, si asta e tot ce putem. Noi nu vom putea sa avem un real progres, de care noi sa fim mandri, decat in momentul in care ne intoarcem spre noi si suntem sinceri cu noi insine, si recunoastem ca suntem lasi, ca facem compromisuri, ca urmarim doar atingerea scopurilor proprii, samd.

      Atitudine in toate si multa sanatate Cristi

  18. Nicu

    vineri, 01.09.2017 at 20:37

    PS: Lupi vor exista tot timpul, si nu despre ei e vorba. Ca daca vorbim despre ei, e clar, turma-i mai proasta decat pare. Vorbim de lasitatea turmei.

  19. Chris

    sâmbătă, 02.09.2017 at 10:22

    D-l Nicu,
    cum ati incercat sa luati atitudine referitor la problemele care exista in cartierul Orizont?
    Credeti ca daca va treziti intr- o dimineata, optimist, dornic de a rupe norii si mergeti la Primarie de unul singur o sa va bage cineva in seama?In cel mai bun caz, o functionara care o sa va roage amabil sau mai putin amabil sa completati o cerere de mana la care o sa primiti un raspuns in 30 de zile, conform legii.Infiintarea asociatei este un lucru bun, intrebarea este ce actiuni concrete se vor demara pentru a incepe sa se miste lucrurile in cartier.Ramane de vazut, poate ne va spune d-l Trifu…

    • Nicu

      sâmbătă, 02.09.2017 at 13:10

      Chris esti simpatic. Permite-mi sa-ti spun Chris, fara D-l, ca in spatele unei insiruiri de litere poate fi oricine, lasand la o parte faptul ca politetea sta mai degraba in intentiile celui care-ti comunica si nu neaparat in formulare, care e mai degraba ambalaj.

      Pai, referitor la Orizont, cred ca daca esti albaiulia, ai vazut si tu multe lucruri nefacute in orasul acesta, de ani de zile lasate in paragina, si care nu se fac datorita indolentei noastre. Vrei sa rezolvi problema Orizont, care e o tarla, nici macar un cartier? Cum, daca nu se rezolva altele care-s in centrul orasului? In fine, daca n-ai inteles asta, n-are rost sa mai explic.

      Dar referitor la cum ai pus tu problema, e foarte interesant, si de-asta ti-am spus ca esti simpatic, ca ai pus-o intr-un mod foarte hazliu si totusi practic. Si ca vezi ca chiar ii departe de mine gandul de-a te jigni, iti schimb un pic datele solutiei pe care ai prezentat-o tu. Si anume, nu te trezesti doar intr-o dimineata, ci iti faci un obicei de-a te trezi in toate diminetile la fel, adica optimist in a lua atitudine. Si tu spui ca mergi la primarie. Bine, mergi la primarie si faci o cerere. E o cerere. Dar daca faci asta in fiecare zi, intr-o luna sunt 22 de cereri. Si asta pentru o singura problema. Daca ai 10 probleme, vei face 10 cereri. Adica 220 de cereri pe luna. Daca mai sunt 10 ca tine, is 2.220 de cereri pe luna. … Si acum, daca ar fi mult mai multi ca tine, sa spunem 1000 atunci ar fi 220 de mii de cereri pe luna… Intr-un an de 12 luni, cate cereri sunt? Daca ai sti cate sunt ti-ai da seama singur ca lucrurile intr-un fel sau altul ar incepe sa se miste, iar datorita implicarii si atitudinii oamenilor, aceia dintre noi, ca tot albaiulieni suntem cu totii, care ar trebui sa facem si nu facem, vom face, altfel se strang prea multe voci care spun „Tu cand rezolvi mai aia?”

      Dar cum nimeni nu ia atitudine, nimeni nu se deranjeaza. Fiecare-si povesteste „nacazul” lui si cat de greu vezi Doamne ii e lui.

      Daca n-ai inteles nimic, atunci spor celor care infiinteaza asociatii, ca e plina tara de asociatii si probleme nerezolvate.

  20. Cosmin

    sâmbătă, 02.09.2017 at 14:13

    În comentariile anterioare cineva a menționat dezastrul existent de a lungul șoselei de centură. Spălătorie auto, ceva sedii de firmă și ce mai este. Ok. Foarte bine. Dar terenul și locația cred că ar putea face obiectul celebrului ștrand ce nu se mai construiește de atâta timp. Teren mult, în afara orașului. S ar evita aglomerația și generozitatea terenului ar putea conduce spre ceva frumos. O părere doar. Nu aruncați cu piatra.

  21. Ion

    miercuri, 24.03.2021 at 20:00

    Ca recomand sa faceți un asemenea reportaj despre cartierul de sus din vi. De vând aceleași iluzi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax