Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cărțile vechi, schimbate la fiecare patru ani și manualele tipărite, dublate de variante digitale. Propunerile ministrului Educaţiei

elevi

Publicat

Manualele școlare care au greşeli nu vor fi acceptate, cele cu inexactităţi vor fi retrase imediat, iar valabilitatea cărţii va avea cel mult patru ani, a declarat, miercuri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

„Întrucât au apărut unele reacţii ale editurilor privind ordinul care face referire la demararea procedurilor de licitaţie pentru noile manuale din învăţământul primar, doresc să fac câteva precizări: planurile cadru, programa şi specificaţia tehnică au fost aprobate încă din luna octombrie, astfel că discuţiile editurilor, potrivit cărora au la dispoziţie doar şase săptămâni pentru a redacta noile manuale în formă tipărită şi digitală, este incorectă, ele având la dispoziţie un an şi trei-patru luni”, a spus ministrul Remus Pricopie.

Potrivit ministrului, atenţia MEN este axată în totalitate pe elev: „Sunt foarte multe voci care spun de ce cărţile nu ajung mai repede în şcoli, alţii care spun că timpul este prea scurt. Ideea este că sunt stricate anumite mecanisme care au funcţionat în avantajul editurilor, nu al şcolii. Manualul, dacă are o greşeală, este refuzat, dacă sunt sesizate greşeli şi inexactităţi, manualul este retras imediat. Totodată, manualul nu mai are aprobare nelimitată, ci de cel mult patru ani. Avem cărţi în care în continuare ne învecinăm cu Iugoslavia. Pot spune că, în anumit situaţii excepţionale, valabilitatea manualelor ar putea fi extinsă cu încă doi ani, dar hai să fim serioşi, să fie clar acum, nu voi reveni asupra manualelor. Avem obligaţia să aducem pe masa elevilor manuale proaspete. Cine nu doreşte, să nu participe la licitaţii”, a mai spus ministrul, precizând că domeniul este reglementat prin legi care trebuie respectate.

Conform spuselor ministrului, instituţia responsabilă de aceste manuale este Ministerul Educaţiei, iar acesta stabileşte şi regulile.

„Este interesant să existe cât mai multe manuale şi fiecare carte şcolară va fi evaluată separat. Avem un sistem deschis, în care orice editură poate reveni în anumite momente. În cazul în care s-au sesizat inexactităţi, editura poate retrage cartea, dar reveni după ce a corectat. Cine nu este de acord cu aceste specificaţii, să nu se înscrie la licitaţii. Vor fi livrate toate manualele plătite de şcoli, iar CD-urile vor fi puse pe internet, preţul va include producţia şi vânzarea fiecărui manual. Fiecare manual va fi în forme tipărită şi electronică. Trebuie să avem şi controlul preţurilor, poate preţurile vor fi mai mari, dar vor fi preţuri controlate”, a concluzionat Pricopie.

Ministerul Educaţiei a iniţiat recent procedura de evaluare şi licitaţie pentru manualele tipărite şi cele digitale de la clasele I şi a II-a, care ar urma să ajungă la unităţile de învăţământ până la începutul anului școlar viitor. Astfel, pentru clasele I şi a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.

Manualele şcolare vor avea așadar, atât o variantă tipărită, cât şi una digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu formatul digital.

„Vechiul Abecedar, de pildă, avea 128 de pagini. Noul manual ar putea avea chiar şi 160 de pagini, ca să includă toată programa, şi va fi în două volume, pentru ca elevii, luând cu ei un singur volum, să aibă ghiozdanul mai uşor”, au declarat reprezentanţii ministerului.

Varianta digitală a manualelor va fi accesibilă şi pe platforma manuale.edu.ro (www.manuale.edu.ro), care va avea o aplicaţie software dedicată, cu bibliotecă virtuală conţinând variantele online ale manualelor şcolare pentru toate disciplinele şi modulele de pregătire.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, aflat în coordonarea MEN, este instituţia responsabilă de procedurile de organizare, desfăşurare, selectare şi achiziţionare a manualelor şcolare. Manualele vor fi evaluate de cadre didactice, selectate de CNEE, conform criteriilor metodologice aprobate, și care se vor constitui în Corpul evaluatorilor de proiecte de manuale școlare.

Potrivit MEN, în baza libertăţii inţiativei profesionale, cadrele didactice selectează şi recomandă elevilor, pentru utilizarea în procesul de predare-învățare-evaluare, doar manuale şcolare aprobate de minister.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax